Banner
Αρχική Μεταλλαγμένο σιτάρι διώχνει τα παράσιτα

Μεταλλαγμένο σιτάρι διώχνει τα παράσιτα

Share
Default Featured Image
Share

metallagmeno_sitari

Τέλος στις αφίδες υπόσχεται ένα νέο στέλεχος σιταριού, στο οποίο οι επιστήμονες εισήγαγαν γονίδιο δυόσμου. Το μεταλλαγμένο σιτάρι, που δοκιμάζεται στη Βρετανία, διώχνει τις αφίδες (μελίγκρα – ψείρα των φυτών), στέλνοντάς τους χημικά μηνύματα. Εκτιμάται μάλιστα ότι μελλοντικά τα γενετικά τροποποιημένα φυτά με το συγκεκριμένο γονίδιο δεν θα χρειάζεται να ψεκάζονται με χημικά.

Ο δυόσμος παράγει μια μυρωδιά, που δεν την αντιλαμβάνονται οι άνθρωποι, η οποία μιμείται το «σήμα κινδύνου» που εκπέμπουν οι αφίδες όταν δέχονται επίθεση από θηρευτές. Έτσι ο δυόσμος στην ουσία αποτρέπει τα παράσιτα, τα οποία ευθύνονται για ζημιές δισεκατομμυρίων ευρώ στις καλλιέργειες παγκοσμίως.

Οι Βρετανοί ερευνητές δοκιμάζουν το μεταλλαγμένο σιτάρι στο αγροτικό ερευνητικό ινστιτούτο «Rothamsted», στο Χερτφορντσάιρ. Οι καλλιέργειες είναι περιφραγμένες έτσι ώστε να αποτραπούν επιθέσεις ακτιβιστών, αλλά και άγριων ζώων.

Οι επιστήμονες θα παρατηρήσουν τις καλλιέργειες όλο το καλοκαίρι για να διαπιστώσουν αν η απόδοσή τους είναι τόσο ικανοποιητική όσο αναμένεται βάσει εργαστηριακών μελετών.  

Share
Σχετικά Άρθρα
ΕπικαιρότηταΚύριες Ειδήσεις

O υποψήφιοι του Πράσινου Κόμματος της Κύπρου

Αλεξάνδρου Βασιλική Δρ. ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ – ΚΕΡΥΝΕΙΑ Η Βασιλική...

Εκδηλώσεις

Δεντροφύτευση 3000 δέντρων στη Λόφου

Πότε: 19 Απριλίου 2026 11:00π.μ Χώρος συνάντησης :Δημοτικό Σχολείο Λόφου Η Πράσινη...

Επικαιρότητα

Περιβαλλοντικό Έγκλημα στον Παραλιακό Χώρο Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας.

Επείγουσα Καταγγελία sos Περιβαλλοντικό Έγκλημα στον Παραλιακό Χώρο Ναυτικού Ομίλου Λάρνακας. Με...

Απόψεις

Υδατικό Πρόβλημα στην Κύπρο

Μας λυπήθηκε ο Θεός. Γιατί αν περιμέναμε από το κράτος  δεν υπάρχει...