Home Περιβάλλον Θαλασσινές σπηλιές- Παρανομίες μέχρι και εδώ!

Θαλασσινές σπηλιές- Παρανομίες μέχρι και εδώ!

0

Η Περιβαλλοντική Αρχή ζητά από τον Δήμο Πέγειας την άμεση αποξήλωση ενός μέρος του δημόσιου παραλιακού πεζόδρομου που κατασκευάστηκε εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας στις Θαλασσινές Σπηλιές στην περιοχή μπροστά από τις έξι επαύλεις, οι οποίες βρίσκονται πάνω ακριβώς από σπηλιά αναπαραγωγής του κρισίμως κινδυνεύοντος είδους της μεσογειακής φώκιας.

Προχώρησε στην έναρξη υλοποίησης του έργου ο φορέας κατασκευαστικών έργων πριν την έκδοση αιτιολογημένης διαπίστωσης και πριν τη χορήγηση της πολεοδομικής άδειας. Προς τον σκοπό αυτό, το Τμήμα Περιβάλλοντος έχει προχωρήσει ήδη από την περασμένη Παρασκευή σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να γίνει απομάκρυνση του πεζόδρομου από μπετόν και να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες.

Επιστολή έχει κάνει η αρμόδια Αρχή προς τον Δήμο Πέγειας και ενημερώνει ότι η αποξήλωση του πεζόδρομου πρέπει να γίνει με τρόπο και μέσα ώστε να προστατευθούν οι οικότοποι και τα σπάνια και προστατευόμενα είδη πανίδας και χλωρίδας που περιβάλλουν την περιοχή. Σημειώνεται ότι στα πλαίσια αυτά, πριν την έναρξη εργασιών αποξήλωσης, θα πρέπει να ενημερωθεί το Τμήμα ώστε κατά τις εργασίες να είναι παρών και λειτουργός του Τμήματος Περιβάλλοντος.

Μετά από καταγγελία που λήφθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος σχετικά με την κατασκευή παραλιακού πεζόδρομου από μπετόν στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών στην Πέγεια, λειτουργοί του Τμήματος Περιβάλλοντος επισκέφθηκαν την περιοχή «Πέτρες του Βάθυ» (στο ύψος του τεμαχίου με αρ. 12, Φ/Σχ. 44/15Ε1) και διαπίστωσαν την κατασκευή δημόσιου παραλιακού πεζόδρομου από σκυρόδεμα, μήκους 80 μέτρων περίπου, μέρος του οποίου χωροθετείται εντός της ζώνης προστασίας της παραλίας. Μέρος του πεζόδρομου που κατασκευάστηκε εμπίπτει εντός των περιοχών του Δικτύου Natura 2000 Τόπος Κοινοτικής Σημασίας (ΤΚΣ CY4000010) και Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ CY4000023) Χερσόνησος Ακάμα, ενώ μέρος του εφάπτεται με τις δύο περιοχές. Στην περιοχή υπάρχουν οικότοποι και προστατευόμενα είδη πανίδας και χλωρίδας, σύμφωνα με τους περί Προστασίας και Διαχείρισης της Φύσης και της Άγριας Ζωής Νόμους του 2003 έως 2015 και τους περί Προστασίας και Διαχείρισης Άγριων Πτηνών και Θηραμάτων Νόμους του 2003 έως 2017.

Ο Δήμος Πέγειας υπέβαλε αίτηση για τη δημιουργία δημόσιου παραλιακού πεζόδρομου στην εν λόγω περιοχή. Ακόμη, υπέβαλε αίτηση για χορήγηση πολεοδομικής άδειας. Στα πλαίσια αυτά, λόγω του ότι το προτεινόμενο έργο εμπίπτει στο Δεύτερο Παράρτημα του περί της Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον από Ορισμένα Έργα Νόμου του 2018, ζητήθηκε όπως ετοιμαστεί και να υποβληθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος μέσω της αδειοδοτούσας αρχής (Τμήμα Πολεοδομίας και Οικήσεως) Έκθεση Πληροφοριών και Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση. Σε αυτό το πλαίσιο θα εξεταστούν τόσο ο σχεδιασμός όσο και το υλικό κατασκευής του προτεινόμενου δημόσιου παραλιακού πεζόδρομου και τυχόν άλλες παράμετροι καθ’ όλο το μήκος του.

ΔΕΝ ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΣΕ ΔΕΟΥΣΑ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΣΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ωστόσο, στις 12/10/2020, το έργο έχει ήδη ξεκινήσει προτού αξιολογηθεί η αναγκαία Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον (ΔΕΕΠ), γνωστή και ως Ειδική Οικολογική Αξιολόγηση, και πριν από την έκδοση περιβαλλοντικής έγκρισης και τη χορήγηση πολεοδομικής άδειας. Ως αποτέλεσμα, φαίνεται να προκύπτει νέα σοβαρή παράβαση της κοινοτικής οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εναρμονιστικής νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για την προστασία της φύσης και της άγριας ζωής.

Κάθε έργο ή  σχέδιο με βάση τη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία για τους οικοτόπους και την αντίστοιχη κυπριακή νομοθεσία για τη φύση, που δεν συνδέεται άμεσα ή δεν είναι αναγκαίο για τη διαχείριση μίας περιοχής που έχει ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών Natura 2000, το οποίο όμως είναι δυνατόν να επηρεάζει σημαντικά την εν λόγω περιοχή, καθεαυτό ή από κοινού με άλλα έργα ή σχέδια, εκτιμάται δεόντως ως προς τις επιπτώσεις του στην περιοχή, λαμβανομένων υπόψη των στόχων διατήρησής της. Βάσει των συμπερασμάτων της ΔΕΕΠ στη συγκεκριμένη περιοχή, οι αρμόδιες εθνικές Αρχές συμφωνούν για το εν λόγω έργο ή σχέδιο μόνον αφού βεβαιωθούν ότι δεν θα παραβλάψει την ακεραιότητα της προστατευόμενης περιοχής και αφού εκφρασθεί η δημόσια γνώμη του ενδιαφερόμενου κοινού.

Εργασίες πάνω από τη σπηλιά της φώκιας

Ο υπό κατασκευή πεζόδρομος εμπίπτει εντός της Ζώνης Προστασίας της Παραλίας, του Κρατικού Δάσους Αγίου Γεωργίου και του Εθνικού Δασικού Πάρκου (ΕΔΠ) Ακάμα, καθώς και των προστατευόμενων περιοχών Natura 2000 ΤΚΣ (CY4000010) και ΖΕΠ (CY4000023) Χερσόνησος Ακάμα. Ο παραλιακός πεζόδρομος κατασκευάζεται σε πολύ μικρή απόσταση από τη θάλασσα, πάνω σχεδόν από το ενδιαίτημα του σπάνιου, άμεσα απειλούμενου και αυστηρά προστατευόμενου είδους της Μεσογειακής Φώκιας. Παράλληλα, ο παραλιακός πεζόδρομος κατασκευάζεται από μη φυσικά υλικά και συγκεκριμένα μπετόν και μεταλλικούς πασσάλους.

Σημειώνεται ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται ήδη αντιμέτωπη με διαδικασία παράβασης του ενωσιακού δικαίου προστασίας του περιβάλλοντος, λόγω της περιβαλλοντικής έγκρισης και πολεοδομικής αδειοδότησης δεκάδων έργων και σχεδίων χωρίς αυτά να υποβληθούν στην αναγκαία και νομικά δεσμευτική διαδικασία της ΔΕΕΠ. Μάλιστα, η σχετική προειδοποιητική επιστολή που διαβίβασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς τις κυπριακές Αρχές στις 27.11.2019 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τέσσερα έργα που χωροθετούνται στην περιοχή των Θαλασσινών Σπηλιών της Πέγειας.

 

 

 

 

 

 

 

Exit mobile version