Banner
Αρχική Καύσωνες και κλιματική Αλλαγή στην Ευρώπη

Καύσωνες και κλιματική Αλλαγή στην Ευρώπη

Share
Default Featured Image
Share

kausonas1

Το καλοκαίρι μπαίνει για τα καλά και οι θερμοκρασίες «χτυπάνε» κόκκινο.

Όταν η ζέστη εξακολουθεί να επιμένει για ημέρες έως εβδομάδες, δηλαδή έχουμε καύσωνα, οι καλλιέργειες μαραίνονται, οι δρόμοι παραμορφώνονται, τα ζώα υποφέρουν και τα ποσοστά θανάτου στους ανθρώπους ανεβαίνουν.

Από το 1950, μεγάλης διάρκειας καύσωνες χτυπούν ολοένα και πιο συχνά πολλές περιοχές στον κόσμο από την κεντρική Αμερική μέχρι την Ευρώπη. Καθώς οι μέσες θερμοκρασίες του αέρα συνεχίζουν να αυξάνονται, τα κύματα καύσωνα είναι πολύ πιθανό να γίνουν ακόμη πιο συχνά.

Γιατί οι καύσωνες είναι τόσο επικίνδυνοι;

Οι καύσωνες χαρακτηρίζονται από ακραίες ημερήσιες θερμοκρασίες οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν στους ανθρώπους υπερθέρμανση και αφυδάτωση.

Αλλά αυτό που κάνει αυτά τα γεγονότα ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι οι υψηλές θερμοκρασίες τη νύχτα, που δεν επιτρέπουνστους ανθρώπους να ξεκουραστούν και να ενυδατωθούν.

Οι ηλικιωμένοι συχνά διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο λόγω προϋπαρχόντων ιατρικών προβλημάτων και έλλειψης κινητικότητητας.

Καύσωνες στην Ευρώπη

Οι επιστήμονες δεν μπορούν να συμπεράνουν αν ένα καιρικό φαινόμενο, όπως ο καταστροφικός καύσωνας του 2003 στην Ευρώπη, προκλήθηκε από την κλιματική αλλαγή. Αλλά το φαινόμενο αυτό ήταν εξαιρετικά ασυνήθιστο, και οι ειδικοί προβλέπουν ότι τα κύματα καύσωνα, όπως αυτό του 2003, θα είναι πιο συχνά καθώς η Γη θερμαίνεται.

Το καλοκαίρι του 2003 στη νότια και κεντρική Ευρώπη ήταν 4 °C (7 °F) θερμότερο από το κανονικό, πιθανότατα το θερμότερο τα τελευταία 500 χρόνια.

Οι θερμοκρασίες στο Λονδίνο, στην Αγγλία, ανέβηκαν πάνω από τους 38 °C (100 °F) για πρώτη φορά μετά από 300 χρόνια. Θερμοκρασιακά ρεκόρ καταγράφηκαν επίσης στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ελβετία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Πορτογαλία.

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές πόλεις, συμπεριλαμβανομένου του Παρισιού, δεν χρησιμοποιείται κλιματισμός και έτσι δεν υπάρχει ο κατάλληλος εξοπλισμός για την αντιμετώπιση τόσο υψηλών θερμοκρασιών.

Περίπου 35.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε όλη την Ευρώπη, ως αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών. Υπολογίζεται ότι μόνο στη Γαλλία, το κύμα καύσωνα στοίχισε τη ζωή σε 15.000 άτομα τον Αύγουστο, 10.000 από τους οποίους ήταν ηλικίας άνω των 75 ετών.

Ο συνδυασμός υπερβολικής ζέστης και λίγης βροχής κόστισε περισσότερα από 13 δισ. ευρώ (πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια, σε συναλλαγματικές ισοτιμίες του 2003) σε κατεστραμμένες καλλιέργειες και άλλες γεωργικές ζημιές.

Η στάθμη του νερού σε μεγάλους ποταμούς όπως ο Λίγηρας (Γαλλία) ήταν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ, διαταράσσοντας την εσωτερική ναυσιπλοΐα, την άρδευση, τις μεταφορές και τη βιομηχανία.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Share
Σχετικά Άρθρα
Απόψεις

“‘Oχι” σε δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πάχνα – Μια νίκη για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία

Με αίσθημα βαθιάς εκτίμησης, συγχαίρουμε την Περιβαλλοντική Αρχή για τη γενναία και...

WebTV

Φιλοξενία του φυτωρίου στο μεσημεριανό πρόγραμμα του Σίγμα

Eυχαριστούμε το Σιγμα που φιλοξένησε στο Μεσημέρι και κάτι το φυτώριο You...

Κύριες Ειδήσεις

ΦΤΑΣΑΜΕ ΤΑ 58300 ΔΕΝΤΡΑ! 300 ΝΕΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η δράση δεντροφύτευσης που διοργάνωσε η ...

ΑπόψειςΕπικαιρότητα

Περί αφαλάτωσης

Όλες οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την υδατική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα...