Home Πολιτική Συνέντευξη Δημήτρη Συλλούρη στην “ΠΑ”

Συνέντευξη Δημήτρη Συλλούρη στην “ΠΑ”

0

Συνέντευξη του Δημήτρη Συλλούρη στην «Πράσινη Ασπίδα»

 «Η ατιμωρησία πρέπει να τερματιστεί»


Η ατιμωρησία πρέπει να τερματιστεί, ειδάλλως δεν θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική και προς τους θεσμούς γενικότερα, τονίζει στην «ΠΑ» ο Δημήτρης Συλλούρης. «Η τελική μας έκθεση, θα παρέχει στη Νομική Υπηρεσία πολλά και σοβαρά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ποινική διερεύνηση που διεξάγεται», δηλώνει ο πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της Βουλής, για να υπογραμμίσει ότι «αναδείξαμε πολλά θέματα, τα οποία θα παρέμεναν εν κρυπτώ, αν δεν έμπαιναν κάτω από το μικροσκόπιο της Επιτροπής». Σημειώνει ότι σημαντική παράμετρος για την ανάκαμψη της οικονομίας είναι και η μεταρρύθμιση του κράτους, εκτιμώντας ότι σε αυτή την κατεύθυνση ήδη γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Θεωρεί ότι τα εγκληματικά λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος δεν είναι εύκολο να διορθωθούν από την μια μέρα στην άλλη. «Η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχουμε σήμερα στον τόπο μας είναι να βάλουμε τις βάσεις για νέο πλαίσιο οικονομικής δραστηριότητας, που να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου σε τομείς που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την κυπριακή οικονομία, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι υπηρεσίες, η ενέργεια, η πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη», αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ.

Ο κ. Συλλούρης τοποθετείται για την πρόσφατη συμφωνία με τη Βρετανία, τους ημικρατικούς οργανισμούς και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Για το τελευταίο επισημαίνει ότι η Τουρκία δεν μπορεί να πειστεί, αλλά μπορεί να πιεστεί. Την ίδια ώρα πιστεύει ότι ο υπό διαμόρφωση νέος ενεργειακός χάρτης της περιοχής και η σωστή διαχείριση του φυσικού πλούτου, μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία πλέγματος πιέσεων προς την Τουρκία, για να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της.

Όσον αφορά τις επικείμενες εκλογές λέει ότι για την ώρα «διαβουλευόμαστε με άλλες κομματικές δυνάμεις με στόχο τη συνεργασία στις Ευρωεκλογές. Αναλόγως των αποτελεσμάτων αυτής της διαβούλευσης, τα συλλογικά όργανα του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ θα καθορίσουν τη στάση και την τακτική του κόμματος μας, δίνοντας στις επικείμενες ευρωεκλογές μια αξιόπιστη επιλογή στο λαό μας». Παράλληλα διευκρινίζει ότι «με τον ΔΗΣΥ έγινε ήδη μία συνάντηση, στην οποία αντηλλάγησαν απόψεις, σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς ωστόσο να έχουμε καταλήξει, επί του παρόντος. Είναι φυσικό να συζητήσουμε το θέμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τα κόμματα, τα οποία συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα».

Για τον Δημήτρη Συλλούρη η πράσινη ανάπτυξη είναι η μόνη εφικτή και βιώσιμη λύση για τον τόπο.

 

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου

 

Πώς είδατε τη συμφωνία με τη Βρετανία για τη γη στις Βάσεις;

Η συμφωνία με τη Βρετανία είναι σημαντική ως προς την πρόνοια της για αποδέσμευσης γης εντός των Βάσεων για σκοπούς ανάπτυξης. Αυτή η εξέλιξη είναι ένα πρώτο βήμα για εδραίωση της ισότητας και για αποκατάσταση των δικαιωμάτων των Κυπρίων πολιτών που κατοικούν εντός των Βάσεων. Από την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας όσοι διέθεταν περιουσίες εντός των Βάσεων στερήθηκαν του δικαιώματος τους να τις αναπτύσσουν και να τις αξιοποιούν. Σημειώνω ότι η ανάπτυξη εντός των Βάσεων πρέπει να γίνει με περιβαλλοντικούς όρους και σεβασμό στον χαρακτήρα της περιοχής. Η συμφωνία με τη Βρετανία είναι μια καλή αρχή. Ωστόσο πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα, αφενός να υπάρξει πλήρης ισότητα για τους Κύπριους πολίτες που κατοικούν εντός των Βάσεων και αφετέρου να αποκατασταθεί πλήρως η κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα του κυπριακού κράτους επί των εδαφών των Βάσεων.

 

Ακούστηκαν όμως και κάποιες επικρίσεις, π.χ. από τον κ. Λιλλήκα.

Νομίζω ότι οι επικρίσεις που ακούστηκαν πηγάζουν περισσότερο από μια αντιπολιτευτική διάθεση. Η συμφωνία αναβαθμίζει τον ρόλο που θα ασκεί πλέον η Κυπριακή Δημοκρατία στο έδαφος των Βάσεων. Το κυπριακό κράτος αποκτά θεσμικό έλεγχο σε πολλά ζητήματα στην εν λόγω περιοχή και η Βρετανία θα επικεντρωθεί μόνο στη στρατιωτική εκμετάλλευση των Βάσεων. Ως εκ τούτου οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους ασκώντας τις αρμοδιότητες που τους εκχωρεί το κυπριακό σύνταγμα θα μπορούν να προστατεύσουν τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας στο χώρο εντός των Βρετανικών Βάσεων.

 

Με το θέμα της επανεκκίνησης της οικονομίας τι γίνεται;

Η επανεκκίνηση της οικονομίας απαιτεί πολλά, όπως αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, ρευστότητα στην αγορά, προσέλκυση επενδύσεων και καταθέσεων, αναπτυξιακά έργα, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Τα εγκληματικά λάθη και οι παραλείψεις του παρελθόντος δεν είναι εύκολο να διορθωθούν από την μια μέρα στην άλλη. Η μεγαλύτερη ευκαιρία που έχουμε σήμερα στον τόπο μας είναι να βάλουμε τις βάσεις για νέο πλαίσιο οικονομικής δραστηριότητας, που να δημιουργεί θέσεις εργασίας και να αξιοποιεί τις ευκαιρίες και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου σε τομείς που έχουν υψηλή προστιθέμενη αξία για την κυπριακή οικονομία, όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία, οι υπηρεσίες, η ενέργεια, η πράσινη και γαλάζια ανάπτυξη. Θα επιταχύνουμε το χρόνο αναθέρμανσης της οικονομίας εάν ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια και ακολουθήσουμε δημοσιονομική πειθαρχεία στα οικονομικά του κράτους, αποκαταστήσουμε τον τραπεζικό τομέα, αξιοποιήσουμε πόρους της ΕΕ και προσελκύσουμε νέες άμεσες επενδύσεις. Σημαντική παράμετρος για την οικονομία είναι και η μεταρρύθμιση του κράτους και σε αυτή την κατεύθυνση ήδη γίνεται μια σοβαρή προσπάθεια από την Κυβέρνηση του κυρίου Αναστασιάδη.

 

Ακούμε εδώ και 10 μήνες για τιμωρία των υπευθύνων που οδήγησαν στην κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος και γενικότερα της οικονομίας του τόπου χωρίς αποτελέσματα. Ποιο το σχόλιό σας; 

Δεν έχουμε επιλογή πρέπει να τιμωρήσουμε τους υπευθύνους. Μόνο έτσι θα ξεριζώσουμε τη διαπλοκή, τη διαφθορά και την ατιμωρησία από το σώμα της κοινωνίας μας. Το μόνο που απαιτούμε όλοι  από την πολιτεία και τη δικαιοσύνη είναι η παραδειγματική τιμωρία όσων ευθύνονται για τη σημερινή μας καταστροφή. Η ατιμωρησία πρέπει να τερματιστεί, ειδάλλως δεν θα αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς την πολιτική και προς τους θεσμούς γενικότερα. Ως Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, μπορώ να πω ότι στο θέμα της έρευνας μας για την καταστροφή της οικονομίας, έχουμε αναδείξει και διεξέλθει σωρείας θεμάτων με διεξοδικό τρόπο. Η τελική μας έκθεση, θα παρέχει στη Νομική Υπηρεσία πολλά και σοβαρά στοιχεία που θα βοηθήσουν στην ποινική διερεύνηση που διεξάγεται. Με την ολοκλήρωση της έκθεσης στην Επιτροπή Θεσμών η Βουλή θα έχει επιτελέσει το ρόλο της. Μετά θα είναι η σειρά της δικαιοσύνης, της Νομικής Υπηρεσίας, των ποινικών ανακριτών και της δικαστικής εξουσίας να αποδείξουν ότι η ατιμωρησία τερματίζεται και οι υπεύθυνοι τιμωρούνται παραδειγματικά.

 

Σε ποιο στάδιο βρίσκεται η έκθεση;

Η έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο της σύνταξης της. Όπως είπα πριν, αναδείξαμε πολλά θέματα, τα οποία θα παρέμεναν εν κρυπτώ, αν δεν έμπαιναν κάτω από το μικροσκόπιο της Επιτροπής Θεσμών. Γίνεται μια τιτάνια προσπάθεια να ταξινομηθεί και να αξιολογηθεί ο τεράστιος όγκος υλικού που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή και να καταγραφούν τα γεγονότα και τα αίτια της καταστροφής.

 

Ο αρχικός στόχος ήταν το πόρισμα να είναι έτοιμο τον Ιανουάριο, κάτι που ωστόσο δεν στάθηκε εφικτό. Να το αναμένουμε σύντομα;

Η δουλειά που κάνει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών, εδώ και πολλούς μήνες είναι σκληρή και επίπονη. Όπως σας προανέφερα, ο όγκος των εγγράφων και των στοιχείων που κατατέθηκαν στην Επιτροπή είναι πολύ μεγάλος. Και μέσα από τη μελέτη, ενός εγγράφου, ενός πρακτικού ή μιας πληροφορίας, προκύπτουν άλλα τόσα στοιχεία. Είναι γι’ αυτό που από τα μέσα Ιανουαρίου, που είχαμε πει πως θα ήταν έτοιμη η τελική έκθεση, έχουμε μεταθέσει την ημερομηνία ολοκλήρωσης για αργότερα. Μεταθέσαμε τον χρόνο ολοκλήρωσης της έκθεσης για να μπορέσουμε να εξετάσουμε όλο το υλικό που έχουμε ενώπιων μας.

 

Το σχόλιό σας για τους ημικρατικούς. Ακούγονται διάφορες επικρίσεις για το αποτέλεσμα.

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει πολύς λόγος για τους ημικρατικούς. Η αλήθεια είναι ότι εάν δεν αλλάξει η νοοτροπία διαχείρισης και ο τρόπος λειτουργίας τους, τότε οι οργανισμοί αυτοί θα πτωχεύσουν πολύ σύντομα. Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι απλά ποιοι θα απαρτίζουν τα Διοικητικά Συμβούλια των ημικρατικών οργανισμών, αλλά εάν θα αλλάξει η νοοτροπία, εάν θα υπάρξει εκσυγχρονισμός και εκ ρίζας μεταρρύθμιση τους. Οι επιλογές των ατόμων που διορίστηκαν στα συμβούλια των ημικρατικών, σε γενικές γραμμές, ήταν ικανοποιητική. Επαναλαμβάνω όμως, σημασία έχει πώς θα λειτουργήσουν αυτά τα διοικητικά συμβούλια. Όσο για τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων, για όσους οργανισμούς επηρεάζονται, είναι σε εξέλιξη ο διάλογος μεταξύ των εμπλεκομένων μερών με στόχο την καλύτερη δυνατή λύση προς όφελος των συμφερόντων του τόπου και του λαού. Από την πλευρά μας δεν θα αποδεχτούμε να αντικατασταθούν με ιδιωτικά μονοπώλια τα σημερινά κρατικά μονοπώλια.

 

Με το Κυπριακό πώς εξελίσσονται τα πράγματα;

Βρισκόμαστε στη φάση, όπου η προσπάθεια για συμφωνία σε ένα κοινό ανακοινωθέν, το οποίο θα οδηγήσει σε επανέναρξη των συνομιλιών για το κυπριακό δεν προχωρά λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Το περιεχόμενο του κοινού ανακοινωθέντος, είναι σημαντικό, καθώς θα καθορίσει το πλαίσιο, εντός του οποίου θα διεξαχθούν οι συνομιλίες. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να παραμείνει σταθερός στις προϋποθέσεις που έθεσε για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες. Το ζητούμενο σήμερα είναι να αξιολογήσουμε με νηφαλιότητα, ρεαλισμό και διορατικότητα τα νέα δεδομένα που έχουμε σήμερα ενώπιων μας και  να σχεδιάσουμε ενέργειες που να καταλύουν τη τουρκική αδιαλλαξία, να ματαιώνουν τους διχοτομικούς σχεδιασμούς της Άγκυρας και να δημιουργούν νέες προοπτικές στο κυπριακό. Ταυτόχρονα πρέπει να εδραιώσουμε την ενότητα στην πλευρά μας. Και υπάρχει βάση για να εδραιώσουμε μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων την ενότητα στόχων. Υπάρχει η ομόφωνη απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου του 2009.

 

Χρόνια λέμε ότι το Κυπριακό παραμένει άλυτο λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης πώς θα μπορούσε κατά την άποψη σας να κάμψει αυτή την αδιαλλαξία;

Η Τουρκία δεν μπορεί να πειστεί, αλλά μπορεί να πιεστεί στο κυπριακό. Αυτό δεν είναι υπόθεση μόνο του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά ολόκληρης της ηγεσίας του τόπου. Η τουρκική αδιαλλαξία θα καμφθεί, όταν η Άγκυρα νιώσει την άσκηση πίεσης, σε διάφορα επίπεδα. Ένα από αυτά είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η ευρωπαϊκή της πορεία. Πρέπει η Τουρκία να αισθανθεί ότι έχει κόστος, πολιτικό και οικονομικό, από την παράνομη κατοχή εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η στρατηγική μας πρέπει να χαραχτεί με τέτοιο τρόπο, έτσι ώστε ακόμα και δυνάμεις της περιοχής, να κατανοήσουν, ότι η Τουρκία είναι αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Ο υπό διαμόρφωση νέος ενεργειακός χάρτης της περιοχής και η σωστή διαχείριση του φυσικού πλούτου, θα συμβάλει στην δημιουργία πλέγματος πιέσεων προς την Τουρκία, για να εγκαταλείψει την αδιάλλακτη στάση της στο κυπριακό. Σήμερα μπορούμε να ευθυγραμμίσουμε τα συμφέροντα μας, με τα συμφέροντα που έχουν ισχυροί ‘‘παίκτες’’ στην περιοχή μας και να εξασφαλίσουμε την υποστήριξη τους σε μια ρεαλιστική, βιώσιμη και ασφαλή λύση στο κυπριακό.

 

Μέχρι πότε θα έχουμε επίσημα το ψηφοδέλτιο του ΕΥΡΩΚΟ για τις Ευρωεκλογές;

Το ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΟΜΜΑ προτάσσοντας τα συλλογικά του όργανα και με νηφαλιότητα, θα πάρει τις αποφάσεις του για τις Ευρωεκλογές την κατάλληλη ώρα μέσα από διεξοδική ανάλυση των δεδομένων και με μοναδικό γνώμονα το συμφέρον του τόπου και του λαού μας. Θεωρούμε ότι στη συγκυρία που διερχόμαστε το ζητούμενο για την πατρίδα μας είναι η συναίνεση, η συλλογικότητα, η ενότητα και η συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων. Ως εκ τούτου, ήδη διαβουλευόμαστε με άλλες κομματικές δυνάμεις με στόχο τη συνεργασία στις Ευρωεκλογές. Αναλόγως των αποτελεσμάτων αυτής της διαβούλευσης, τα συλλογικά όργανα του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ θα καθορίσουν τη στάση και την τακτική του κόμματος μας, δίνοντας στις επικείμενες ευρωεκλογές μια αξιόπιστη επιλογή στο λαό μας.

 

Να αναμένουμε συμμαχία με τον ΔΗΣΥ;

Με τον ΔΗΣΥ έγινε ήδη μία συνάντηση, στην οποία αντηλλάγησαν απόψεις, σε πολύ καλό κλίμα, χωρίς ωστόσο να έχουμε καταλήξει, επί του παρόντος. Είναι φυσικό να συζητήσουμε το θέμα των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τα κόμματα, τα οποία συμμετέχουν στο κυβερνητικό σχήμα. Όπως είπα πιο πάνω, θα πραγματοποιήσουμε επαφές και με άλλα κόμματα.

 

Μόνη λύση η πράσινη ανάπτυξη

Το ΕΥΡΩΚΟ πώς βλέπει το ζητούμενο της πράσινης ανάπτυξης στην Κύπρο;

Η πράσινη ανάπτυξη, αυτή που σέβεται το περιβάλλον και το αντιμετωπίζει ως αναπτυξιακό απόθεμα είναι η μόνη εφικτή και βιώσιμη λύση για τον τόπο. Με την ευκαιρία που μου δίνετε μέσα από την εφημερίδα σας, θέλω να χαιρετίσω την πρόσφατη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τον καταρτισμό Στρατηγικού Σχεδίου για την Πράσινη Ανάπτυξη. Με την απόφαση αυτή και με τη συνδρομή του Υπουργού Γεωργίας και Αντιπροέδρου του ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ Νίκου Κουγιάλη ξεκινά η υλοποίηση μιας βασικής πολιτικής θέσης του κόμματος μας για την προώθηση της πράσινης ανάπτυξης. Ευχόμαστε και ελπίζουμε ότι σύντομα θα ακολουθήσει και ανάλογο σχέδιο για τη γαλάζια οικονομία. Η Κύπρος με τις πιο καθαρές θάλασσες στην Ευρώπη εκτός από τον θαλάσσιο τουρισμό μπορεί να πρωταγωνιστήσει τόσο στις ιχθυοκαλλιέργειες, όσο και σε άλλες θαλάσσιες οικονομικές δραστηριότητες.

 

Exit mobile version