Banner
Αρχική Πώς ζεσταίνεται η Ευρώπη…

Πώς ζεσταίνεται η Ευρώπη…

Share
Default Featured Image
Share

aall_countries_europe

Σε αντίθεση με την Kύπρο, η υπόλοιπη Ευρώπη έχει προ πολλού υιοθετήσει την «πράσινη» θέρμανση. Τα ηνία κατέχει η τηλεθέρμανση, με 60 εκατ. κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ενωσης να εξυπηρετούνται καθημερινά από το συγκεκριμένο οικονομικό και οικολογικό σύστημα.

Ομως, στο τελευταίο διάστημα εναλλακτικές μορφές θέρμανσης όπως η καύση βιομάζας, η γεωθερμία, καθώς και η επαναχρησιμοποίηση της απορριπτόμενης ενέργειας που παράγουν οι βιομηχανίες και η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη θέρμανση ενός ολόκληρου οικισμού, κερδίζουν συνεχώς έδαφος. 

Στη Μεγάλη Βρετανία, για παράδειγμα, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα δαπανήσει 900 εκατομμύρια ευρώ για την εγκατάσταση συστημάτων καύσης πέλετ σε δημόσια κτίρια. Στόχος της κυβέρνησης είναι η σταδιακή απαγκίστρωση από το ακριβό αλλά και ρυπογόνο πετρέλαιο. Σχολεία, νοσοκομεία και κοινοτικά κτίρια θα έχουν, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, «αποχαιρετήσει» τα ορυκτά καύσιμα. 

Αλλωστε, σκοπός της χώρας είναι να καταφέρει μέχρι το 2020 το 15% των ενεργειακών της αναγκών να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Οι στόχοι που έχει βάλει η κυβέρνηση αναμένεται να εκτινάξουν τις «πράσινες» επενδύσεις στη χώρα στα 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020, δίνοντας τεράστια ώθηση στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. 

Χωρίς πετρέλαιο

Τα προγράμματα προώθησης της «πράσινης» θέρμανσης στην Αυστρία και τα κίνητρα που δίνονται από την κυβέρνηση έχουν καταφέρει να πείσουν σχεδόν τους μισούς πολίτες να εγκαταστήσουν στις κατοικίες τους εναλλακτικά συστήματα θέρμανσης που λειτουργούν με την καύση βιομάζας. 

Στη Γερμανία, εδώ και τρία χρόνια, σε όλα τα νεόδμητα κτίρια είναι επιβεβλημένη η τοποθέτηση συστημάτων θέρμανσης που δεν χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. Κάθε χρόνο η κυβέρνηση επιδοτεί με 350 εκατομμύρια ευρώ όσους πολίτες εγκαθιστούν «πράσινα» συστήματα θέρμανσης. Μάλιστα, έχει υπολογιστεί πως αν αναβαθμιστούν όλα τα κεντρικά συστήματα θέρμανσης των κτιρίων, η οικονομία της χώρας θα κερδίσει 50 δισεκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2020. Βήματα προς την οικολογική θέρμανση έχει ξεκινήσει να κάνει τον τελευταίο καιρό ακόμη και η Μολδαβία. Βάσει ενός πρωτοποριακού προγράμματος που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση, μέχρι το 2014 θα εγκατασταθούν σε 130 δημόσια κτίρια συστήματα εναλλακτικής θέρμανσης που θα χρησιμοποιούν κυρίως βιομάζα. 

Share
Σχετικά Άρθρα
Απόψεις

“‘Oχι” σε δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πάχνα – Μια νίκη για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία

Με αίσθημα βαθιάς εκτίμησης, συγχαίρουμε την Περιβαλλοντική Αρχή για τη γενναία και...

WebTV

Φιλοξενία του φυτωρίου στο μεσημεριανό πρόγραμμα του Σίγμα

Eυχαριστούμε το Σιγμα που φιλοξένησε στο Μεσημέρι και κάτι το φυτώριο You...

Κύριες Ειδήσεις

ΦΤΑΣΑΜΕ ΤΑ 58300 ΔΕΝΤΡΑ! 300 ΝΕΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η δράση δεντροφύτευσης που διοργάνωσε η ...

ΑπόψειςΕπικαιρότητα

Περί αφαλάτωσης

Όλες οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την υδατική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα...