Την έναρξη ερευνητικού προγράμματος περί τα μέσα του 2012 το οποίο θα στοχεύει στην ανάπτυξη προχωρημένων μεθόδων γονιδιακής θεραπείας περισσότερο προσαρμοσμένες στους τύπους θαλασσαιμίας που είναι πιο συχνοί στον Κυπριακό πληθυσμό, ανακοινώνει ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, τη χρηματοδότηση του διετούς ερευνητικού προγράμματος, ύψους 140 χιλιάδες ευρώ, ανέλαβε το Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας.
Η Κύπρος, προστίθεται, έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά φορέων θαλασσαιμίας παγκοσμίως (15%) και αναγνωρίζεται διεθνώς ως πρωτοπόρος στην πρόληψη και θεραπεία της νόσου.
Ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος βρίσκεται σε στενή συνεργασία με το Κέντρο Θαλασσαιμίας και με το Τμήμα Μοριακής Γενετικής της Θαλασσαιμίας του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου που είναι το κεντρικό εργαστήριο αναφοράς για τη μοριακή διάγνωση της μεσογειακής αναιμίας στην Κύπρο, αναφέρεται.
Το Τμήμα Μοριακής Γενετικής της Θαλασσαιμίας «διεξάγει πρωτοποριακές έρευνες για ανάπτυξη μίας μόνιμης και ευρείας εφαρμογής θεραπείας για τη θαλασσαιμία, με βάση τη διόρθωση των βλαστικών κυττάρων του ασθενούς μέσω γονιδιακής θεραπείας. Το ερευνητικό πρόγραμμα έχει τώρα ενισχυθεί με ανταγωνιστικές επιχορηγήσεις του Ιδρύματος Προώθησης Έρευνας. Επικεφαλής του προγράμματος είναι η διευθύντρια του Τμήματος Δρ Μαρίνα Κλεάνθους και ο διακεκριμένος επιστήμονας Δρ Carsten W. Lederer» προστίθεται.
Καταλήγοντας ο Παγκύπριος Αντιαναιμικός Σύνδεσμος εκφράζει τις ευχαριστίες του στην ερευνητική και ιατρική κοινότητα, την πολιτεία και τους συνανθρώπους του που με την εθελοντική τους προσφορά, όχι μόνο τους προσφέρουν ζωή αλλά και ποιότητα στην καθημερινή τους διαβίωση.