Home Κύριες Ειδήσεις Κων.Τσιούτης: Μείωση προσωπικού στους χώρους εργασίας

Κων.Τσιούτης: Μείωση προσωπικού στους χώρους εργασίας

0

Τη περασμένη Παρασκευή μετά την πραγματοποίηση της παρουσίασης του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούτη, με παρουσία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου αναφέρθηκε στις εργοδοτικές οργανώσεις, συντεχνίες και εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, εκφράζοντας μάλλον και άλλα μέλη της επιδημιολογικής ομάδας για την αποστασιοποίηση όσων εργάζονται σε έναν επαγγελματικό χώρο και κυρίως η μείωση του αριθμού των εργαζομένων που βρίσκονται ταυτόχρονα στο ίδιο γραφείο-υποστατικό είναι το κυριότερο μέτρο που πρέπει να ληφθεί σε αυτή τη φάση για να μειωθεί περαιτέρω η διασπορά του ιού σε χώρους εργασίας.

Συνάγεται από το γραπτό κείμενο που ετοίμασε ο κ. Τσιούτης, ότι τα μέτρα αποστασιοποίησης των εργαζομένων, με προτεραιότητα στην εργασία από το σπίτι, καθώς επίσης η τοποθέτηση διαχωριστικών μεταξύ των γραφείων που χρησιμοποιούν οι εργαζόμενοι και η αλλαγή της διαρρύθμισης στα επαγγελματικά υποστατικά, ώστε να μειωθούν κατά το δυνατό οι επαφές μεταξύ μελών του προσωπικού, κρίνονται από τον συγκεκριμένο επιστήμονα πιο επείγοντα και σημαντικά σήμερα, έναντι άλλων μέτρων που προτείνονται μέσα από την ίδια παρουσίαση, όπως η βελτίωση του αερισμού των γραφείων, ακόμα και η χρήση μασκών και το πλύσιμο των χεριών, καθώς αυτά τα μέτρα (ιδιαίτερα η ατομική προστασία) θεωρούνται, από τον καθηγητή, δεδομένο ότι εφαρμόζονται…

Εκτιμάται ότι η παρουσίαση Τσιούτη αποσκοπούσε στην άσκηση πίεσης για επίσπευση της λήψης αποφάσεων για μείωση του αριθμού των εργαζομένων που προσέρχονται στους χώρους εργασίας (είτε με τηλεργασία, είτε με βάρδιες),ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος μεγαλύτερης διασποράς και να περιοριστούν οι πιθανότητες αναστολές εργασιών πολλών επιχειρήσεων, αλλά για την ώρα φαίνεται ότι δεν υιοθετούνται οι προτάσεις του. 32% σε χώρους γραφείου

Μια σημαντική πληροφορία που δόθηκε από τον κ. Τσιούτη σε όσους συμμετείχαν στη σύσκεψη αφορά τον βαθμό επικινδυνότητας του χώρου εργασίας για τη μετάδοση του Covid-19. Αξιοποιώντας στοιχεία που αφορούν 970 κρούσματα κορωνοϊού στην Κύπρο, μέχρι τις 5 Οκτωβρίου, στα καταγεγραμμένα στοιχεία των οποίων περιλαμβάνεται και ο χώρος εργασίας τους, ο καθηγητής ανέφερε ότι το 32% των κρουσμάτων αφορούν εργαζόμενους σε χώρους γραφείου.

Από τα 970 άτομα που μολύνθηκαν από τον ιό και περιλήφθηκαν στη μελέτη του κ. Τσιούτη (από σύνολο 1870 κρουσμάτων έως τις 5/10), οι 169 είναι προσοντούχοι (σ.σ. επαγγελματίες) υγείας (17,4%) και ακολουθούν «βοηθοί ειδικών του νομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού τομέα και ασκούντες συναφή επαγγέλματα» με 80 περιστατικά (8,2%), γραφείς εξυπηρέτησης πελατών (64), καθαριστές και βοηθοί (60), απασχολούμενοι στην παροχή προσωπικών υπηρεσιών (51), τεχνίτες επεξεργασίας και παραγωγής τροφίμων, επίπλων, ειδών ένδυσης, υποδημάτων, προϊόντων δέρματος και παρόμοιοι (50), βοηθοί λογιστών, συμβούλων και άλλων ειδικών επιχειρήσεων και διοίκησης (49), γραφείς γενικών καθηκόντων και χειριστές μηχανών με πληκτρολόγιο (49), απασχολούμενοι στις πωλήσεις (43), ειδικοί του νομικού, κοινωνικού και πολιτιστικού κλάδου (40), αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων (37), εκπαιδευτικοί (36), κ.α.

Δεδομένου ότι η επεξεργασία των στοιχείων από τον κ. Τσιούτη έδειξε ότι οι επαγγελματικοί χώροι προκαλούν αυξημένο κίνδυνο για μετάδοση του ιού, ο καθηγητής προτείνει επιπλέον τα ακόλουθα για μείωση των πιθανοτήτων διασποράς:

Καθορισμός ατόμου/λειτουργού που θα επιβλέπει την τήρηση των πρωτοκόλλων.

Τήρηση σε καθημερινή βάση λίστας παρουσιών εργαζομένων.

Ομαδοποίηση προσωπικού: Χωρισμός σε σταθερές ομάδες εργασίας προσωπικού, οι οποίες δεν θα έχουν επαφή μεταξύ τους, π.χ. διαφορετικοί χώροι εργασίας ή/και διαφορετικά ωράρια.

Τηλεργασία: Εργασία από το σπίτι, όπου αυτό είναι εφικτό. Ο κ. Τσιούτης προτείνει όπως η τηλεργασία καλύπτει κυκλικά το 30% του προσωπικού.

Κυκλικό ωράριο: Βάρδιες ομάδων προσωπικού, με χρονικό διάστημα μεταξύ αλλαγής βαρδιών.

Ξεχωριστά διαλείμματα προσωπικού/ομάδων.

Μείωση μη αναγκαίων ταξιδιών.

Περιορισμός αριθμού και χρόνου παραμονής εξωτερικών επισκεπτών.

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version