Banner
Αρχική Αστεροειδής 400 μέτρων «ίσως χτυπήσει τη Γη το 2032»

Αστεροειδής 400 μέτρων «ίσως χτυπήσει τη Γη το 2032»

Share
Share

ateroid-earth-2032

 Ένας αστεροειδής που ανακαλύφθηκε μόλις το περασμένο Σαββατοκύριακο ενδέχεται να χτυπήσει τη Γη το 2023, αν και η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι πολύ μικρή. Σε περίπτωση σύγκρουσης, ο βράχος των 400 μέτρων θα απελευθέρωνε ενέργεια ισοδύναμη με 2,5 γιγατόνους TNT, 50 φορές περισσότερη από το ισχυρότερο όπλο που έχει δοκιμαστεί ποτέ.

Σύμφωνα με το Κέντρο Ελασσόνων Πλανητών της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης, ο αστεροειδής 2013 TV135 ανακαλύφθηκε από το Αστροφυσικό Παρατηρητήριο της Κριμαίας στη νότια Ουκρανία.

Μέχρι την Πέμπτη, η ανακάλυψη είχε

επιβεβαιωθεί από πέντε ακόμα ομάδες αστρονόμων στην Ισπανία, την Ιταλία, τη Βρετανία και τη Ρωσία.

Ο αστεροειδής χαρακτηρίστηκε «δυνητικά επικίνδυνος», καθώς η τροχιά του πλησιάζει τη Γη σε απόσταση μικρότερη από 7,5 εκατομμύρια χιλιόμετρα.

Σύμφωνα με προκαταρκτικές αναλύσεις της τροχιάς του, υπάρχει πιθανότητα 1 στις 63.000 να συγκρουστεί με τη Γη στις 26 Αυγούστου 2032.

Η τροχιά του θα γίνει καλύτερα γνωστή το 2028, όταν η απόστασή του από τη Γη θα είναι μικρότερη από ό,τι σήμερα. Μέχρι τότε, το ενδεχόμενο πρόσκρουσης θα μπορούσε να έχει αποκλειστεί πλήρως, ανέφερε στο πρακτορείο RIA Novosti o αστρονόμος Τίμουρ Κριάτσκο του Αστροφυσικού Παρατηρητηρίου της Κριμαίας.

«Ορίστε με τι θα μπορούσε να καταπιαστεί η διαστημική βιομηχανία μας» σχολίασε στο Twitter ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκόζιν, ο οποίος έχει προτείνει την ανάπτυξη ενός ρωσικού συστήματος αναχαίτισης αστεροειδών.

Ο 2013 TV135 βαθμολογήθηκε με 1 στη δεκαβάθμια Κλίμακα του Τορίνο για την επικινδυνότητα αστεροειδών.

Μέχρι σήμερα έχει ανακαλυφθεί μόνο ένας ακόμα βράχος με την ίδια βαθμολογία -είναι ο αστεροειδής 2007 VK184, διαμέτρου 130 μέτρων, για τον οποίο εκτιμάται ότι υπάρχει πιθανότητα 1 στις 2.500 να χτυπήσει τη Γη το 2048.

Για όλους τους άλλους γνωστούς αστεροειδείς, η πιθανότητα πρόσκρουσης είναι «ουσιαστικά μηδενική», σύμφωνα με το Πρόγραμμα Κοντινών στη Γη Αντικειμένων της NASA.

Share
Σχετικά Άρθρα
Απόψεις

“‘Oχι” σε δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πάχνα – Μια νίκη για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία

Με αίσθημα βαθιάς εκτίμησης, συγχαίρουμε την Περιβαλλοντική Αρχή για τη γενναία και...

WebTV

Φιλοξενία του φυτωρίου στο μεσημεριανό πρόγραμμα του Σίγμα

Eυχαριστούμε το Σιγμα που φιλοξένησε στο Μεσημέρι και κάτι το φυτώριο You...

Κύριες Ειδήσεις

ΦΤΑΣΑΜΕ ΤΑ 58300 ΔΕΝΤΡΑ! 300 ΝΕΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η δράση δεντροφύτευσης που διοργάνωσε η ...

ΑπόψειςΕπικαιρότητα

Περί αφαλάτωσης

Όλες οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την υδατική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα...