Banner
Αρχική ΕΕ: Ακριβότερη πηγή ενέργειας ο άνθρακας, φθηνότερη τα αιολικά

ΕΕ: Ακριβότερη πηγή ενέργειας ο άνθρακας, φθηνότερη τα αιολικά

Share
Share

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αιολικά είναι φθηνότερη σε σύγκριση με το ρεύμα που παράγεται από από τον άνθρακα, το αέριο και τα πυρηνικά εργοστάσια εφόσον συνυπολογιστεί το σύνολο των παραγόντων που επηρεάζουν το κόστος της, σύμφωνα με έρευνα της Ecofys που διενεργήθηκε για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ευρωπαϊκής

Ένωσης Αιολικής Ενέργειας (EWEA), το κόστος των αιολικών διαμορφώνεται σε 105 Ευρώ ανά Μεγαβατώρα, έναντι 133 Ευρώ/MWh στην πυρηνική ενέργεια, 164 Ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο και 162-233 Ευρώ/MWh στον άνθρακα.

Η έκθεση εκτιμά το κόστος της ενέργειας από υπεράκτια αιολικά πάρκα σε 186 Ευρώ/MWh και από φωτοβολταϊκά σε 217 Ευρώ/MWh.

Το συνολικό κόστος ενσωματώνει και το κρυφό κόστος από την καύση ορυκτών καυσίμων και τη λειτουργία πυρηνικών μονάδων όπως αυτό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των επιπτώσεων στη δημόσια υγεία. Σε απόλυτους αριθμούς τα κρυφά κόστη των βρώμικων καυσίμων υπολογίστηκαν σε 150 ως 210 δισεκατομμύρια Ευρώ το 2012, μόνο στις χώρες τις Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η EWEA βλέπει σημαντικά περιθώρια περαιτέρω μείωσης του κόστους της αιολικής ενέργειας σε αντίθεση με την ηλεκτροπαραγωγή από άνθρακα η οποία βρίσκεται σε τεχνολογικά ώριμο στάδιο.

Ο διευθυντής της EWEA, Τζάστιν Ουίλκς, δήλωσε σχετικά ότι «επιδοτούμε με μεγάλα ποσά την πιο βρώμικη τεχνολογία ηλεκτροπαραγωγής, ενώ οι υπέρμαχοι του άνθρακα υπογραμμίζουν το χαμηλό του κόστος ως επιχείρημα για τη συνέχιση της χρήσης του. Η ειρωνεία είναι ότι ο άνθρακας είναι η πιο ακριβή πηγή ενέργειας στην Ε.Ε. Η έκθεση αυτή δείχνει ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τους στόχους του 2030 για το κλίμα και την ενέργεια ως βάση για αύξηση της χρήσης αιολικών στην Ευρώπη, ώστε να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα, την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος».

Την ίδια στιγμή, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας “δαιμονοποιούνται” ως ακριβές πηγές που αναπτύσσονται εις βάρος του ευρωπαίου φορολογούμενου.

Share
Σχετικά Άρθρα
Uncategorized

Δεντροφύτευση 3000 δέντρων στη Λόφου

Η Πράσινη Ασπίδα, ενώνει δυνάμεις με το Κοινότικό Συμβούλιο Λόφου και προχωρά...

Απόψεις

Kόκκινα Δάνεια και Κίτρινες Ρυθμίσεις:Όχι από τη μια ακρότητα στην άλλη

του Φοίβου Νικολαϊδη Κοινοτάρχη Αγλαντζιάς Μετά από έντονες και συνεχείς αντιδράσεις των...

ΕπικαιρότηταΚύριες Ειδήσεις

O υποψήφιοι του Πράσινου Κόμματος της Κύπρου

Αλεξάνδρου Βασιλική Δρ. ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΟΜΜΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ – ΚΕΡΥΝΕΙΑ Η Βασιλική...

Εκδηλώσεις

Δεντροφύτευση 3000 δέντρων στη Λόφου

Πότε: 19 Απριλίου 2026 11:00π.μ Χώρος συνάντησης :Δημοτικό Σχολείο Λόφου Η Πράσινη...