Banner
Αρχική Πηγή αντιβιοτικών οι ωκεανοί

Πηγή αντιβιοτικών οι ωκεανοί

Share
Default Featured Image
Share

koraliogenis-yfalos

Οι ωκεανοί ίσως κρύβουν μέσα τους πολύτιμα νέα «θαυματουργά» φάρμακα τα οποία θα… σβήσουν από τον χάρτη φαρμακοανθεκτικά βακτήρια.



«Ανθρακοκτόνο» βακτήριο

Αυτή είναι η ελπίδα ειδικών του Ιδρύματος Ωκεανογραφίας Scripps στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο οι οποίοι ανακάλυψαν πρόσφατα ένα μόριο που περιέχεται σε ένα μικρόβιο του ωκεανού και φαίνεται ότι μπορεί να «εξολοθρεύσει» τον άνθρακα.

Το μέχρι σήμερα άγνωστο είδος βακτηρίου Streptomyces φαίνεται ότι διαθέτει ένα μόριο μοναδικό σε ό,τι αφορά τη δομή και τη χημική σύστασή του σε σύγκριση με όλα τα γνωστά αντιβιοτικά. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι μπορεί να οδηγήσει σε μια εντελώς νέα οικογένεια αντιβιοτικών.

Το πρόγραμμα PharmaSea

Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα του οποίου ηγούνται ερευνητές του Πανεπιστημίου του Αμπερντίν έχει ως κύριο αντικείμενό του το να «βουτήξουν» οι ειδικοί σε δυσπρόσιτα σημεία της Αρκτικής και της Ανταρκτικής προκειμένου να συλλέξουν και να αναλύσουν δείγματα λάσπης και ιζημάτων από τα βάθη των ωκεανών. Το πρόγραμμα PharmaSea θα «ταξιδέψει» ως και 8 χιλιόμετρα από την επιφάνεια της θάλασσας για να συλλέξει δείγματα από ορισμένα από τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη με στόχο τον εντοπισμό νέων βακτηρίων που θα «γεννήσουν» προηγμένα αντιβιοτικά. Αν όλα πάνε καλά, τα αποτελέσματα του προγράμματος θα μπορούν να μεταφραστούν σε θεραπείες για τους ασθενείς μέσα σε μια δεκαετία.

Και ενάντια στο MRSA

Από την πλευρά τους οι ειδικοί του Ιδρύματος Scripps εκτιμούν ότι στο μέλλον θα μπορούν εκτός από το να νικήσουν τον άνθρακα να προσφέρουν και καινούργιες θεραπείες για υπερ-βακτήρια όπως το MRSA (χρυσίζων σταφυλόκοκκος ανθεκτικός στη μεθικιλλίνη) που «σαρώνει» τα νοσοκομεία ανά τον κόσμο.

Ερευνητές του Ιδρύματος συνέλεξαν για πρώτη φορά το νέο είδος του Streptomyces το 2012 σε ιζήματα που βρίσκονταν κοντά στις ακτές της Σάντα Μπάρμπαρα στην Καλιφόρνια. Στη συνέχεια χρησιμοποίησαν μια τεχνική που ονομάζεται φασματοσκοπία για να αποκωδικοποιήσουν την ασυνήθιστη δομή ενός μορίου του βακτηρίου. Οι αρχικές αναλύσεις του μορίου αυτού που ονομάστηκε anthracimycin επιβεβαίωσαν την ικανότητά του να σκοτώνει τον άνθρακα (ο οποίος είναι από τα ισχυρότερα εν δυνάμει βιολογικά όπλα) αλλά και το MRSA, όπως αναφέρεται σε δημοσίευση στο γερμανικό επιστημονικό έντυπο «Angewandte Chemie».

Νέα και μοναδική χημική δομή

«Το σημαντικό στοιχείο αυτής της ερευνητικής δουλειάς είναι το γεγονός ότι η anthracimycin αποδεικνύεται ότι έχει μια νέα και μοναδική χημική δομή» σημείωσε ο επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Γουίλιαμ Φένικαλ και προσέθεσε ότι τα ευρήματα αυτά που αφορούν τη βασική έρευνα ελπίζεται ότι θα οδηγήσουν κάποια ημέρα στην ανάπτυξη ενός καινούργιου τύπου αντιβιοτικού.

Ωκεάνια «πηγή» νέων φαρμάκων

Η ανακάλυψη έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενες οι οποίες μαρτυρούν πως οι ωκεανοί και κυρίως οι ανεξερεύνητες περιοχές τους αποτελούν μια τεράστια «πηγή» νέων ουσιών ενάντια σε διαφορετικές νόσους. Νωρίτερα αυτόν τον μήνα ερευνητές του Πανεπιστημίου του Οχάιο ανέφεραν ότι η μεγαλύτερη και βαθύτερη υπόγεια λίμνη της Ανταρκτικής, η λίμνη Βοστόκ, η οποία ήταν αποκομμένη από τον υπόλοιπο κόσμο επί 15 εκατομμύρια έτη «θαμμένη» κάτω από 3.700 μέτρα πάγου, πιθανότατα περιέχει χιλιάδες διαφορετικά βακτήρια– οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι έχουν ήδη εντοπίσει ένα μοναδικό είδος βακτηρίου σε δείγματα νερού της λίμνης αυτής που μας προσφέρει μια καλή ματιά του πλανήτη όπως εκείνος ήταν την εποχή των παγετώνων.

Share
Σχετικά Άρθρα
Απόψεις

“‘Oχι” σε δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πάχνα – Μια νίκη για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία

Με αίσθημα βαθιάς εκτίμησης, συγχαίρουμε την Περιβαλλοντική Αρχή για τη γενναία και...

WebTV

Φιλοξενία του φυτωρίου στο μεσημεριανό πρόγραμμα του Σίγμα

Eυχαριστούμε το Σιγμα που φιλοξένησε στο Μεσημέρι και κάτι το φυτώριο You...

Κύριες Ειδήσεις

ΦΤΑΣΑΜΕ ΤΑ 58300 ΔΕΝΤΡΑ! 300 ΝΕΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η δράση δεντροφύτευσης που διοργάνωσε η ...

ΑπόψειςΕπικαιρότητα

Περί αφαλάτωσης

Όλες οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την υδατική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα...