Banner
Αρχική Επιβάλλεται τέλος για τις εκπομπές ρύπων από τα πλοία

Επιβάλλεται τέλος για τις εκπομπές ρύπων από τα πλοία

Share
Default Featured Image
Share

Επιβάλλεται τέλος για τις εκπομπές ρύπων από τα πλοία
ploia
Η παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία μπορεί να δεχθεί την επιβολή τέλους για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από εμπορικά πλοία ως μέρος συμφωνίας που θα διοχετεύει τα έσοδα από το τέλος σε φτωχές χώρες, σύμφωνα με ανακοίνωση των Ηνωμένων Εθνών την Τρίτη κατά τη διάρκεια των συνομιλιών για την κλιματική αλλαγή.

Οπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η ναυτιλιακή μετακίνηση ευθύνεται για περίπου 3% των παγκόσμιων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.Ωστόσο, η ναυτιλιακή βιομηχανία, όπως και στην περίπτωση των αερομεταφορέων, δεν έχει στοχεύσεις για τη μείωση αυτής της ρύπανσης, παράλειψη την οποία προσπαθούν να αλλάξουν οι περιβαλλοντιστές.

Σε κοινό ανακοινωθέν τους το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο, η περιβαλλοντική οργάνωση WWF και η φιλανθρωπική οργάνωση Oxfam δηλώνουν ότι οι εκπομπές διοξειδίου από τα εμπορικά πλοία μπορεί να υποβληθούν σε «μέτρα με βάση την αγορά» ως κίνητρο για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Μέρος των εσόδων μπορεί να διοχετευτεί σε ένα Πράσινο Ταμείο, το οποίο θεωρητικά θα προσφέρει ως και 100 δις δολάρια το χρόνο στις αναπτυσσόμενες χώρες που κινδυνεύουν περισσότερο από τις κλιματικές αλλαγές.

Η επικεφαλής της διεθνούς κλιματικής πολιτικής του WWF Keya Chatterjee ανέφερε ότι πρόκειται για μια «συμφωνία σε βάση αρχών» και ότι παραμένει ακόμη να συμφωνηθούν κάποιες λεπτομέρειες συμπεριλαμβανομένης και της τιμής του διοξειδίου κατά τη διάρκεια επιπρόσθετων διαπραγματεύσεων εντός του εξειδικευμένου οργάνου των Ηνωμένων Εθνών για τη ναυτιλία.

Το Διεθνές Ναυτιλιακό Επιμελητήριο στο οποίο αναλογεί περισσότερο από 80% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου, προτιμά ένα απλό τέλος αλλά ο WWF θα δεχόταν και άλλες επιλογές, είπε.Σύμφωνα με την κ. Chatterjee η συμφωνία αυτή αποτελεί μεγάλη πρόοδο στις διαπραγματεύσεις.

Ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Peter Hinchliffe αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ότι οι κανόνες που θα ισχύσουν πρέπει να προετοιμαστούν στα πλαίσια του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (IMO) «με τους ίδιους κανόνες για μείωση του διοξειδίου να ισχύουν για όλα τα διεθνώς εμπορευόμενα πλοία, αλλά με τρόπο που να σέβεται τις αρχές της Σύμβασης του ΟΗΕ για το κλίμα».

Share
Σχετικά Άρθρα
WebTV

Φεστιβάλ Περιβάλλον Συγγνώμη 2025

Δείτε το πλήρες βίντεο Εδώ       ;

Κύριες Ειδήσεις

Περιβάλλον Συγγνώμη»: Ένα φεστιβάλ γεμάτο δράση, μηνύματα και συμμετοχή – 2.000 νέα δέντρα στο επόμενο ραντεβού!

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 9ο Πολιτιστικό Φεστιβάλ «Περιβάλλον Συγγνώμη» και η φιλανθρωπική...

Κύριες Ειδήσεις

9o Πολιτιστικό Φεστιβάλ Περιβάλλοντος ” Περιβάλλον Συγγνώμη”

Το φωνάζουμε ξανά την Κυριακή 03/8/2025. ” Περιβάλλον Συγγνώμη”! Κάνουμε τα λόγια...

Απόψεις

Kαταδίκη των επεισοδίων εις βάρος οικήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Η Πράσινη Ασπίδα σε πλήρη συντονισμό με To Πράσινο Κόμμα της Κύπρου,...