Banner
Αρχική Οι πολλοί χυμοί χαλάνε τα δόντια των παιδιών

Οι πολλοί χυμοί χαλάνε τα δόντια των παιδιών

Share
Default Featured Image
Share

xumoi

Τα παιδιά που ενθαρρύνονται να πίνουν μεγάλες ποσότητες φρουτοχυμών στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να χαλάνε τα δόντια τους, προειδοποιούν βρετανοί οδοντίατροι. Οι ειδικοί αυτοί ανησυχούν πως οι γονείς που δίνουν πολλές φορές την ημέρα στα παιδιά τους χυμούς και smoothies φρούτων, άθελά τους κάνουν κακό. Και αυτό, διότι οι φρουτοχυμοί έχουν έντονα όξινο περιεχόμενο, το οποίο μπορεί να διαβρώσει την εξωτερική στοιβάδα των δοντιών (την αδαμαντίνη ουσία), προκαλώντας μη αναστρέψιμη βλάβη – και οι χυμοί με εσπεριδοειδή είναι οι πιο όξινοι απ’ όλους.

Σύμφωνα με στοιχεία, τα μισά πεντάχρονα παιδιά παρουσιάζουν ενδείξεις διάβρωσης της αδαμαντίνης ουσίας. Ασφαλέστερη εναλλακτική λύση είναι να πίνουν τα παιδιά συχνότερα γάλα και, φυσικά, νερό. Μολονότι οι φρουτοχυμοί είναι πλούσιοι σε βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που κάνουν καλό στην υγεία, περιέχουν και πολλά σάκχαρα, τα οποία μπορούν να διαβρώσουν τα δόντια.

Μάλιστα όταν στύβουμε ή πολτοποιούμε τα φρούτα, απελευθερώνονται τα σάκχαρα που αυτά εκ φύσεως περιέχουν – και αυτό είναι χειρότερο για τα δόντια απ’ ό,τι το να φάμε τα ολόκληρα φρούτα. Επιπλέον, οι φρουτοχυμοί δεν διαθέτουν τις φυτικές ίνες που περιέχουν τα ολόκληρα φρούτα – και αυτός είναι ένας ακόμα λόγος για τον οποίο οι ειδικοί συνιστούν να περιοριζόμαστε στο ένα ποτήρι φρουτοχυμό την ημέρα, ώστε να τρώμε και φρούτα.

Μαζί με το φαγητό

Σύμφωνα με τις ισχύουσες οδηγίες από το βρετανικό υπουργείο Υγείας και άλλους διεθνείς υγειονομικούς οργανισμούς, για να μειωθεί ο κίνδυνος διάβρωσης των δοντιών οι φρουτοχυμοί πρέπει να καταναλώνονται μαζί με το φαγητό. Οι οδοντίατροι προειδοποιούν εδώ και καιρό πως παρότι η τερηδόνα είναι πλέον λιγότερο συχνή χάρη στο συχνό βούρτσισμα των δοντιών, η διάβρωση της αδαμαντίνης ουσίας είναι ένα ολοένα εντεινόμενο πρόβλημα. Και αυτό οφείλεται πρωτίστως στα όξινα ροφήματα που υπερκαταναλώνουμε.

Νερό ή τυρί μετά το φρούτο

Μελέτη του Οδοντιατρικού Ιδρύματος του King’sCollege που δημοσιεύθηκε πέρυσι είχε δείξει πως τα φρούτα είναι τόσο όξινα, ώστε διαβρώνουν την αδαμαντίνη ουσία περισσότερο και από τα αναψυκτικά. Για να αποτραπεί αυτός ο κίνδυνος, ειδικοί από τη Βρετανική Οδοντιατρική Εταιρεία συνιστούν να πίνουμε νερό έπειτα από την κατανάλωση φρούτων, ούτως ώστε να ξεπλένουμε τα οξέα. Μία άλλη λύση είναι να τρώμε κάτι με ασβέστιο, όπως το τυρί, το οποίο εξουδετερώνει τα οξέα.  

Share
Σχετικά Άρθρα
Κύριες Ειδήσεις

9o Πολιτιστικό Φεστιβάλ Περιβάλλοντος ” Περιβάλλον Συγγνώμη”

Το φωνάζουμε ξανά την Κυριακή 03/8/2025. ” Περιβάλλον Συγγνώμη”! Κάνουμε τα λόγια...

Απόψεις

Kαταδίκη των επεισοδίων εις βάρος οικήματος της ΟΜΟΝΟΙΑΣ

Η Πράσινη Ασπίδα σε πλήρη συντονισμό με To Πράσινο Κόμμα της Κύπρου,...

UncategorizedΕπικαιρότητα

Διαγωνισμός αειφόρων δράσεων για νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία

Είσαι εκπαιδευτικός ή διευθυντής/τρια  σε νηπιαγωγείο ή δημοτικό και στο σχολείο σου...

ΕκδηλώσειςΚύριες Ειδήσεις

9ο Φεστιβάλ Περιβάλλοντος Πράσινης Ασπίδας

Έρχεται ξανά το φεστιβάλ που όλοι περιμένετε! Στις 3 Αυγούστου 2025 φωνάζουμε...