Banner
Αρχική Τεχνητή φωτοσύνθεση μειώνει τις εκπομπές CO2

Τεχνητή φωτοσύνθεση μειώνει τις εκπομπές CO2

Share
Default Featured Image
Share

periv

Τις διαδικασίες που συναντώνται στο φυσικό περιβάλλον μιμούνται οι επιστήμονες προκειμένου να αναπτύξουν συστήματα εκμετάλλευσης της ενέργειας του ήλιου.

Πρόσφατα, γνωστή εταιρεία ανέπτυξε ένα σύστημα τεχνητής φωτοσύνθεσης για την παραγωγή ενός βιομηχανικού χημικού που χρησιμοποιείται στην αγροτική και την κλωστοϋφαντουργική βιομηχανία.

Το σύστημα βασίζεται σε έναν ημιαγωγό νιτριδίων και έναν μεταλλικό καταλύτη. Οι δύο αυτοί παράγοντες δουλεύουν από κοινού για την παραγωγή ενέργειας και τη συλλογή διοξειδίου του άνθρακα, ο οποίος μετατρέπεται σε φορμικό οξύ.

Το φορμικό οξύ χρησιμοποιείται στην κτηνοτροφία και την πτηνοτροφία ως συντηρητικό και αντιβακτηριδιακό.

Χρησιμοποιείται επίσης ως καθαριστικό στην βυρσοδεψία και την επεξεργασία υφασμάτων.

Στο τεχνητό σύστημα φωτοσύνθεσης της εταιρείας η ηλιακή ακτινοβολία διοχετεύεται στο νερό και “ερεθίζει” τον ημιαγωγό νιτριδίων πυροδοτώντας τη διάσπαση των μορίων του νερού σε υδρογόνο και οξυγόνο.

Στη συνέχεια, ο μεταλλικός καταλύτης πυροδοτεί μια νέα αντίδραση γνωστή και ως “μείωση διοξειδίου του άνθρακα”, το οποίο επίσης διασπάται στα συστατικά του στοιχεία, άνθρακα και οξυγόνο. Τα στοιχεία άνθρακας, οξυγόνο και υδρογόνο που συλλέγονται από τις δύο αντιδράσεις συνδυάζονται για τη δημιουργία φορμικού οξέος.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να ενσωματώσει την τεχνολογία τεχνητής φωτοσύνθεσης σε ένα σύστημα που θα “συλλαμβάνει” και θα μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα που παράγεται από αποτεφρωτήρες, ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες και άλλες βιομηχανίες σε χρήσιμο πόρο. Ένα επιπλέον πλεονέκτημα είναι η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.

Προς το παρόν, το σύστημα μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε φορμικό οξύ με απόδοση 0,2%. Παρότι το ποσοστό δεν είναι αρκετά υψηλό για να δικαιολογεί την εμπορική εκμετάλλευση της τεχνολογίας, είναι υψηλότερο από οποιαδήποτε γνωστή παρόμοια τεχνολογία.

Η Panasonic υποστηρίζει ακόμα ότι το σύστημα θα λειτουργήσει με οικονομίες κλίμακας καθώς η χημική αντίδραση εξελίσσεται αναλογικά με την ποσότητα ηλιακού φωτός. Η συγκέντρωση ή η αύξηση της ηλιακής ακτινοβολίας θα αυξάνουν την παραγωγή φορμικού οξέος.

Η τελευταία τεχνολογική αναζήτηση της εταιρείας είναι ουσιαστικά μια απόπειρα μίμησης του μηχανισμού της φωτοσύνθεσης που αναπτύσσεται στα φυτά, αλλά και σε ορισμένα ζώα όπως η μελίγκρα.

ΠΗΓΗ: econews.gr

Share
Σχετικά Άρθρα
Απόψεις

“‘Oχι” σε δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πάχνα – Μια νίκη για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία

Με αίσθημα βαθιάς εκτίμησης, συγχαίρουμε την Περιβαλλοντική Αρχή για τη γενναία και...

WebTV

Φιλοξενία του φυτωρίου στο μεσημεριανό πρόγραμμα του Σίγμα

Eυχαριστούμε το Σιγμα που φιλοξένησε στο Μεσημέρι και κάτι το φυτώριο You...

Κύριες Ειδήσεις

ΦΤΑΣΑΜΕ ΤΑ 58300 ΔΕΝΤΡΑ! 300 ΝΕΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η δράση δεντροφύτευσης που διοργάνωσε η ...

ΑπόψειςΕπικαιρότητα

Περί αφαλάτωσης

Όλες οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την υδατική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα...