ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΧΘΕΙ Η ΛΙΜΝΗ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙΟΥ – ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΤΩΡΑ!
Του Παναγιώτη Τοουλιά
Σήμερα στον κόσμο του Παραλιμνίου και στους Περιβαλλοντιστές, έχει εδραιωθεί η άποψη ότι η λίμνη μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ σημαντικό υδροβιότοπο της Ανατολικής Μεσογείου, όπως είναι η αλυκή της Λάρνακας και η λίμνη – αλυκή του Ακρωτηρίου στη Λεμεσό. Η παραλιμνίτικη μάλιστα λίμνη βρίσκεται πιο κοντά στον μεγαλύτερο μεταναστευτικό διάδρομο των πουλιών και το νερό της δεν είναι αλμυρό εφόσον δεν είναι αλυκή.
Μπορεί κάλλιστα με την εκβάθυνση της να συγκρατεί τεράστιους όγκους νερού και να αποτελεί τόπο διαχείμασης της άγριας ορνιθοπανίδας αλλά και κέντρο πτηνοπαρατήρησης, με τα συνεπαγόμενα τουριστικά κυρίως οφέλη για την περιοχή. Κάθε χρόνο κατά τους χειμερινούς μήνες, χιλιάδες ερωδιοί, φλαμίνγκο, χήνες, πάπιες και μερικοί πελεκάνοι διαχειμάζουν στη λίμνη. Χιλιάδες είναι οι τουρίστες που εντοπίζοντας τη λίμνη στο χάρτη θέλουν να την επισκεφθούν και να παρατηρήσουν την ορνιθοπανίδα, αλλά απογοητεύονται όταν οι Κύπριοι τους πληροφορούν ότι είναι αποξηραμένη.
Πρέπει λοιπόν η Κυπριακή Κυβέρνηση να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό στην υλοποίηση του NATURA 2000, να ανακηρύξει τη λίμνη σε εθνικό δρυμό, να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση της λιμναίας γης και να αποζημιώσει τους ιδιοκτήτες της. Οι ιδιοκτήτες γης στη λίμνη δεν πρέπει να έχουν υπερβολικές αξιώσεις γιατί ουσιαστικά η γη της λίμνης ήταν και είναι γι’ αυτούς άχρηστη, εφόσον δεν χρησιμοποιείται σαν βοσκότοπος και η κτηνοτροφία της περιοχής όπως και όλης της Κύπρου εξελίχθηκε σε σταβλισμένη. Καιρός για πράξεις από το κράτος αν θέλει να ονομάζεται κράτος δικαίου.
Βουλευτές, Οικολόγοι, Υπουργοί Κυβερνώντες, άρχοντες και αρχόμενοι ας κάνουν πράξη τα λόγια τους και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ας σταματήσουν να βολτατζάρουν στο Παραλίμνι και τη λίμνη εκστομίζοντας κορώνες εντυπωσιασμού και επιρρίπτοντας ευθύνες στις Τοπικές Αρχές και τους ιδιοκτήτες γης. Αυτοί με τις πράξεις τους και την παράνομη και καταχρηστική απόφαση τους για οικοπεδοποίηση του βορείου μέρους της λίμνης εξέθεσαν την Κύπρο διεθνώς, οι Ευρωπαίοι μάς καθίζουν στο σκαμνί και για μια ακόμη φορά δίνουμε την εντύπωση, ότι είμαστε σαν κράτος η παράγκα του Καραγκιόζη.
Λίμνη Παραλιμνίου-Θλιβερό θέαμα
Η διάνοιξη και η κατασκευή του αντιπλημμυρικού καναλιού στη λίμνη Παραλιμνίου πολλοί πιστεύουν ότι υποβαθμίζει τελείως τον υδροβιότοπο και πρέπει να επανέλθει στην προηγούμενη κατάσταση. Οι Άγγλοι το 1893 προχώρησαν στην κατασκευή του απλούστατα γιατί η λίμνη με το νερό που κατακρατούσε σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ήταν ο αποθέτης των Παραλίμνιων χωριών όπου πετούσαν τα νεκρά τους ζώα, σίγουρα αποτελούσε εστία μόλυνσης. Επιπρόσθετα εξέλιπαν οι λόγοι κατασκευής του καναλιού, δηλαδή ο εμπλουτισμός του υδροφόρου ορίζοντα των περιοχών που καλλιεργούνταν από τους κατοίκους της περιοχής. Υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνουν έργα, ώστε η λίμνη να μετατραπεί σ΄ ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πάρκο με δύο ή και τρεις νησίδες στη μέση που θα αποτελούν καταφύγιο και χώρο αναπαραγωγής της άγριας ορνιθοπανίδας.
Μέσα από το περιβαλλοντικό αυτό πάρκο που θα προκύψει από μια σωστή μελέτη πιστεύω ότι οι Κύπριοι θα προσεγγίσουν βιωματικά το Παραλίμνι και τα άλλα παραλίμνια χωριά καθώς και τον υδροβιότοπο της περιοχής. Άλλες περιοχές δεν έχουν λίμνες, φτιάχνουν τεχνητές και τις αναδεικνύουν (π.χ. τα λουτρά του Άδωνη στην Πάφο).Το Παραλίμνι το μοναδικό χωριό της Κύπρου που έχει φυσική λίμνη και σχετικά μεγάλη(πέντε τετραγωνικά χιλιόμετρα)όχι μόνο δεν την αναδεικνύει αλλά την έχει καταστρέψει.
Καιρός λοιπόν κάποιοι ν΄ αναλάβουν πρωτοβουλίες, για απομάκρυνση του σκοπευτηρίου από τη λίμνη, των άχρηστων δομικών υλικών που πετιούνται στο χώρο και όλων των παρασιτικών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται γύρω από τη λίμνη.
Η εκβάθυνση της λίμνης, η επιστροφή της άγριας ορνιθοπανίδας στον χώρο της λίμνης, η προστασία της πενιχρής χλωρίδας(μέρικοι – αλμυρίκια και καλάμια)είναι ανάγκη επιτακτική και πρέπει να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την ανάδειξη του μοναδικού υδροβιότοπου της περιοχής.
Το νερόφιδο natrix-natrix. Οφείλουμε να το προστατέψουμε!
Να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Περιβαλλοντικής Ενημέρωσης κοντά στο χώρο της λίμνης στο οποίο να διατίθεται ενημερωτικό υλικό και έντυπο πληροφοριακό υλικό σε τουρίστες, ντόπιους και ξένους αλλά και σε σχολεία, αναφορικά με την χλωρίδα, την πανίδα, την ορνιθοπανίδα, το natrix-natrix και τους ανεμόμυλους του Παραλιμνίου.
Να αποτελέσει η λίμνη αφού αναβαθμιστεί μοναδικό και σπάνιο οικοσύστημα και πόλο έλξης για «πράσινο και οικολογικό τουρισμό».
To λιμναίο οικοσύστημα είναι ανάγκη επιτακτική να επανέλθει στο προηγούμενο στάτους και η άγρια ορνιθοπανίδα (αγριόχηνες, αγριόπαπιες, αλκυόνες, κορμοράνοι, ερωδιοί, πελεκάνοι, φλαμίνγκο και άλλοι φτερωτοί επισκέπτες) να επιστρέψει στο ενδιαίτημα της.
Εφόσον στη λίμνη εντοπίζεται η ενδημική νεροφίδα natrix-natrix που είναι σπανιότατη, πρέπει ο υδροβιότοπος και η οικολογική του αξία να αναδειχθεί.
Όλες οι δραστηριότητες που γίνονται εντός της λίμνης αγώνες moto – cross, σκοπευτικοί αγώνες, οικιστική ανάπτυξη σε βάρος του υδροβιότοπου, παράνομη υπεράντληση των νερών του καναλιού πρέπει να σταματήσουν.
Να σταματήσει οικοπεδοποίηση και να αρθεί η απόφαση για οριοθέτηση 304 οικοπέδων προς όφελος μιας συγκεκριμένης εταιρίας.
Αν αρχίσουν να υλοποιούνται τα πιο πάνω, μόνο τότε θα απομακρυνθούμε από σημερινές κοντόφθαλμες νοοτροπίες, δίνοντας την πρέπουσα σημασία στην αξιοποίηση του περιβαλλοντικού πλούτου της λίμνης.