Χειμώνιασε και φεύγουν τα πουλιά
γοργά ο πελαργός τα πελαγώνει
κι η φλύαρη χελιδονοφωλιά
χορτάριασε παντέρημη και μόνη
Γεώργιος Δροσίνης
Όπως πολλοί άλλοι, που το πραγματοποίησαν και θα το πραγματοποιήσουν, θα φύγουν από την Κύπρο και ο Κώστας και η Μαίρη. Βρήκαν και οι δύο δουλειά κοντά στο Λονδίνο. Ο Κώστας κομπιουτεράς και η Μαίρη γιατρός.
Προτού φύγουν ήθελαν να συναντηθούμε για να τους μιλήσω για ελληνικά σχολεία της Παροικίας, αγωνιούν για την ελληνική παιδεία της 13χρονης κόρης τους, της Ιωάννας, η οποία πήγαινε φέτος στην Α΄ Γυμνασίου και αρίστευσε στις εξετάσεις. Τώρα σχεδιάζουν να μείνουν για χρόνια στην Αγγλία. Η Ιωάννα θα αφήσει με λύπη τους συμμαθητές της και θα γραφτεί σε βρετανικό σχολείο, όπου δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην εκμάθηση γλωσσών. Ονειρεύεται να γίνει μεταφράστρια.
Ο Κώστας και η Μαίρη θα αρχίσουν μια νέα ζωή. Κατάφεραν και πούλησαν τα αυτοκίνητά τους και προσπαθούν να πουλήσουν και το σπίτι στον Ύψωνα Λεμεσού, όπου έμεναν γύρω στα δέκα χρόνια και πίστευαν κάποτε ότι εκεί θα μπορούσαν να ζήσουν ευτυχισμένοι για μια ζωή.
«Γιατί να μείνουμε στην Κύπρο;», λένε, «εδώ χρειάζεσαι μέσο για να βρεις μια δουλειά. Τα κόμματα έχουν εισχωρήσει παντού…». Τι να τους πεις, μόνο να συμφωνήσεις μπορείς. «Κι εσύ, δεν το πιστεύω ότι άφησες τη δουλειά στην Αγγλία για να έρθεις εδώ στην Κύπρο», μου είπε η Μαίρη.
Ο Κώστας ήταν δύο χρόνια άνεργος και η Μαίρη δούλευε σε Δημόσιο Νοσοκομείο, μέχρι που ο προϊστάμενός της, λέει, έδωσε ‘‘εντολή’’ να φύγει αυτή συγκεκριμένα για μετάθεση, μιας και οι άλλοι, αν και με λιγότερα χρόνια προϋπηρεσίας, είχαν πολιτικές πλάτες. Με αυτό το περιστατικό το ποτήρι γι’ αυτούς ξεχείλισε, αποφάσισαν να μεταναστεύσουν, να αφήσουν πίσω πατρίδα και αγαπημένα πρόσωπα.
Αυτή είναι η Κύπρος, έτσι την καταντήσανε οι υπαίτιοι της καταστροφής, οι διεφθαρμένοι, οι τσιφλικάδες της πολιτικής και του δημοσίου, χώρα που δεν την ανέχεσαι πια, μια κόλαση σωστή.
Η υψηλή ανεργία, οι χαµηλές απολαβές και η διαφθορά δείχνουν την πόρτα εξόδου σε νέους ανθρώπους, στα πιο αποδοτικά μυαλά, οι οποίοι είναι απογοητευµένοι από την χώρα τους. Κυρίαρχα είναι τα συναισθήματα της αγωνίας και της απογοήτευσης για την κατάσταση και τις προοπτικές στην κυπριακή οικονοµία, αλλά και για το µέλλον, που προβλέπεται δυσοίωνο.
Σε μια Κύπρο που τα μνημόνια κατακρεουργούν τα όνειρα και τις ελπίδες των νέων, λύση είναι η μετανάστευση. Η ιστορία επαναλαμβάνεται και αυτό συμβαίνει στην περίπτωσή μας. Η διαφορά είναι ότι οι περισσότεροι μετανάστες τώρα είναι πτυχιούχοι, ακόμη και με μεταπτυχιακά. Έτοιμοι όμως να εργαστούν σε οποιαδήποτε μορφή εργασίας που τους παρέχει τα ως προς το ζην.
Πολλοί γύρω μας που ζουν σε μια χώρα που τους πρόδωσε νιώθουν εγκλωβισμένοι σε ένα περιβάλλον χωρίς προοπτική, συνεπώς η φυγή είναι και η σωτήρια λύση γι’ αυτούς. Και αν η ξενιτιά πληγώνει είναι η μόνη λύση.
Κώστας, Μαίρη, Ιωάννα,
καλή τύχη!