Banner
Αρχική Πολιτική Συνεντεύξεις ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:” Δεν πρέπει να σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για το μέλλον που αξίζει στον τόπο μας”
Συνεντεύξεις

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ:” Δεν πρέπει να σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για το μέλλον που αξίζει στον τόπο μας”

Share
Share

της Μαρίας Θεοδοσιάδου

Τη γνωρίσαμε στο γραφείο της στη Βουλή όταν την επισκεφτήκαμε ως ομάδα για να συζητήσουμε μαζί της θέματα που αφορούν τόσο το περιβάλλον , όσο και την κοινωνία των πολιτών. Μας υποδέχτηκε με ένα πολύ εγκάρδιο χαμόγελο, πρόθυμη να ακούσει τον καθένα ξεχωριστά από τη δεκαμελή ομάδα μας. Άκουσε τις εισηγήσεις μας με αμέριστη προσοχή και υποσχέθηκε ότι θα μελετήσει όλα όσα θέσαμε ενώπιόν της. Πρόκειται για την Αννίτα Δημητρίου, την πρώτη γυναίκα Πρόεδρο της Βουλής και το νεαρότερο άτομο σε αυτή τη θέση. Σίγουρα έχει κερδίσει την εκτίμησή μας και μια θέση στην καρδιά μας. Παραθέτουμε μερικές από τις απαντήσεις της σε ερωτήσεις που της κάναμε σε μια σύντομη αλλά άκρως κατατοπιστική συνέντευξη. 

Κυρία Πρόεδρε, Καταρχάς χαιρόμαστε που βλέπουμε μια τόσο νέα γυναίκα να κατέχει μια τόσο σημαντική θέση στην Κυπριακή Δημοκρατία. Είναι τιμή μας που μας αφιερώνετε τον χρόνο σας , γιατί γνωρίζουμε πόσο  πολύτιμος είναι.

 

 

  • Θέλουμε να πάμε πίσω στον χρόνο. Μεγαλώσατε σε ένα ακριτικό χωριό, τους Τρούλλους,  με τους Τούρκους να είναι μια ανάσα μακριά σας. Πιστεύετε ότι αυτό επηρέασε τις πολιτικές σας πεποιθήσεις;

 

 

Με καθόρισε πάνω από όλα ως άνθρωπο, το ότι μεγάλωσα στο ακριτικό χωριό μου, στους Τρούλλους. Με έκανε να βλέπω τα πράγματα μέσα από μια ανοιχτή προοπτική και να απεχθάνομαι τα στενά όρια. Με έκανε να ονειρεύομαι και να θέλω να συμμετέχω στα κοινά παλεύοντας με όλες μου τις δυνάμεις για μια πατρίδα επανενωμένη χωρίς συρματοπλέγματα, χωρίς κατοχικά στρατεύματα, χωρίς φυλάκια. Όσο για τις πολιτικές μου πεποιθήσεις πίστευα πάντα και πιστεύω ότι δεν αξίζει σε αυτό τον ευλογημένο τόπο να είναι μοιρασμένος, κοντά μισό αιώνα τώρα και λέω συχνά ότι μεγάλα οράματα δεν χωράνε σε μοιρασμένες πατρίδες. Πρέπει συλλογικά να βρούμε τον τρόπο και τον δρόμο που θα μας οδηγήσει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, θα επανεκκινήσει την διαδικασία με στόχο να τελεσφορήσει, παρά το γεγονός ότι αυτό φαντάζει σήμερα ακόμη πιο δύσκολο λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας αλλά και των νέων τετελεσμένων τα οποία επιχειρούνται καθημερινά. Δεν πρέπει να σταματήσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για το μέλλον που αξίζει στον τόπο μας, μέσα από μια συνολική διευθέτηση που θα εξασφαλίζει στο νησί μας την ειρήνη, την ασφάλεια και την ευημερία.   

  • Η θέση των  βουλευτών/τριών έχει δεχθεί πλήγματα αξιοπιστίας τον τελευταίο καιρό με τις υποθέσεις διαφθοράς που ήρθαν στην επιφάνεια. Ποια είναι τα επόμενα βήματα ώστε να αποκατασταθεί ο ρόλος της βουλής ως εκπροσώπου του λαού και να υπάρξει ξανά εμπιστοσύνη στα πρόσωπα των βουλευτών/τριών;

 

Τροχοδρομούμε μέσα από νομοθετικές ρυθμίσεις μια ολιστική αντιμετώπιση του φαινομένου, ώστε να έχουμε στα χέρια μας πια όλα εκείνα τα απαραίτητα εργαλεία -όπως είναι ο Κώδικας Δεοντολογίας και η Σύσταση Αρχής κατά της Διαφθοράς- που θα προσδώσουν τις ασφαλιστικές δικλείδες ελέγχου που χρειάζονται και θα μας βοηθήσουν με αυτό τον τρόπο ν’ ανακτήσουμε ξανά το κύρος και την αξιοπιστία της Βουλής των Αντιπροσώπων, διεκδικώντας τη χαμένη εμπιστοσύνη του κόσμου. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι πρόκειται για μια συνολική προσπάθεια που αφορά όχι μόνο το κοινοβούλιο. Πέραν τούτου χρειάζεται ο/η κάθε πολιτειακός αξιωματούχος να συμβάλει σε αυτή την προσπάθεια μέσα και από τη δική του/της στάση και συμπεριφορά, επενδύοντας κυρίως στο είναι και όχι στο φαίνεσθαι.  

 

 

  • Είναι κατανοητό ότι ορισμένα θεμελιώδη δικαιώματα μπορούν να τύχουν περιορισμών για λόγους που αφορούν τη δημόσια υγεία, όπως και έχει γίνει εξαιτίας της πανδημίας. Δεν θεωρείτε ότι τον τελευταίο καιρό έχουν πληγεί βασικά θεμελιώδη δικαιώματα μερίδας πολιτών, τα οποία είναι συνταγματικώς κατοχυρωμένα;

 

 

Αυτό είναι μια τεράστια συζήτηση με πολλές παραμέτρους σε σχέση με το που σταματούν -εν εξελίξει ειδικότερα μιας αναπάντεχης πανδημίας- και που αρχίζουν τα δικαιώματα του καθενός και της καθεμίας, στην προσπάθεια να αντιμετωπιστούν μέσα από υγειονομικά πρωτόκολλα οι πρωτόγνωρες συνθήκες, οι οποίες προέκυψαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο βρίσκεται στο παρόν στάδιο ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων και είναι προς συζήτηση ο περί Επικίνδυνων και Μολυσματικών Ασθενειών Νόμος, για τη θέσπιση του νομοθετικού εκείνου πλαισίου που θα κατοχυρώνει αποτελεσματικά και μέσα από το Σύνταγμα το δικαίωμα ζωής και σωματικής ακεραιότητας. 

 

 

  • Εσείς ως Πρόεδρος της Βουλής Αντιπροσώπων ποιο θεωρείτε ως πιο επιτακτικό θέμα το οποίο χρήζει εκσυγχρονισμού της νομοθεσίας σε σχέση με τους νόμους για το περιβάλλον;

 

 

Υπό την παγκόσμια απειλή της κλιματικής αλλαγής και περιβαλλοντικής κρίσης αναδύεται διεθνώς ένα νέο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα. Το δικαίωμα σε υγιές, ασφαλές και βιώσιμο περιβάλλον. Αυτό έχει αναγνωριστεί από το σύνολο των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεκατέσσερα κράτη μέλη αναγνωρίζουν ήδη το δικαίωμα σε υγιές περιβάλλον στο σύνταγμά τους, ενώ κάποια άλλα μέσω σχετικής νομολογίας. 

 

Θεωρώ ότι και η Κύπρος πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην κατοχύρωση του στοιχειώδους αυτού ανθρώπινου δικαιώματος δεδομένων και των πολλών προκλήσεων που έχουμε να αντιμετωπίσουμε αλλά και των έκδηλα καθημερινών συνεπειών της καθυστέρησης αντιμετώπισης διαφόρων περιβαλλοντικών ζητημάτων που ήδη βιώνουμε. Δεν είναι τυχαίο ότι το θέμα αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την ίδια την ΕΕ και την παγκόσμια πολιτική σκηνή. 

 

Χρειάζεται λοιπόν έστω με καθυστέρηση να εστιάσουμε στο συγκεκριμένο θέμα με ρυθμίσεις και πολιτικές και να λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπίσουμε δραστικά το όλο ζήτημα. Χρειάζεται να προστατεύσουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε και αυτή είναι η μεγαλύτερη παρακαταθήκη που οφείλουμε να παραδώσουμε στα παιδιά μας. 

 

 

  • Ποιο είναι το όραμά σας για τη Βουλή των Αντιπροσώπων;

 

 

Μια εκσυγχρονισμένη Βουλή των Αντιπροσώπων από κάθε άποψη, που να λειτουργεί μέσα από συλλογικότητα και συγκερασμό απόψεων, απαλλαγμένη από φαινόμενα λαϊκισμού και άλλες παθογένειες που απωθούν τους πολίτες. Μια Βουλή ανοιχτή και σε αμφίδρομη σχέση με τον κόσμο, σπάζοντας γυάλινες οροφές  και χτίζοντας γέφυρες επικοινωνίας. Ο δρόμος εξελικτικά προς αυτή την κατεύθυνση περνάει μέσα από τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ο οποίος θα επιτρέψει την πρόσβαση του πολίτη στο νομοθετικό έργο, ούτως ώστε να ενημερώνεται ανά πάσα στιγμή, μέσα από διαφανείς διαδικασίες, για το τι συζητείται και τι ψηφίζεται. Στόχος  είναι να εκμεταλλευτούμε κάθε μέσο που μας προσφέρει η τεχνολογία προκειμένου να δώσουμε πρόσβαση στον πολίτη. Ένα πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε μέσα από το Γραφείο Τύπου με την έκδοση καθημερινών δελτίων τύπου αναφορικά με το έργο των κοινοβουλευτικών επιτροπών και έπεται συνέχεια με πλατφόρμες καινοτομίας από και προς τους πολίτες και άλλες πολιτικές που θα δώσουν την ευκαιρία στην Βουλή να επικοινωνήσει καλύτερα το έργο το οποίο παράγεται αλλά και στους πολίτες να συμμετέχουν ουσιαστικά στη διαδικασία λήψεως αποφάσεων. 

 

 

  • Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους πολίτες;

 

 

Να ενημερώνονται σωστά και να διεκδικούν αυτό που τους αξίζει. Πάντα πίστευα ότι ο μόνος τρόπος για να αλλάξεις όλα αυτά που σε απογοητεύουν και σε στεναχωρούν, είναι να συμμετέχεις και να έχεις όραμα για τον τόπο σου. Εδώ έγκειται φυσικά και η δική μας ευθύνη και μέσω της επιβαλλόμενης ανατροφοδότησης που απαιτείται να υπάρχει, μπορούμε να διαμορφώσουμε από κοινού το μέλλον που αξίζει σε εμάς και στα παιδιά μας. Ένα μέλλον ισότιμο, ευημερές και υποσχόμενο για την Κύπρο του αύριο που θέλουμε να οικοδομήσουμε.

 

Share
Σχετικά Άρθρα
Συνεντεύξεις

Τεράστια η οικολογική καταστροφή στο καταφύγιο του μαυρόγυπα εξαιτίας της φωτιάς στο δάσος της Δαδιάς

Αποκαρδιωτικές είναι οι εικόνες που αποτυπώνουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής στο...

Συνεντεύξεις

Oι ήρωες -υλοτόμοι που έσωσαν 100,000στρέμματα δάσους

Κρίσιμης σημασίας αποδείχθηκε η επέμβαση υλοτόμων από τα πομακοχώρια του Έβρου στην...

Συνεντεύξεις

Tα σχέδια των υποψηφίων για τον Ακάμα

Στον Ακάμα οι περιουσίες των πολιτών που έχουν περιέλθει στη ζώνη NATURA...

Συνεντεύξεις

“Φωτεινό και ελπιδοφόρο”: Νιγηρία, μια ιστορία από τους γιατρούς χωρίς σύνορα

της Σουζάνας Αγαπίου Όλοι έχουμε ακούσει για τους γιατρούς χωρίς σύνορα και...