29.8 C
Nicosia

Στερνό αντίο στον ηγέτη και άνθρωπο Γλαύκο Κληρίδη

Δημοφιλή Άρθρα

Έντονη η αύξηση των κρουσμάτων Κορωνοϊού, συναγερμός προς όλη τη Κύπρο!

Όλο και αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Κορωνοϊού μιας και χθες Τρίτη 20/10 καταγράφηκαν 152 νέα περιστατικά της νόσους. Απανωτές ήταν οι προειδοποιήσεις από...

Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Κύπρος – Ελλάδας – Τουρκίας

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε: συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο...

ΣΟΚ! – Στέρησαν από ηλικιωμένο ασθενή το τροχοκάθισμα του

ΣΟΚ προκαλεί η ενέργεια που έγινε προς ηλικιωμένο στην στέγη ευγηρίας όπου διαμένει, αφού του στέρησαν το τροχοκάθισμα του με δικαιολογία ότι είχε ανεκπλήρωτα...

Κων.Τσιούτης: Μείωση προσωπικού στους χώρους εργασίας

Τη περασμένη Παρασκευή μετά την πραγματοποίηση της παρουσίασης του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούτη, με παρουσία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου αναφέρθηκε στις εργοδοτικές οργανώσεις, συντεχνίες και...

Στον αγώνα του είχαν θέση και ζητήματα περιβαλλοντικά

 

 

Ανήμερα της 30ης επετείου ανακήρυξης του ψευδοκράτους έσβησε η ζωή του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη. Ο άοκνος εργάτης της κυπριακής δημοκρατίας ήταν πάντοτε στο πλευρό όλων μας. Στον επίπονο και πολύχρονο αγώνα του για το καλύτερο αυτού του τόπου πάντοτε είχαν θέση και ζητήματα περιβαλλοντικά. Πάντοτε θα τον θυμόμαστε για το ενδιαφέρον και την κατανόηση που επεδείκνυε στους προβληματισμούς μας. Και θα τον ευχαριστούμε πάντοτε γι’ αυτό…

Για έναν από τους σπουδαιότερους πολιτικούς που ανέδειξε η Κύπρος, το μόνο που δεν χρειάζονται είναι οι μεγάλες λέξεις. Δεν άρεσαν ούτε και σε εκείνον. Καλό ταξίδι μεγάλε ηγέτη και άνθρωπε!       

KLERIDES

Ποιος ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης

Ο Γλαύκος Κληρίδης γεννήθηκε στη Λευκωσία στις 24 Απριλίου 1919 και ήταν ο μεγαλύτερος γιος του διαπρεπούς δικηγόρου Γιάννη Κληρίδη. Συμπλήρωσε τις σπουδές του στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στην Αγγλία, όπου σπούδασε νομικά στο “Kings College” του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και πήρε τον τίτλο L.L.B. το 1948. Το 1951 αναγορεύθηκε Barrister-at-Law στο Gray’s Ιnn. Από το 1951 μέχρι το 1960 άσκησε το επάγγελμα του δικηγόρου στην Κύπρο.

Κατά την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου κατατάγηκε, το 1939, στη Βρετανική Βασιλική Αεροπορία. Το 1942 το αεροπλάνο του καταρρίφθηκε στη Γερμανία και ο ίδιος συνελήφθη αιχμάλωτος. Στην αιχμαλωσία παρέμεινε μέχρι το τέλος του πολέμου. Οι πολεμικές υπηρεσίες του κρίθηκαν ως εξαίρετες και διακεκριμένες. Με Βασιλικό Διάταγμα το όνομά του δημοσιεύθηκε στο “London Gazette” διότι αναφέρθηκε σε πολεμικό ανακοινωθέν για μια εξαίρετη υπηρεσία.

Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα 1955-59 υπηρέτησε στην Ε.Ο.Κ.Α. με το ψευδώνυμο «Υπερείδης» και υπεράσπισε πολλούς αγωνιστές της Ε.Ο.Κ.Α., που είχαν συλληφθεί από τους Άγγλους. Επίσης, ετοίμασε φάκελο για πολλές περιπτώσεις παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Άγγλους, τις οποίες παρουσίασε η Ελληνική Κυβέρνηση στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Πήρε μέρος στη Διάσκεψη του Λονδίνου το 1959 και κατά τη μεταβατική περίοδο, μεταξύ αποικιακής διακυβέρνησης και ανεξαρτησίας (1959-1960), διατέλεσε Υπουργός Δικαιοσύνης. Την ίδια περίοδο διατέλεσε αρχηγός της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα. Τον Ιούλιο του 1960 εξελέγη μέλος και στη συνέχεια Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κυπριακής Δημοκρατίας. Στη θέση αυτή παρέμεινε μέχρι τον Ιούλιο του 1976. Σε πολλές περιπτώσεις εξετέλεσε καθήκοντα Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ως αναπληρωτής του Προέδρου της Δημοκρατίας Αρχιεπισκόπου Μακαρίου κατά τις απουσίες του στο εξωτερικό. Ανέλαβε την αρχηγία της Ελληνικής Κυπριακής Αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του Λονδίνου, που συγκλήθηκε τον Ιανουάριο του 1964 για να μελετήσει το Κυπριακό πρόβλημα.

Στις 23 Ιουλίου 1974, υπό τραγικές για την Κύπρο συνθήκες, λόγω του πραξικοπήματος και της τουρκικής εισβολής, ανέλαβε προσωρινά καθήκοντα Προέδρου της Δημοκρατίας, σύμφωνα με τις σχετικές πρόνοιες του Συντάγματος. Τα καθήκοντα αυτά τα άσκησε μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 1974, ημέρα κατά την οποία επανήλθε στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, ο οποίος, ως γνωστό, είχε εξαναγκασθεί από το πραξικόπημα να την εγκαταλείψει στις 16 Ιουλίου 1974. Τόσο ο ίδιος ο Πρόεδρος Μακάριος, όσο και η Βουλή των Αντιπροσώπων ευχαρίστησαν δημόσια τον Γλαύκο Κληρίδη για το έργο που επιτέλεσε κατά την περίοδο αυτή.

Το Φεβρουάριο του 1969 ίδρυσε το Ενιαίο Κόμμα.

Το Μάιο του 1976 ίδρυσε το Δημοκρατικό Συναγερμό από επίλεκτα μέλη του Ενιαίου Κόμματος, της Προοδευτικής Παράταξης και του Δημοκρατικού Εθνικού Κόμματος.

Το 1968 ο Γλαύκος Κληρίδης ορίσθηκε εκπρόσωπος της Ελληνοκυπριακής πλευράς στις διακοινοτικές συνομιλίες. Από αυτή τη θέση διεξήγαγε συνομιλίες με τον κ. Ντενκτάς μέχρι τον Απρίλιο του 1976.

Κατά τις συζητήσεις του Κυπριακού προβλήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, ο Γλαύκος Κληρίδης εκπροσώπησε την Κύπρο αρκετές φορές.

Διατέλεσε Πρόεδρος του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού από το 1961 μέχρι το 1963 και σε αναγνώριση των εξαίρετων υπηρεσιών του, του απονεμήθηκε τιμητική διάκριση και ανακηρύχθηκε ισόβιο μέλος. Με την έγκριση της Αυτού Αγιότητας του Πάπα Ιωάννη του 23ου του απονεμήθηκε το Χρυσό Μετάλλιο της Τάξης του Αγίου Τάφου ως αναγνώριση των υπηρεσιών που είχε προσφέρει και της κατανόησης που είχε δείξει ως Αρχηγός της Ελληνοκυπριακής αντιπροσωπείας στη Μικτή Επιτροπή για το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας σχετικά με τη θρησκευτική μειονότητα των Ρωμαιοκαθολικών (Λατίνων) της Κύπρου.

Κατά τις Βουλευτικές εκλογές του 1981, 1985 και 1991, επικεφαλής του Συνδυασμού του Δημοκρατικού Συναγερμού, εξελέγη Βουλευτής Λευκωσίας. Στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ως Πρόεδρος του κόμματος, ηγήθηκε της κοινοβουλευτικής ομάδας του Δημοκρατικού Συναγερμού μέχρι της εκλογής του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 14 Φεβρουαρίου 1993.

Μετά την εκλογή του ως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας του απονεμήθηκαν από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωνσταντίνο Καραμανλή τα Διάσημα του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Σωτήρος.

Ο Γλαύκος Κληρίδης επανεξελέγη Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις 15 Φεβρουαρίου 1998.

Έχει δημοσιεύσει το βιβλίο “Η Κατάθεση μου” σε τέσσερις τόμους, καθώς και το βιβλίο “Ντοκουμέντα μιας Εποχής 1993 – 2003”.

Εκτός από την Ελληνική, κατείχε άριστα την Αγγλική γλώσσα.

Ήταν νυμφευμένος με τη Λίλα-Ειρήνη και έχει μια κόρη, την Καίτη Κληρίδη, η οποία είναι μέλος του πολιτικού γραφείου του Δημοκρατικού Συναγερμού και διατέλεσε για χρόνια Βουλευτής.

Την Τρίτη η κηδεία

Το Υπουργικό Συμβούλιο σε έκτακτη συνεδρία του αποφάσισε το Σάββατο τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν μέχρι και την Τρίτη 19 Νοεμβρίου, οπόταν θα τελεσθεί η κηδεία του πρώην Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, Χρήστο Στυλιανίδη, από σήμερα 16 Νοεμβρίου και μέχρι την κηδεία στις 19 Νοεμβρίου τηρείται δημόσιο πένθος, με την ημέρα της κηδείας ως δημόσια αργία. Παράλληλα σημείωσε ότι η σορός του αείμνηστου Γλαύκου Κληρίδη θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα την Δευτέρα,18 Νοεμβρίου, από τις 9 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ στον Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο. Εκεί θα τελεσθεί και την επόμενη ημέρα η κηδεία στις 11 το πρωί.

Ταυτόχρονα το Υπουργικό αποφάσισε όπως ανοιχθεί βιβλίο συλλυπητηρίων στο Προεδρικό Μέγαρο, το οποίο θα μπορούν να υπογράψουν τα μέλη του διπλωματικού Σώματος και οι πολιτειακοί αξιωματούχοι. Αποφασίστηκε επίσης να ανοιχθούν βιβλία συλλυπητηρίων και σε όλες τις διπλωματικές αποστολές της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε επίσης το ακόλουθο κείμενο το οποίο θα καταγραφεί στο βιβλίο συλλυπητηρίων και θα υπογράφεται: «Με βαρύ πένθος αποχαιρετούμε τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, και τιμούμε την προσφορά του στην πατρίδα του, Κύπρο, από τις επάλξεις του βουλευτή, του Προέδρου της Βουλής, του υπουργού, του διαπραγματευτή και του Προέδρου της Δημοκρατίας. Τον τιμούμε ακόμη για τη συμμετοχή του στον αγώνα του κόσμου στο πλευ΄ρό των Συμμάχων εναντίον του φασιμού και του ναζισμού». Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε επίσης ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, τα μέλη του Υπουργικού, ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, θα υπογράψουν το βιβλίο συλληπητηρίων, ενώ ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και σύσσωμο το Υπουργικό Συμβούλιο θα παραστούν στην κηδεία.

Η κηδεία σύμφωνα θα γίνει δημοσία δαπάνη και ο Γλαύκος Κληρίδης θα ταφεί με τιμές εν ενεργεία προέδρου. Να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια του δημόσιου πένθους, όλες οι επίσημες εκδηλώσεις αναβάλλονται, καθώς και η συμμετοχή των μελών της κυβέρνησης και των αξιωματούχων του κράτους σε δημόσιες εκδηλώσεις. Τον επικήδειο λόγο στην κηδεία του Γλαύκου Κληρίδη θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, κατόπιν επιθυμίας της οικογένειας του εκκλιπόντος.

- Advertisement -

More articles

- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Έντονη η αύξηση των κρουσμάτων Κορωνοϊού, συναγερμός προς όλη τη Κύπρο!

Όλο και αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Κορωνοϊού μιας και χθες Τρίτη 20/10 καταγράφηκαν 152 νέα περιστατικά της νόσους. Απανωτές ήταν οι προειδοποιήσεις από...

Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Κύπρος – Ελλάδας – Τουρκίας

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε: συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο...

ΣΟΚ! – Στέρησαν από ηλικιωμένο ασθενή το τροχοκάθισμα του

ΣΟΚ προκαλεί η ενέργεια που έγινε προς ηλικιωμένο στην στέγη ευγηρίας όπου διαμένει, αφού του στέρησαν το τροχοκάθισμα του με δικαιολογία ότι είχε ανεκπλήρωτα...

Κων.Τσιούτης: Μείωση προσωπικού στους χώρους εργασίας

Τη περασμένη Παρασκευή μετά την πραγματοποίηση της παρουσίασης του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούτη, με παρουσία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου αναφέρθηκε στις εργοδοτικές οργανώσεις, συντεχνίες και...

Κύπριοι διαδηλώνουν στο οδόφραγμα Δερύνειας

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το Σάββατο 17 Οκτωβρίου , στις 19:30, στο οδόφραγμα Δερύνειας, για την Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε με αφορμή...