Banner
Αρχική Δελφίνια πεθαίνουν μαζικά στην Ιταλία

Δελφίνια πεθαίνουν μαζικά στην Ιταλία

Share
Default Featured Image
Share

dolphins

Σε 57 ανήλθαν τα νεκρά δελφίνια που εκβράστηκαν στις ακτές της Ιταλίας το τελευταίο δίμηνο. Οι εκβρασμοί καταγράφηκαν σε μεγάλο μήκος των ιταλικών ακτών στην Τυρρηνική Θάλασσα, από την την Τοσκάνη και την πόλη Λάτσιο έως τη Σαρδηνία και τη Σικελία.

Όπως δήλωσε στα «Νέα» ο θαλάσσιος βιολόγος – ερευνητής θαλάσσιας προστασίας Βασίλειος Κουρούτος από το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος δεν έχει καταγραφεί κάτι αντίστοιχο στις ελληνικές ακτές, αλλά οι επιστήμονες παραμένουν σε επιφυλακή.

Καλεί μάλιστα τον κόσμο να βρίσκεται σε εγρήγορση και να ενημερώνει άμεσα το Ινστιτούτο “Αρχιπέλαγος” και τα τοπικά λιμεναρχεία σε περίπτωση που παρατηρήσει κάτι ανησυχητικό.

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι οι θάνατοι των ζωνοδέλφινων στην Ιταλία οφείλονται σε κάποιον ιό, όπως είχε συμβεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990.

Τα ζωνοδέλφινα είναι το πιο κοινό είδος δελφινιών στις ελληνικές θάλασσες με μήκος 1,8 – 2,5 μέτρα, βάρος 110 – 150 κιλά και προσδόκιμο ζωής άνω των 50 ετών, ωστόσο ο πληθυσμός του στη Μεσόγειο μειώνεται.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, οι απειλές για τα θαλάσσια θηλαστικά είναι η αλιεία (παρεμπίπτοντα αλιεύματα και ηθελημένες θανατώσεις), οι προσκρούσεις με πλοία, η υποβρύχια ηχορύπανση, η ρύπανση από σκουπίδια στις θάλασσες, οι τοξικές χημικές ουσίες, οι πετρελαιοκηλίδες.

Επίσης, τα δελφίνια και τα υπόλοιπα θαλάσσια θηλαστικά απειλούνται από ασθένειες και παράσιτα, από την καταστροφή των παράκτιων οικοσυστημάτων, από την κλιματική αλλαγή.

Υπενθυμίζεται ότι το Δεκέμβριο του 2011 είχαν σημειωθεί μαζικοί εκβρασμοί φαλαινών ζιφιών στις ακτές του Ιονίου Πελάγους.

Οι οικολογικές ΜΚΟ που υλοποιούν το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Θάλασσα: Μάθε, Δράσε, Προστάτεψε», WWF Ελλάς, ΜΟm, Ινστιτούτο Κητολογικών Ερευνών Πέλαγος και Tethys Research Institute είχαν εντοπίσει τις ασκήσεις πολεμικού ναυτικού κατά τις οποίες χρησιμοποιήθηκαν συστήματα στρατιωτικών σόναρ μεσαίων συχνοτήτων ως την πιο πιθανή αιτία του μαζικού εκβρασμού ζιφιών.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Share
Σχετικά Άρθρα
Κύριες Ειδήσεις

9o Πολιτιστικό Φεστιβάλ Περιβάλλοντος ” Περιβάλλον Συγγνώμη”

Το φωνάζουμε ξανά την Κυριακή 03/8/2025. ” Περιβάλλον Συγγνώμη”! Κάνουμε τα λόγια...

Απόψεις

Kαταδίκη των επεισοδίων εις βάρος οικήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Η Πράσινη Ασπίδα σε πλήρη συντονισμό με To Πράσινο Κόμμα της Κύπρου,...

UncategorizedΕπικαιρότητα

Διαγωνισμός αειφόρων δράσεων για νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία

Είσαι εκπαιδευτικός ή διευθυντής/τρια  σε νηπιαγωγείο ή δημοτικό και στο σχολείο σου...

ΕκδηλώσειςΚύριες Ειδήσεις

9ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος Πράσινης Ασπίδας

Έρχεται ξανά το φεστιβάλ που όλοι περιμένετε! Στις 3 Αυγούστου 2025 φωνάζουμε...