Banner
Αρχική Έλληνας ερευνητής μεταξύ των νικητών του ευρωπαϊκού βραβείου «Μαρί Κιουρί»

Έλληνας ερευνητής μεταξύ των νικητών του ευρωπαϊκού βραβείου «Μαρί Κιουρί»

Share
Default Featured Image
Share

MAG

O Έλληνας γιατρός Γκίκας Μαγιορκίνης, ο οποίος εργάζεται σήμερα στην Οξφόρδη μελετώντας την εξάπλωση της ηπατίτιδας C, είναι ένας από τους τρεις νικητές του επιστημονικού βραβείου «Μαρί Κιουρί» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο απονέμεται φέτος για πρώτη φορά.


Ο Δρ Μαγιορκίνης βραβεύεται στην κατηγορία «υποσχόμενου ερευνητικού ταλέντου», ενώ η Βρετανίδα Κλερ Μπέλτσερ τιμάται στην κατηγορία «επικοινωνία της επιστήμης» για τη μελέτη της σχετικά με το γεωλογικό παρελθόν της Γης και τον αντίκτυπό του στη ζωή της πανίδας και χλωρίδας – ένα θέμα για το οποίο εμφανίστηκε αρκετές φορές στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στην κατηγορία «καινοτομία και επιχειρηματικότητα», τέλος, βραβεύεται η Ισραηλινή Σαρίτ Σιβάν, η οποία ανέπτυξε μια καινοτόμο θεραπεία της οσφυαλγίας που οφείλεται στον εκφυλισμό των δίσκων της σπονδυλικής στήλης.

Το βραβείο, αποτελούμενο από έπαθλο και αναμνηστικό τίτλο, βασίζεται στο πρόγραμμα «Δράσεις Μαρί Κιουρί», το οποίο έχει στηρίξει το έργο 65.000 ερευνητών από την έναρξή του το 1996. Η Κομισιόν έχει μάλιστα προτείνει να αυξηθούν τα κονδύλια του προγράμματος από τα 4,7 δισ. ευρώ την περίοδο 2007-2013 στα 5,75 δισ. για την περίοδο 2014-2020.

«Είναι ζωτικής σημασίας να εξακολουθήσουμε να επενδύουμε ισχυρά στην ευρωπαϊκή έρευνα, η οποία συμβάλλει στην επίλυση μεγάλων κοινωνικών προκλήσεων σε τομείς όπως η υγεία και το περιβάλλον, και η οποία είναι επίσης σημαντική για την ευρωπαϊκή οικονομία» σχολίασε η Aνδρούλλα Βασιλείου, Ευρωπαία επίτροπος Εκπαίδευσης, Πολιτισμού, Πολυγλωσσίας και Νεολαίας, μιλώντας στην τελετή απονομής στη Λευκωσία. 

Ο Δρ Mαγιορκίνης, σήμερα 34 ετών, είναι υπότροφος ερευνητής Marie Curie στο τμήμα Ζωολογίας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και ερευνητής (junior research fellow) του St Cross College, επίσης στην Οξφόρδη. Είναι επίσης επίτιμος καθηγητής και σύμβουλος Ιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Έχει βραβευτεί από την Ακαδημία Αθηνών και οι έρευνές του έχουν δημοσιοποιηθεί μεταξύ άλλων στο BBC, όπως εδώ και εδώ.

Share
Σχετικά Άρθρα
Απόψεις

“‘Oχι” σε δύο φωτοβολταϊκά πάρκα στην Πάχνα – Μια νίκη για το περιβάλλον και την τοπική κοινωνία

Με αίσθημα βαθιάς εκτίμησης, συγχαίρουμε την Περιβαλλοντική Αρχή για τη γενναία και...

WebTV

Φιλοξενία του φυτωρίου στο μεσημεριανό πρόγραμμα του Σίγμα

Eυχαριστούμε το Σιγμα που φιλοξένησε στο Μεσημέρι και κάτι το φυτώριο You...

Κύριες Ειδήσεις

ΦΤΑΣΑΜΕ ΤΑ 58300 ΔΕΝΤΡΑ! 300 ΝΕΑ ΔΕΝΤΡΑ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΠΑΡΕΚΚΛΗΣΙΑ!

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί η δράση δεντροφύτευσης που διοργάνωσε η ...

ΑπόψειςΕπικαιρότητα

Περί αφαλάτωσης

Όλες οι κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες για την υδατική κρίση που αντιμετωπίζει σήμερα...