Home Πολιτική ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΚΟΤ

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΚΟΤ

0
ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΓΕΝ. ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΤΟΥ ΚΟΤ
Μάριος Χαννίδης: καταβάλλoνται προσπάθειες για αειφόρο ανάπτυξη

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου
«Τουρισμός και βιώσιμη ενέργεια: Ενεργοποίηση της αειφόρου ανάπτυξης». Αυτό ήταν το θέμα που επιλέχτηκε για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού (27 Σεπτεμβρίου). Με αφορμή το γεγονός ο Μάριος Χαννίδης μιλά στην ΠΡΑΣΙΝΗ ΑΣΠΙΔΑ για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο ΚΟΤ προκειμένου να συμπορευθεί το τουριστικό μας προϊόν με την αειφόρο ανάπτυξη. Επισημαίνει τομείς παρέμβασης, όπως της καθαριότητας, της ευταξίας και του δομημένου περιβάλλοντος, ενώ αναφέρεται σε προγράμματα για εισαγωγή κριτηρίων αειφορίας στις ξενοδοχειακές μονάδες. Φυσικά ο δρόμος μέχρι την πλήρη εναρμόνηση του τουριστικού μας προϊόντος με την αειφόρο ανάπτυξη είναι ακόμη μακρύς, κι αυτό το αποδεικνύει το γεγονός ότι σήμερα μόνο 30 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις έχουν εξασφαλίσει το περιβαλλοντικό πρότυπο ISO 14001 και μόνο δύο(!) το Οικολογικό Σήμα της ΕΕ. 

Ο Γενικός Διευθυντής του ΚΟΤ αναλύει προηγουμένως τα θετικά αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου, τα οποία αποτελούν ένα αποκούμπι για την κυπριακή οικονομία. Παράλληλα, σημειώνει ότι καταβάλλονται προσπάθειες από τον ΚΟΤ για προσέλκυση τουριστών από άλλες αγορές του εξωτερικού. «Νέες αεροπορικές εταιρείες έχουν ανακοινώσει την πρόθεση τους να αρχίσουν δρομολόγια μεταξύ Κύπρου και Ουκρανίας», τονίζει ο κ. Χαννίδης.
κ. Χαννίδη, τα αποτελέσματα της φετινής τουριστικής περιόδου ήταν πολύ θετικά. Ποιες προοπτικές διανοίγονται για το 2013; 
Είναι γεγονός ότι τα αποτελέσματα του τουρισμού είναι πολύ ικανοποιητικά και στηρίζουν την οικονομία μας αυτή τη δύσκολη περίοδο. 
Οι αφίξεις τουριστών μέχρι και τον Σεπτέμβριο 2012 καταγράφουν αύξηση ύψους 4.6% σε σύγκριση με την ανάλογη περίοδο του 2011. Ακόμα μεγαλύτερη αύξηση καταγράφουν και τα έσοδα από τον τουρισμό σε σύγκριση με το 2011.
Οι προοπτικές που διανοίγονται είναι επίσης πολλές, ιδιαίτερα από τις αγορές της Ρωσίας και Ουκρανίας. Γίνονται μεγάλες προσπάθειες για την προσέλκυση τουριστών από την Ουκρανία. Ο ΚΟΤ δίδει τεράστια σημασία στην Ουκρανική αγορά γι’αυτό και πολύ πρόσφατα έχει λειτουργήσει γραφείο τουρισμού στο Κίεβο. 
Φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού είχε ως θέμα «Τουρισμός και βιώσιμη ενέργεια: Ενεργοποίηση της αειφόρου ανάπτυξης». Στην ατζέντα το ΚΟΤ ποιες ενέργειες περιλαμβάνονται για προώθηση του οικολογικού τουρισμού στην Κύπρο; 
Ο ΚΟΤ, εδώ και χρόνια, καταβάλλει πολλές και σημαντικές προσπάθειες για αειφόρο ανάπτυξη και αυτό αντικατοπτρίζεται και μέσα στο στρατηγικό σχέδιο του για τον τουρισμό όπου περιλαμβάνονται διάφορες δράσεις. Τομείς παρέμβασης, σύμφωνα με τη στρατηγική μας, είναι αυτοί της καθαριότητας και ευταξίας, του δομημένου περιβάλλοντος και άλλοι. Επίσης, έχουμε στενή συνεργασία με τον Κυπριακό Σύνδεσμο Αειφόρου Τουρισμού και την Οργάνωση Travel Foundation Ηνωμένου Βασιλείου με τους οποίους υλοποιούμε ένα πενταετές πρόγραμμα συνεργασίας. Στα δύο πρώτα χρόνια της συνεργασίας έχει αρχίσει η υλοποίηση τριών προγραμμάτων αειφορίας. Τα προγράμματα αυτά αφορούν την εισαγωγή κριτηρίων αειφορίας στις ξενοδοχειακές μονάδες, τη διαχείριση αποβλήτων και τη μείωση των στερεών απορριμμάτων στην τουριστική βιομηχανία και τη δημιουργία προτύπου για πράσινες παραλίες με πρωτοβουλίες που είναι σχεδιασμένες ώστε να βελτιώσουν τόσο το περιβάλλον των παραλιών όσο και την εμπειρία που αυτές προσφέρουν στους χρήστες.
Πολλές τουριστικές επιχειρήσεις δεν πληρούν περιβαλλοντικά κριτήρια σε θέματα όπως η κατανάλωση ενέργειας και η επιβάρυνση εδάφους και υδάτων. Πώς αντιμετωπίζει το θέμα ο ΚΟΤ; 
Ο ΚΟΤ, μέχρι το 2011, επιχορηγούσε την εφαρμογή των περιβαλλοντικών προτύπων ISO 14001 σε ξενοδοχεία, τουριστικά καταλύματα και κέντρα αναψυχής και Green Key σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα. Με βάση τα στοιχεία του Οργανισμού, έχουν πιστοποιηθεί 30 ξενοδοχειακές μονάδες με το ISO 14001 και 12 μονάδες με το Green Key.
Έχει αρχίσει η απονομή του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Σήματος (Ecolabel) σε κυπριακές τουριστικές επιχειρήσεις και αν ναι σε πόσες έχει απονεμηθεί;
Το Οικολογικό Σήμα της ΕΕ ECOLABEL είναι ένα εθελοντικό πρόγραμμα σχεδιασμένο να ενθαρρύνει επιχειρήσεις να προωθούν προϊόντα και  υπηρεσίες που είναι φιλικές  προς  το περιβάλλον και που οι Ευρωπαίοι πολίτες  μπορούν εύκολα να αναγνωρίσουν. 
Αρμόδιο όργανο στην Κύπρο για την εφαρμογή του Ecolabel είναι η Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας και Φυσικών Πόρων. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, έχουν μέχρι σήμερα εξασφαλίσει το Οικολογικό Σήμα δύο τουριστικές επιχειρήσεις (Οργανωμένα Διαμερίσματα Sunwing – 2006 και το Sunrise Beach – 2009).
Πέρα από τον οικολογικό τουρισμό ποιες άλλες δυνατότητες του κυπριακού τουριστικού προϊόντος προσπαθείτε να αξιοποιήσετε; 
Η Κύπρος διαθέτει πλούσιο και πολυδιάστατο τουριστικό προϊόν και με βάση το προϊόν αυτό, ο ΚΟΤ εργάζεται εντατικά για την προσέλκυση διαφόρων τμημάτων της τουριστικής αγοράς. Διαθέτουμε υπέροχες παραλίες με νερά κολύμβησης βραβευμένα για την καθαρότητα τους. Η Κύπρος, από το 2005 και για έβδομη συνεχή χρόνια, κρατάει την πρωτιά στην Ευρώπη σε σχέση με την ποιότητα των νερών κολύμβησης, πληρώντας τις πιο αυστηρές προδιαγραφές. Διαθέτει επίσης υπέροχο φυσικό περιβάλλον, αρχαιολογικούς χώρους μέσα από τους οποίους αντικατοπτρίζονται τα 10.000 ιστορίας και πολιτισμού μας, βυζαντινές εκκλησίες, εξαιρετικό κλίμα, εύγεστη, παραδοσιακή κουζίνα, φιλόξενους ανθρώπους και πολλά άλλα.
Επίσης, η Κύπρος προσφέρεται για τουρισμό γκολφ με τα τέσσερα γήπεδα γκολφ που διαθέτει , όπως και για Ναυτικό Τουρισμό, Αθλητικό Τουρισμό, Ιατρικό Τουρισμό, Ποδηλατικό Τουρισμό και άλλα με την αξιόλογη υποδομή που διαθέτει.  
Exit mobile version