Banner
Αρχική Νέο κλιματικό μοντέλο «δείχνει» περισσότερο χιόνι στους πόλους

Νέο κλιματικό μοντέλο «δείχνει» περισσότερο χιόνι στους πόλους

Share
Default Featured Image
Share

liosimo-pagon

Σημαντικές αλλαγές στις χιονοπτώσεις, που θα φέρουν περισσότερο χιόνι στους πόλους αλλά λιγότερο συνολικά στον υπόλοιπο κόσμο, προβλέπουν Αμερικανοί ερευνητές, οι οποίοι στήριξαν τη μελέτη τους σε ένα νέο κλιματικό μοντέλο.

Το μοντέλο «υψηλής ανάλυσης» ανέπτυξαν επιστήμονες της αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) αποτυπώνοντας με μεγαλύτερη λεπτομέρεια τοπογραφικά χαρακτηριστικά, όπως βουνά, κοιλάδες κ.λπ.. Το χρησιμοποίησαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Πρίνστον σε μελέτη τους για τις επιπτώσεις της παγκόσμιας υπερθέρμανσης στις χιονοπτώσεις. Τα συμπεράσματά τους δημοσιεύονται στο «Journal of Climate».

Η ομάδα των Σάρα Κάπνικ και Τόμας Ντέλγουορθ είδε ότι στο μεγαλύτερο τμήμα του πλανήτη ο διπλασιασμός του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα θα έχει ως αποτέλεσμα λιγότερη χιονόπτωση, κάτι που θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε ορισμένες περιοχές, για τις οποίες το λιωμένο χιόνι αποτελεί βασική πηγή πόσιμου νερού.

Στον αντίποδα, με την άνοδο της θερμοκρασίας του αέρα σε περιοχές που είναι ήδη πολύ ψυχρές, όπως οι πόλοι, η συγκράτηση περισσότερης υγρασίας θα οδηγήσει στο μέλλον σε αύξηση των χιονοπτώσεων. Έτσι, σύμφωνα με δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι ερευνητές, με τον διπλασιασμό του διοξειδίου του άνθρακα η ευρύτερη περιοχή της Αρκτικής και της Ανταρκτικής θα δει περισσότερο χιόνι. Το ίδιο θα συμβεί και στις ψηλότερες κορυφές των δυτικών Ιμαλαΐων και των Άνδεων καθώς και στο «τρίγωνο» του Γιούκον.

Τα αποτελέσματα της μελέτης έρχονται σε αντιδιαστολή με αυτά που έχουν προκύψει από άλλα μοντέλα και τα οποία προέβλεπαν μειωμένη χιονόπτωση σε τόσο μεγάλα υψόμετρα. Συμφωνούν, ωστόσο, με τις τρέχουσες παρατηρήσεις σε αυτές τις περιοχές.

Share
Σχετικά Άρθρα
Απόψεις

“‘Oχι” σε δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πάχνα – Μια νίκη για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία

Με αίσθημα βαθιάς εκτίμησης, συγχαίρουμε την Περιβαλλοντική Αρχή για τη γενναία και...

WebTV

Φιλοξενία του φυτωρίου στο μεσημεριανό πρόγραμμα του Σίγμα

Eυχαριστούμε το Σιγμα που φιλοξένησε στο Μεσημέρι και κάτι το φυτώριο You...

Κύριες Ειδήσεις

ΦΤΑΣΑΜΕ ΤΑ 58300 ΔΕΝΤΡΑ! 300 ΝΕΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η δράση δεντροφύτευσης που διοργάνωσε η ...

ΑπόψειςΕπικαιρότητα

Περί αφαλάτωσης

Όλες οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την υδατική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα...