24.8 C
Nicosia

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ

Δημοφιλή Άρθρα

Έντονη η αύξηση των κρουσμάτων Κορωνοϊού, συναγερμός προς όλη τη Κύπρο!

Όλο και αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Κορωνοϊού μιας και χθες Τρίτη 20/10 καταγράφηκαν 152 νέα περιστατικά της νόσους. Απανωτές ήταν οι προειδοποιήσεις από...

Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Κύπρος – Ελλάδας – Τουρκίας

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε: συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο...

ΣΟΚ! – Στέρησαν από ηλικιωμένο ασθενή το τροχοκάθισμα του

ΣΟΚ προκαλεί η ενέργεια που έγινε προς ηλικιωμένο στην στέγη ευγηρίας όπου διαμένει, αφού του στέρησαν το τροχοκάθισμα του με δικαιολογία ότι είχε ανεκπλήρωτα...

Κων.Τσιούτης: Μείωση προσωπικού στους χώρους εργασίας

Τη περασμένη Παρασκευή μετά την πραγματοποίηση της παρουσίασης του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούτη, με παρουσία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου αναφέρθηκε στις εργοδοτικές οργανώσεις, συντεχνίες και...

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΙΩΡΚΑΤΖΗΣ:

Η κρίση δεν μας σταματά

 GIORKATZHS BIG

O Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είναι ο Δήμαρχος που απολαμβάνει να μετακινείται στην πόλη του με ποδήλατο, διαπιστώνοντας συγχρόνως ιδίοις όμμασι τα προβλήματα που ταλανίζουν τις γειτονιές της πρωτεύουσας και ακούγοντας συχνά πυκνά τη γνώμη των συμπολιτών του. «Η επαφή αυτή, η γνώμη και η κριτική των δημοτών και άλλων ενδιαφερομένων φορέων, αποτελούν σταθερά για μένα πολύτιμο σύμβουλο και οδηγό για την δράση και τις αποφάσεις μας», αναφέρει στη συνέντευξή του στην Πράσινη Ασπίδα.

Ο κ. Γιωρκάτζης ανοίγει τα χαρτιά του και μιλά για την εμπειρία του πρώτου χρόνου στον Δημαρχιακό θώκο. Επισημαίνει τους σκοπέλους που έχει συναντήσει μέχρι στιγμής και τα σχέδια που άρχισαν να υλοποιούνται. Τονίζει ότι «η κρίση δεν σταμάτησε ούτε θα σταματήσει τη διεκδίκηση για όσα η Λευκωσία δικαιούται», για να υποστηρίξει ότι για την επιτάχυνση της πορείας αλλαγής καθοριστικός είναι ο ρόλος του κράτους.

Συνέντευξη στον Παύλο Νεοφύτου

 

Κύριε δήμαρχε, βρίσκεστε δεκατέσσερις μήνες στο τιμόνι του Δημαρχείου Λευκωσίας. Σε αυτό το διάστημα τι καταφέρατε να υλοποιήσετε ή να τροχοδρομήσετε από τις αρχικές σας προτεραιότητες;

Μια από τις προτεραιότητες μου και προεκλογική δέσμευση αφορούσε τα οικονομικά του Δήμου. Η πικρή αλήθεια είναι ότι ως νέα δημοτική αρχή παραλάβαμε ένα δήμο ανέτοιμο να αντιμετωπίσει τη σημερινή οικονομική κρίση και ένα προϋπολογισμό που δεν ανταποκρινόταν ρεαλιστικά στις ανάγκες της πόλης. Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την Έκθεση της Γενικής Ελέγκτριας στο τέλος του 2011 ο Δήμος έδειχνε:

  • Ρυθμούς αύξησης εσόδων 2.7% και δαπανών 8.3%
  • Αναλογία Χρέους Δήμους προς Έσοδα: 367.8%
  • Αύξηση δαπανών μισθολογίου κατά 1εκ και 21 περισσότερα άτομα μόνιμο υπαλληλικό και τακτικό εργατικό προσωπικό (Από το 2007 μέχρι το 2011: +42 άτομα)
  • Υπερωρίες/Επιδόματα της τάξης των 765 χιλ €

Επιπρόσθετα, το 2012 σημαδεύτηκε από τις μεγάλες περικοπές των κρατικών χορηγιών/οφειλών (κατά 4 εκ. €) και αναπτυξιακών κονδυλιών προς το Δήμο μας όπως και από τις κατά πολύ αυξημένες ανελαστικές δαπάνες του δήμου (κατά 3.3 εκ. €) κυρίως λόγω αυξήσεων του μισθολογίου αποτέλεσμα προσλήψεων των τελευταίων χρόνων, πρόωρων αφυπηρετήσεων, αυξήσεων της τιμής του ηλεκτρισμού, των καυσίμων και του κόστους χρηματοδότησης της μειωμένης ρευστότητας του Δήμου.

Ως εκ τούτου υποχρεωθήκαμε να προχωρήσουμε σε πληθώρα διορθωτικών ενεργειών και δράσεων, πολλές από τις οποίες ήσαν τολμηρές και δύσκολες, προκειμένου να πετύχουμε την απαραίτητη οικονομική περισυλλογή και μείωση του ελλείμματος του Δήμου από την αρχική εκτίμηση των 7 εκ. σε 3 εκ. ευρώ. Ήδη στο τέλος του 2012 ο αριθμός του μόνιμου προσωπικού μειώθηκε στα 500 άτομα από τα 535 στο τέλος του 2011 ενώ οι υπερωρίες και τα επιδόματα περιορίστηκαν σχεδόν κατά το ήμισυ σε σχέση με το 2011 και σε επίπεδα χαμηλότερα του 2007 παρά τις αυξημένες υποχρεώσεις μας λόγω Προεδρίας και αναζωογόνησης του ιστορικού κέντρου. Θεωρώ μάλιστα ιδιαίτερα σημαντικό ότι όλα αυτά έγιναν μέσα από έναν νέο τρόπο λειτουργίας, που χαρακτηρίζεται κυρίως από ομαδικότητα και μέσα από διαδικασίες διαλόγου και συναίνεσης.

Σημαντικότατο ασφαλώς είναι και το γεγονός ότι ανταποκριθήκαμε ικανοποιητικά στις απαιτήσεις της Κυπριακής Προεδρίας. Ετοιμάσαμε έγκαιρα (αφού κάτι τέτοιο δεν υπήρχε) και υλοποιήσαμε έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό βελτίωσης του οδικού δικτυού και αισθητικής αναβάθμισης της πόλης μας και πιστεύω ότι όλοι οι Λευκωσιάτες μπορούμε να είμαστε υπερήφανοι και για την ταχύτητα με την οποία προετοιμάσαμε την πόλη μας και για την εικόνα της Λευκωσίας στο προηγούμενο εξάμηνο. Φυσικά θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρω ότι διοργανώσαμε Τελετή Ανάληψης της Προεδρίας στον προμαχώνα του Δημαρχείου, η μόνη στο νησί την πρώτη μέρα που η Κύπρος αναλάμβανε και επίσημα κατά την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, αλλά και ότι καθ΄όλη τη διάρκεια του εξαμήνου της Κυπριακής Προεδρίας υποδεχθήκαμε και ξεναγήσαμε επίσημους της ΕΕ και εκπροσώπους των κρατών μελών της ΕΕ και συμμετείχαμε σε πληθώρα σεμιναρίων και συναντήσεων στο πλαίσιο της Προεδρίας πετυχαίνοντας έτσι να αναδείξουμε το Ευρωπαϊκό πρόσωπο και προσανατολισμό της Πρωτεύουσας και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της διαίρεσης αλλά και άλλων προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο δήμος μας.

Την ίδια στιγμή, προχωρήσαμε σε σειρά δράσεων και παρεμβάσεων εκεί όπου οι συνθήκες ήσαν ώριμες ή ο χρόνος επέτρεψε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες προϋποθέσεις για να προχωρήσουμε. Ολοκληρώσαμε το Σχέδιο Περιοχής του Κέντρου της Λευκωσίας, αρχίσαμε το έργο της ανάπλασης της Πλατείας Ελευθερίας και του περιβάλλοντα χώρου, πήραμε ριζικές αποφάσεις για την ολοκλήρωση του Νέου Δημαρχείου, προχωρούμε με τις αναπλάσεις παραδοσιακών πυρήνων και περιοχών στην εντός των τειχών πόλη, προωθήσαμε την ιδιωτική πρωτοβουλία και πήραμε μέτρα για την βελτίωση και αναζωογόνηση της παλιάς πόλης, προχωρήσαμε σε βελτιώσεις στον τομέα της καθαριότητας, στηρίξαμε και ενισχύσαμε τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου και αναδείξαμε και ενισχύσαμε (μέσω και της προετοιμασίας της υποψηφιότητας μας για τη Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης για το 2017) την πολιτιστική δραστηριότητα της πόλης μας. Όλα αυτά, σε συνεχή επικοινωνία με τους Δημότες, των οποίων η ενημέρωση και συμμετοχή είναι για μας καθοριστικός παράγοντας για να πετύχουμε τους στόχους μας.

 

Ποιες οι κυριότερες δυσκολίες που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή ο Δήμος;

Λειτουργούμε κάτω από τις πλέον δύσκολες συνθήκες της χειρότερης οικονομικής κρίσης της πρόσφατης ιστορία μας και ο Δήμος Λευκωσίας καλείται να επιβιώσει σε μια περίοδο που η κυβέρνηση αδυνατεί να στηρίξει την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτή είναι και η μεγάλη μας πρόκληση αφού από την ημέρα έγκρισης του Τακτικού Προϋπολογισμού του Δήμου για το 2013 ανακοινώθηκαν περαιτέρω μειώσεις στην κρατική χορηγία προς τους Δήμους της τάξης του 4%.

 

Και τι σκοπεύετε να κάνετε τώρα που θα πρέπει να λειτουργήσετε με μείωση στην κρατική χορηγία;

Συνεχίζουμε τις προσπάθειες οικονομικής εξυγίανσης και εξοικονομήσεων στο Δήμο. Επικεντρωνόμαστε στην αύξηση της αποδοτικότητας και την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών με λιγότερο προσωπικό αφού στο τέλος του 2013 εκτιμούμε ότι θα λειτουργούμε με 50 άτομα λιγότερα σε σύγκριση με το τέλος του 2012. Παράλληλα θέσαμε σαν προτεραιότητες μας τη διαφύλαξη της δυνατότητας μας να προχωρήσουμε με σχέδια ανάπτυξης για την πόλη μας, τη διασφάλιση του επιπέδου καθαριότητας στη πόλη μας, την κατοχύρωση των κοινωνικών παροχών και υπηρεσιών του Δήμου, την υποστήριξη του κοινωνικού αθλητισμού και την εξεύρεση λύσεων σε σχέση με την στάθμευση. 

Δυστυχώς επιβάλλεται να διαφοροποιήσουμε το ετήσιο τέλος σκυβάλων 19 ευρώ ανά νοικοκυριό (5 σεντ του ευρώ την ημέρα). Αυτό είναι απόρροια εν μέρει των δαπανηρών και κατά την άποψη μας λανθασμένων σχεδιασμών της Κυβέρνησης αφού με τη λειτουργία Μονάδων Ολοκληρωμένων Εγκαταστάσεων Διαχείρισης Αποβλήτων κατά το 2015 οι πολίτες θα κληθούν να πληρώνουν υπερδιπλάσια (αν όχι και περισσότερα) τέλη για σκύβαλα ετησίως και της εισήγησης του Υπουργείου Εσωτερικών για την σταδιακή αύξηση των τελών μέχρι και το 2015 προς αποφυγή της αναμενόμενης απότομης και μονοετούς ουσιαστικής αύξησης τους. Επίσης το τέλος των σκυβάλων είναι ανταποδοτικό και δεδομένου ότι η κρατική «επιχορήγηση» της υπηρεσίας μετά την δραματική μείωση της κρατικής χορηγίας κατά 4 εκ δεν είναι πλέον δυνατή, στόχος μας είναι ο ισοσκελισμός εσόδων και εξόδων της υπηρεσίας αποκομιδής σκυβάλων ώστε να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη παροχή της στους δημότες της.

 

Υπάρχουν ”πράσινα” σχέδια για τη Λευκωσία; Αυτή τη στιγμή ποια περιβαλλοντικά έργα τροχοδρομούνται;

Η ερώτησή σας μου δίνει την ευκαιρία να αναφερθώ σε κάποιες πρόνοιες του εγκεκριμένου Τοπικού Σχεδίου Λευκωσίας 2012, όπου συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η επέκταση της Λευκωσίας με την παραχώρηση νέων ζωνών και την αύξηση συντελεστών πριν καν κτιστούν έστω και στο ελάχιστο οι υφιστάμενες περιοχές. Αυτό προκαλεί σπατάλη πόρων για την κατασκευή υποδομών και δημιουργεί φυγόκεντρες δυνάμεις με την αποψίλωση του κέντρου της πόλης.

Πρέπει να ενώσουμε λοιπόν τις δυνάμεις μας και να φωνάξουμε εναντίων της συνεχιζόμενης επέκτασης γιατί ούτε περιβαλλοντικό είναι ούτε βοηθά στην αειφόρα ανάπτυξη που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση.  

Από την πλευρά μας προχωρήσαμε στην υπογραφή του Σύμφωνου των Δημάρχων (Covenant of Mayors) στις 17 Μαΐου 2012. Το Σύμφωνο των Δημάρχων είναι η κυριότερη ευρωπαϊκή κίνηση στην οποία συμμετέχουν τοπικές και περιφερειακές αρχές και δεσμευθήκαμε να αυξήσουμε την ενεργειακή απόδοση και τη χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στις περιοχές τους.

Προχωρούμε τώρα, στην ετοιμασία ενός ενεργειακού σχεδίου δράσης του Δήμου με κύριο στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια του Δήμου, την εξοικονόμηση ενέργειας στον οδικό φωτισμό, την ανάπτυξη χώρων πρασίνων και την προώθηση εκστρατειών ενημέρωσης των δημοτών μας.

 

Είναι με ιδιαίτερη χαρά που πρόσφατα η ΑΗΚ αποφάσισε να εγκρίνει την πρόταση της ομάδας εργασίας από την ΑΗΚ, το Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών και τους Δήμους για την υλοποίηση ενός μεγάλου πιλοτικού έργου στον οδικό φωτισμό. Το έργο για το Δήμο Λευκωσίας προβλέπει την αντικατάσταση 8.500 περίπου υφιστάμενων φωτιστικών σωμάτων που φέρουν λαμπτήρες Υψηλής πίεσης Νατρίου (HPS) με νέα ενεργειακά αποδοτικά φωτιστικά (π.χ. LED) στις αστικές περιοχές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Με βάση τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, η εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται να φτάσει στο 48%.

 

Σας βλέπουμε κάποια πρωινά να ποδηλατείτε στο κέντρο της Λευκωσίας. Πού θα κατατάσσατε τη Λευκωσία ως προς τις δυνατότητες μετακίνησης που προσφέρει σε εναλλακτικές μορφές κίνησης, όπως το ποδήλατο; Ποια είναι τα σχέδιά σας για τη βελτίωση των υποδομών;

Πράγματι μου αρέσει να μετακινούμαι στην πόλη με ποδήλατο. Θα ήθελα περισσότερους ποδηλάτοδρομους στην πόλη, όπως πιστεύω και πολλοί συμπολίτες μου. Η Λευκωσία όμως στερείται ενός ολοκληρωμένους συστήματος ποδηλάτοδρομων.

Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα καλό δίκτυο μέσω του Πεδιαίου ποταμού το οποίο θα θέλαμε να συνδέσουμε με την τάφρο ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο ολοκληρωμένο δίκτυο. Εκείνο που θεωρώ χρήσιμο είναι να απαιτήσουμε όπου εκπονούνται σχέδια για τους μεγάλους άξονες κυκλοφορίας να κατασκευάζονται ποδηλατόδρομοι, ώστε σταδιακά να αποκτήσουμε ένα ικανοποιητικό σύστημα.

 

Τα Μέσα Μαζικής Μετακίνησης στον Δήμο σας είναι ικανά να εξυπηρετήσουν τον πολίτη, ώστε να αφήσει το αυτοκίνητο στο σπίτι;

Όπως είχαμε εξαγγείλει προχωρούμε στην προώθηση της σχετικής διαδικασίας για την εγκατάσταση μιας αναβαθμισμένης σύγχρονης υπηρεσίας μικρών λεωφορείων στο κέντρο της Λευκωσίας. Η εφαρμογή ενός αναβαθμισμένου συστήματος μικρών λεωφορείων θα βοηθήσει τους πολίτες να κινούνται με μεγαλύτερη ευκολία και θα εξυπηρετείται χωρίς συμφόρηση και καθυστερήσεις.

 

Θεωρείτε τη Λευκωσία φιλική για τη μετακίνηση των πεζών και των ΑμΕΑ;

Όχι και το έχω βιώσει προσωπικά όταν τον Ιούνιο που μας πέρασε έκανα βόλτα με τροχοκάθισμα στο κέντρο της πόλης. Προσπάθεια μας είναι να βελτιωθεί η προσβασιμότητα στην πόλη για όλους και ειδικά για ΑμΕΑ, αλλά δυστυχώς παρά τις πιέσεις μας για την εφαρμογή του ολοκληρωμένου σχεδίου κινητικότητας αυτό παραμένει στα συρτάρια της Κυβέρνησης.

 

Ποια είναι τα συνήθη παράπονα που σας υποβάλλουν τελευταία οι δημότες; Πώς συνήθως ανταποκρίνεστε σε αυτά;

Οι δημότες με προσεγγίζουν με καθημερινές ανησυχίες και προβλήματα τους, πολλές φορές μάλιστα συσσωρευμένα προβλήματα δεκαετιών. Αυτά θα μπορούσα να τα συνοψίσω σε οικοδομικές παρανομίες, στη μη συντήρηση οικοδομών ή πολυκατοικιών, σε προβλήματα παράνομης στάθμευσης, και άλλα.

Στις πλείστες περιπτώσεις δυστυχώς δεν έχουμε τις απαιτούμενες εξουσίες για να τα λύσουμε με την ταχύτητα, αποδοτικότητα και ποιότητα που θα θέλαμε γι αυτό άλλωστε επιμένω ότι το νομικό πλαίσιο της τοπικής Αυτοδιοίκησης πρέπει να εκσυγχρονιστεί άμεσα. Παρόλα αυτά μια από τις προτεραιότητες μας για το 2013 είναι η αναβάθμιση του Συστήματος Διαχείρισης Παραπόνων του Δήμου ώστε σε θέματα που εντάσσονται στις δικές μας αρμοδιότητες να μην παρατηρούνται αδικαιολόγητες καθυστερήσεις. Αρχή μου είναι να απαντούμε στον κάθε δημότη που υποβάλλει ένα αίτημα, έστω και αν δεν μπορούμε να τον ικανοποιήσουμε πλήρως.

 

Έχουμε διαπιστώσει αλλαγή στην εικόνα της Λήδρας και Ονασαγόρου. Τι άλλο να αναμένουμε για να «αναζωογονηθεί» η παλιά πόλη;

Σίγουρα μας χαροποιεί η ζωντάνια που παρατηρείται στους πεζόδρομους Λήδρας και Ονασαγόρου και μας χαροποιεί διπλά το γεγονός ότι τα κίνητρα που δόθηκαν για προώθηση της ιδιωτικής επένδυσης και τα διάφορα μέτρα που πήραμε για βελτίωση και αναζωογόνηση της παλιάς πόλης έχουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Δεν μένουμε όμως εδώ.

Μέχρι το καλοκαίρι ευελπιστούμε ότι θα παρατηρήσουμε σημαντική βελτίωση στις συνθήκες διακίνησης στην περιοχή τόσο λόγω των σκιάστρων που θα τοποθετηθούν όσο και με την εφαρμογή των κανονισμών Υπαίθριας Εστίασης που θα οριοθετούν το χώρο για τραπεζάκια.

Μέσα στο 2013 προσβλέπουμε ότι θα είμαστε σε θέση να αξιοποιήσουμε σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα Τουρκοκυπριακά τεμάχια και υποστατικά που διεκδικήσαμε και μας παραχωρήθηκαν από το Υπουργείο Εσωτερικών, διασφαλίζοντας έτσι περαιτέρω ανάπτυξη στην περιοχή ενώ εννοείται ότι με την ολοκλήρωση της Πλατείας Ελευθερίας τόσο η εικόνα όσο και η προοπτική στην περιοχή θα αναβαθμιστεί σημαντικά.

 

Την ίδια ώρα η Μακαρίου αργοπεθαίνει…

Λυπούμαι πραγματικά για το μαρασμό της Μακαρίου. Όλοι πιστεύουν ότι ο λόγος είναι η οικονομική κρίση. Ο ουσιαστικός λόγος όμως είναι η ελλιπής πολεοδομική στρατηγική.

Δόθηκαν άδειες για να γίνουν τρεις εμπορικοί πυρήνες-άξονες στην είσοδο της Λευκωσίας, στη Σταυρού και στην Έγκωμη και όπως ήταν φυσικό οι πελάτες της Μακαρίου μειώθηκαν και οι επενδυτές έστρεψαν τα μάτια αλλού, εκεί που παρεμπιπτόντως είναι πιο φθηνά από το κέντρο.

Εδώ θέλω να διευκρινίσω ότι δεν είμαστε εναντίον της ανάπτυξης, αλλά όταν δόθηκαν τα αναπτυξιακά δικαιώματα στην περιφέρεια έπρεπε κάποιος να σκεφτεί τρόπους για να μπορεί να ανταγωνιστεί το κέντρο αυτή την νέα ανάπτυξη.

Εμείς έχουμε συγκεκριμένα σχέδια για την αναζωογόνηση του κέντρου αλλά πρέπει να τονίσω ότι η δημιουργία ενός σύγχρονου κέντρου προϋποθέτει σειρά δράσεων που στο σύνολο τους μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Το πρώτο είναι ο σχεδιασμός και η ανάπλαση των δρόμων. Σε μια όμορφη και καθαρή Μακαρίου όλοι θα θέλουν να περπατήσουν. Σε αυτό τον τομέα, για επίσπευση της διαδικασίας, διεκδικήσαμε από την πολεοδομία να πάρουμε εμείς τον σχεδιασμό για τις λεωφ. Μακαρίου, Στασικράτους και Ευαγόρου και αρχίσαμε. Ευελπιστώ ότι αρχές του 2014 τα σχέδια θα είναι έτοιμα.

Παράλληλα πρέπει να αποσυμφορηθεί η τροχαία στο κέντρο με τη σωστή επένδυση σε ένα δίκτυο μαζικής δημόσιας συγκοινωνίας.

Επιπλέον πρέπει να δοθούν πολεοδομικά κίνητρα στους επενδυτές. Εμείς προχωρήσαμε με μελέτη σχεδίου περιοχής στο οποίο αναγράφουμε τα νέα πολεοδομικά κίνητρα που μπορούν να ελκύσουν επενδύσεις στο κέντρο. Αυτό το σχέδιο περιοχής περιμένουμε να μας εγκρίνει η Κυβέρνηση και να ενσωματωθεί στο Τοπικό Σχέδιο Λευκωσίας.

Εξίσου αναγκαίο είναι να γίνει αξιοποίηση της κρατικής γης. Η Λευκωσία έχει πολλά ανεκμετάλλευτα κρατικά οικόπεδα που δίνουν μια αντιαισθητική εικόνα εγκατάλειψης στο κέντρο της πρωτεύουσας. Για παράδειγμα, το παλιό νοσοκομείο, ο χώρος του υπουργείου εσωτερικών, εκεί που θα χτιζόταν η νέα βουλή που βρήκαν τα αρχαία και τα άφησαν εγκαταλελειμμένα και το παλιό ΓΣΠ. Πως θα προσελκύσουμε νέους επισκέπτες με αυτή την εικόνα απαξίωσης;

Πρέπει λοιπόν να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο εμπορικό κέντρο ευρωπαϊκής πρωτεύουσας στο οποίο θα υλοποιηθούν έργα όπως η ανάπλαση του παλιού ΓΣΠ, το μουσείο, το Μέγαρο Πολιτισμού και η Πλατεία Ελευθερίας που μετά από χρόνια καθυστέρησης επιτέλους αρχίσαμε φέτος. Με άλλά λόγια πρέπει να υπάρχει λόγος που κάποιος θα επιλέξει την Μακαρίου, την Στασικράτους και την Ευαγόρου για την βόλτα του το Σαββατοκύριακο.

Για όλα αυτά χρειαζόμαστε την στήριξη των οργανώσεων, καταστηματαρχών, ιδιοκτητών, επενδυτών, δημοτών αλλά κυρίως χρειαζόμαστε την ουσιαστική στήριξη και επένδυση στην Πρωτεύουσα από το Κράτος.

 

Πώς πιστεύετε ότι θα δυναμώσει ακόμη περισσότερο ο Δήμος Λευκωσίας την εξωστρέφεια;

Θέλω ειλικρινά να μοιραστώ μαζί σας τη χαρά μου γιατί οι πολλές, καθημερινές υποχρεώσεις του Δημάρχου Λευκωσίας δεν μου στέρησαν τη δυνατότητα της σταθερής επαφής με τους συμπολίτες μας, είτε οργανωμένα μέσα από το Δήμο, είτε αυθόρμητα μέσα από τη σταθερή παρουσία μου στο κέντρο και τις γειτονιές της Λευκωσίας. Η επαφή αυτή, η γνώμη και η κριτική των δημοτών και άλλων ενδιαφερομένων φορέων, αποτελούν σταθερά για μένα πολύτιμο σύμβουλο και οδηγό για την δράση και τις αποφάσεις μας.

Φέτος για πρώτη φορά στοχεύσαμε όχι μόνο στην ενημέρωση των συμπολιτών μας αλλά και στην ευρεία εμπλοκή τους στη διαμόρφωση των κρίσιμων αποφάσεων για τον Δήμο μας.

Μέσα από τη διαδικασία διεκδίκησης του χρίσματος της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2017 πετύχαμε την κινητοποίηση πλήθους πολιτών και ιδιαίτερα νέων ανθρώπων, επιχειρηματιών, άλλων οργανωμένων φορέων οι οποίοι παραμένουν δίπλα μας στα επόμενα βήματα μας για την ανάπτυξη του πολιτισμού στην πόλη μας. Δημιουργήσαμε Ad Hoc Επιτροπή για τα οικονομικά στην οποία για πρώτη φορά πέραν των αντιπροσώπων όλων των δημοτικών ομάδων συμμετέχουν και μη δημοτικοί σύμβουλοι εμπειρογνώμονες. Αναπτύξαμε δομημένες σχέσεις συνεργασίας και συμπεριλάβαμε από την αρχή (και όχι στο τέλος ως είθισται μέχρι σήμερα για διάφορα έργα του δημοσίου) της διαδικασίας διαβούλευσης για το Σχέδιο Περιοχής του κέντρου της πόλης, Επιστημονικά Ιδρύματα, Ερευνητικά Κέντρα, Επιχειρηματικούς, Κοινωνικούς φορείς και πολίτες της πόλης. Θέσαμε τα θεμέλια για να προχωρήσουμε σε θεσμοθέτηση της «Επιτροπής Ανάπτυξης Λευκωσίας» με συνδέσμους καταστηματαρχών, ΜΚΟ και προσωπικότητες της πόλης για να αξιοποιήσουμε το κύρος και την ικανότητα τους προς όφελος του Δήμου.

Σίγουρα μπορούμε περισσότερα αλλά εκτιμώ ότι σήμερα κινούμαστε στη σωστή κατεύθυνση.

 

Θα θέλατε να στείλετε κάποιο μήνυμα στους δημότες και στον υπόλοιπο κόσμο της Κύπρου;

Η εμπειρία του πρώτου χρόνου, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι μπορούμε να διασφαλίσουμε το μέλλον του Δήμου Λευκωσίας, να βελτιώσουμε τις υπηρεσίες που παρέχουμε στους συμπολίτες μας και την εικόνα της πόλης μας. Στην επιτάχυνση αυτής της πορείας είναι καθοριστικός ο ρόλος του κράτους. Πρέπει επιτέλους να προχωρήσουν θεσμικές αλλαγές – και έχουμε καταθέσει σειρά σημαντικών προτάσεων – αλλά πρέπει να προχωρήσουν και τα πολύ σημαντικά και απαραίτητα έργα ανάπτυξης. Η κρίση δεν σταμάτησε ούτε θα σταματήσει τη διεκδίκηση μας για όσα η Λευκωσία δικαιούται. Η κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι, ειδικά σήμερα, πρέπει να επενδύσει στο κέντρο της  Λευκωσίας, προκειμένου να πειστεί και ο ιδιωτικός τομέας να κάνει το ίδιο.

 

 


- Advertisement -

More articles

- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Έντονη η αύξηση των κρουσμάτων Κορωνοϊού, συναγερμός προς όλη τη Κύπρο!

Όλο και αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Κορωνοϊού μιας και χθες Τρίτη 20/10 καταγράφηκαν 152 νέα περιστατικά της νόσους. Απανωτές ήταν οι προειδοποιήσεις από...

Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Κύπρος – Ελλάδας – Τουρκίας

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε: συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο...

ΣΟΚ! – Στέρησαν από ηλικιωμένο ασθενή το τροχοκάθισμα του

ΣΟΚ προκαλεί η ενέργεια που έγινε προς ηλικιωμένο στην στέγη ευγηρίας όπου διαμένει, αφού του στέρησαν το τροχοκάθισμα του με δικαιολογία ότι είχε ανεκπλήρωτα...

Κων.Τσιούτης: Μείωση προσωπικού στους χώρους εργασίας

Τη περασμένη Παρασκευή μετά την πραγματοποίηση της παρουσίασης του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούτη, με παρουσία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου αναφέρθηκε στις εργοδοτικές οργανώσεις, συντεχνίες και...

Κύπριοι διαδηλώνουν στο οδόφραγμα Δερύνειας

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το Σάββατο 17 Οκτωβρίου , στις 19:30, στο οδόφραγμα Δερύνειας, για την Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε με αφορμή...