14.9 C
Nicosia

Λάζαρος Σαββίδης: Ονειρεύομαι έναν «πράσινο» Στρόβολο

Δημοφιλή Άρθρα

Έντονη η αύξηση των κρουσμάτων Κορωνοϊού, συναγερμός προς όλη τη Κύπρο!

Όλο και αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Κορωνοϊού μιας και χθες Τρίτη 20/10 καταγράφηκαν 152 νέα περιστατικά της νόσους. Απανωτές ήταν οι προειδοποιήσεις από...

Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Κύπρος – Ελλάδας – Τουρκίας

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε: συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο...

ΣΟΚ! – Στέρησαν από ηλικιωμένο ασθενή το τροχοκάθισμα του

ΣΟΚ προκαλεί η ενέργεια που έγινε προς ηλικιωμένο στην στέγη ευγηρίας όπου διαμένει, αφού του στέρησαν το τροχοκάθισμα του με δικαιολογία ότι είχε ανεκπλήρωτα...

Κων.Τσιούτης: Μείωση προσωπικού στους χώρους εργασίας

Τη περασμένη Παρασκευή μετά την πραγματοποίηση της παρουσίασης του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούτη, με παρουσία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου αναφέρθηκε στις εργοδοτικές οργανώσεις, συντεχνίες και...

324

Του Σωκράτη Ιωακείμ

Έναν «πράσινο» Στρόβολο με τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας οραματίζεται ο νέος Δήμαρχος του Λάζαρος Σαββίδης. Μιλώντας στην Πράσινη Ασπίδα ο κ. Σαββίδης ανέλυσε το όραμα του για το πώς θα βάλει το Δήμο του στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας και για το πώς θα βελτιώσει τον πολεοδομικό σχεδιασμό του Στροβόλου. Αναφέρθηκε ακόμη στο πως θα βελτιώσει κάποιες λεωφόρους που αποτελούν κίνδυνο θάνατο για τους πεζούς, αλλά και το πώς θα αξιοποιήσει του συνδημότες του για να πετύχει στο έργο του.

Πως θα βάλετε το Δήμο σας στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και δημιουργίας;

Τώρα είναι η ώρα να κάνουμε το επόμενο βήμα: το βήμα προς τα εμπρός για να οδηγήσουμε το Στρόβολο στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης και της δημιουργίας, όχι μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη.

 

Το πρόγραμμα μας για το Στρόβολο του αύριο, το Στρόβολο του 2020, επικεντρώνεται στα πιο κάτω βασικά:


1.1. Ανάπλαση του Παραδοσιακού Πυρήνα

1.2. Εμπορική και Επιχειρηματική Ανάπτυξη

1.3. Την εμπέδωση της συμμετοχικής δημοκρατίας

1.4 Διαφάνεια – Αξιοκρατία – Ανιδιοτέλεια

1.5. Προστασία και Αναβάθμιση του Περιβάλλοντος   

1.6.Τη δημιουργία Υπηρεσίας Νέων

1.7.Την εφαρμογή ολοκληρωμένης κοινωνικής πολιτικής

1.8.Ανάπτυξη του Πολιτισμού με την ευρύτερη έννοια

1.9Τη φροντίδα για τους προσφυγικούς συνοικισμούς

1.10.Το κυκλοφοριακό, τους χώρους στάθμευσης, την καθαριότητα, την οχληρία, την ασφάλεια, τη σήμανση

1.11.Την προώθηση του αθλητισμού

 

Για την υλοποίηση των βασικών παραμέτρων του προγράμματος μας απαιτείται φαντασία, σχεδιασμός, συνεργασία αλλά και διεκδικητικότητα απέναντι στους φορείς της κεντρικής εξουσίας, συντονισμός και συνεργασία με τους όμορους δήμους και αξιοποίηση των ευκαιριών που προσφέρουν τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η αποτελεσματική συνεργασία με την κεντρική κυβέρνηση προϋποθέτει οργάνωση και ολοκληρωμένο προγραμματισμό στην βάση του οποίου ο Δήμος να είναι σε θέση να διεκδικεί αλλά και να συν-διαμορφώνει τις πολιτικές που αφορούν την καθημερινότητα και την ανάπτυξη.

Η ένταξη της χώρας μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελεί ακόμη μια πηγή έμπνευσης επιτυχημένων λειτουργικών πολιτικών και πηγή χρηματοδότησης αναπτυξιακών προγραμμάτων ευρέως φάσματος. Η εξασφάλιση των σχετικών κονδυλίων απαιτεί έγκαιρη ενημέρωση, συντονισμό με τις αρμόδιες κυβερνητικές υπηρεσίες και τα αντίστοιχα όργανα της Ένωσης αλλά και τη συνεπή και ορθολογιστική διαχείριση τους υπέρ των δημοτών.

 

Τι έμφαση δίνετε στο περιβάλλον και τι κινήσεις τροχοδρομείτε για τη δημιουργία πράσινων θέσεων εργασίας.

 

Ο οικολογικός τρόπος αντιμετώπισης τόσο του οικοδομημένου όσο και του φυσικού περιβάλλοντος αποτελεί αναγκαιότητα για το Δήμο μας γιατί είναι πλέον θέμα επιβίωσης και όχι απλά θέμα ποιότητας ζωής. Το περιβάλλον αποτελεί ένα βασικό πυλώνα της όλης αναπτυξιακής πολιτικής γι αυτό προτεραιότητά μας είναι

   

 • ·Να διαφυλαχθεί αλλά και να αξιοποιηθεί η αρχιτεκτονική κληρονομιά του Στροβόλου ώστε να αποτελέσει μέρος της ταυτότητας του με τρόπο ώστε το χθες να παντρεύεται με το σήμερα . Η πράσινη αρχιτεκτονική είναι μια αναγκαιότητα στη σύγχρονη πραγματικότητα.
 • ·Να αναβαθμιστεί, να επεκταθεί αλλά και να προστατευθεί το πράσινο έτσι που να ενταχθεί στην καθημερινότητα των πολιτών. Τα δέντρα δεν ομορφαίνουν απλώς αλλά προστατεύουν το οικοδομημένο και φυσικό περιβάλλον μια πόλης από τις κλιματικές αλλαγές και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής.
 • ·Να συνεργασθεί ο Δήμος με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, επιστημονικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, σχολεία όλων των βαθμίδων, Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στην Κύπρο και το εξωτερικό, με στόχο την υλοποίηση προγραμμάτων για το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής. Ανάληψη πρωτοβουλιών για την εμπέδωση Περιβαλλοντικής Συνείδησης στα παιδιά από την προδημοτική εκπαίδευση.
 • ·Να προωθήσει την κινητικότητα των νέων στην Ευρώπη μέσω της συμμετοχής τους σε ποικίλα περιβαλλοντικά ευρωπαϊκά προγράμματα.
 • ·Οι υφιστάμενοι χώροι πρασίνου πρέπει να προστατευθούν. Τα πάρκα μας να παραμένουν ασφαλή και κατά τη διάρκεια της νύκτας. Η φύλαξη και ο φωτισμός να ενισχυθούν.
 • ·Παροχή κινήτρων για ολοκληρωμένες οικιστικές αναπτύξεις που έχουν περιβαλλοντικές προδιαγραφές ώστε να διασφαλίζουν την υγιεινή διαβίωση και την εξοικονόμηση ενέργειας.
 • ·Βαρύτητα στην Πράσινη Ανάπτυξη ώστε ο Στρόβολος να αποτελεί πρότυπο και όχι ουραγό σε καινοτόμες ιδέες που δημιουργούν πράσινες θέσεις εργασίας.

 

Διατελέσατε για χρόνια γενικός διευθυντής του Υπουργικού Εσωτερικών . Με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσετε τις γνώσεις σας για βελτίωση του πολεοδομικού σχεδιασμού του Στροβόλου

Οι εποχές που ζούμε είναι εποχές μεγάλων προκλήσεων και μεγάλων δυσκολιών. Οι μέθοδοι του παρελθόντος, που μας εγκλώβισαν στη λογική της δορυφορικής ανάπτυξης, δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη σημερινή πραγματικότητα.

Χρειάζεται γνώση, σφαιρική εμπειρία, τόλμη για αλλαγή και προπαντός διεκδικητικότητα απέναντι στην κεντρική κυβέρνηση.

Χρειάζεται να δημιουργήσουμε νέες προϋποθέσεις και να προσφέρουμε κίνητρα ανάπτυξης που θα αυξήσουν τα έσοδα του δήμου ώστε να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής όλων μας.

 

Χρειάζεται να ενσκήψουμε στις ανάγκες των συμπολιτών μας είτε αυτοί ευημερούν είτε ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Υπάρχουν αρκετές περιοχές στο Στρόβολο π.χ. η Λεωφόρος Σταυρού, όπου υπάρχει παντελής έλλειψη πεζοδρομίων με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν άμεσα οι πεζοί.

Δυστυχώς αυτή είναι η πικρή πραγματικότητα και γι’ αυτό μέσα στα πλαίσια των  φετινών  προϋπολογισμών θα γίνει προσπάθεια μαζί με το Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως και το Τμήμα Δημοσίων Έργων να αρχίσει το συντομότερο η προώθηση της υλοποίησης των μεγάλων συγκοινωνιακών έργων του Δήμου π.χ. της λεωφόρου Τσερίου, της λεωφόρου Σταυρού και της λεωφόρου Ιφιγενείας, έστω και σε τμήματα, αν η οικονομική κρίση δεν μας επιτρέψει την ολοκληρωμένη ανάπτυξη.

Θα συνεχιστεί η αξιοποίηση των ενεργειών εκείνων που μας επιτρέπει τη σταδιακή αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών, όπως η εφαρμογή του άρθρου 17 του περί Δήμων νόμου.

 

Με ποιο τρόπο θα αξιοποιήσετε τους πολίτες και κυρίως τους νέους που κατοικούν στο Στρόβολο στην προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής τους.

 

Θα προωθηθεί η δημιουργία Υπηρεσίας Νέων. Η Υπηρεσία θα διασφαλίζει την επιστημονική στήριξη του Δημοτικού  Συμβουλίου Νεολαίας και θα διασφαλίσει την ενεργή παρουσία των νέων στα κοινά.

 • ·Κύριος όμως στόχος παραμένει να γίνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση αυτό που πρέπει να είναι : το πραγματικό πεδίο ουσιαστικής και ανοιχτής συμμετοχής των νέων ανθρώπων, να λαμβάνει υπόψη τις νεανικές αντιλήψεις.
 • ·Σε όλες τις επιτροπές του Δήμου να μπορούν να εισακούονται οι νέοι μας είτε αυτοί είναι πολίτες ή οργανωμένα σύνολα ή και μη κυβερνητικές οργανώσεις σε θέματα που τους αφορούν.
 • ·Με τον τρόπο αυτό θα δημιουργούνται ευκαιρίες για τους σημερινούς και αυριανούς διαμορφωτές της κοινωνίας μας, τη νέα γενιά, για ενεργό συμμετοχή στα δημοτικά δρώμενα.

 

Οι Δημότες αρνούνται να ψηφίσουν στις εκλογές καθώς θεωρούν πως όποιος και να εκλεγεί δεν έχει χρόνο να ακούσει τα παράπονα τους. Εσείς θα τα καταφέρετε;

Αποτελεί βασική προτεραιότητα μας η ενεργός συμμετοχή των δημοτών στη διαχείριση της καθημερινότητας τους και η άμεση σχέση τους με τις υπηρεσίες του Δήμου. Θα προωθηθούν:

 • ·Δραστηριοποίηση των Ενοριακών Συμβουλίων
 • ·Άτυπη συμμετοχή των προέδρων των Ενοριακών Συμβουλίων στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου ως παρατηρητές
 • ·Ενθάρρυνση των δημοτών να παρίστανται στις ανοιχτές Συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου
 • ·Τακτικές Πανδημοτικές Συνελεύσεις και Δημοτικά Δημοψηφίσματα για τις σημαντικότερες αποφάσεις
 • ·Ενθάρρυνση δημιουργίας Μη-Κυβερνητικών Οργανώσεων με στόχο τη διεύρυνση της αντιπροσώπευσης των ιδιαίτερων απόψεων των δημοτών.

Δεσμευόμαστε να καλλιεργήσουμε ένα νέο πολιτισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης με κύριο στόχο την καταπολέμηση της αδιαφάνειας και εμπέδωση της χρηστής διοίκησης προωθώντας μέτρα όπως εξέταση όλων των παραπόνων, οικονομικών ή διοικητικών, των δημοτών από άτομα που δεν έχουν σχέση είτε με τη λήψη αποφάσεων, τη διοίκηση ή τη διαχείριση  των συγκεκριμένων θεμάτων και θεσμοθέτηση Επιτρόπου του Δημότη, ο οποίος να λειτουργεί στα πρότυπα του Επιτρόπου Διοικήσεως.

Είμαι βέβαιος ότι με τις πιο πάνω ενέργειες θα διαμορφωθεί ένα νέο κλίμα το οποίο θα βοηθήσει να επαναφέρει την εμπιστοσύνη του πολίτη προς τα κοινά και στους πολιτικούς.

- Advertisement -

More articles

- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Έντονη η αύξηση των κρουσμάτων Κορωνοϊού, συναγερμός προς όλη τη Κύπρο!

Όλο και αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Κορωνοϊού μιας και χθες Τρίτη 20/10 καταγράφηκαν 152 νέα περιστατικά της νόσους. Απανωτές ήταν οι προειδοποιήσεις από...

Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Κύπρος – Ελλάδας – Τουρκίας

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε: συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο...

ΣΟΚ! – Στέρησαν από ηλικιωμένο ασθενή το τροχοκάθισμα του

ΣΟΚ προκαλεί η ενέργεια που έγινε προς ηλικιωμένο στην στέγη ευγηρίας όπου διαμένει, αφού του στέρησαν το τροχοκάθισμα του με δικαιολογία ότι είχε ανεκπλήρωτα...

Κων.Τσιούτης: Μείωση προσωπικού στους χώρους εργασίας

Τη περασμένη Παρασκευή μετά την πραγματοποίηση της παρουσίασης του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούτη, με παρουσία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου αναφέρθηκε στις εργοδοτικές οργανώσεις, συντεχνίες και...

Κύπριοι διαδηλώνουν στο οδόφραγμα Δερύνειας

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το Σάββατο 17 Οκτωβρίου , στις 19:30, στο οδόφραγμα Δερύνειας, για την Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε με αφορμή...