Home Uncategorized Αδίκημα το κόψιμο, η εκρίζωση και η μεταφορά δασικών δένδρων

Αδίκημα το κόψιμο, η εκρίζωση και η μεταφορά δασικών δένδρων

0

Αποτελεί αδίκημα, σύμφωνα με τη δασική νομοθεσία, το κόψιμο και η εκρίζωση δασικών δένδρων, η μετατροπή τους σε ξυλεία και η μεταφορά τους χωρίς την άδεια του Διευθυντή του Τμήματος Δασών ή αντιπροσώπου του, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Τμήματος Δασών, σχετικά με τα κρούσματα παράνομης υλοτομίας.

Με αφορμή τα παρατηρούμενα κρούσματα παράνομης υλοτομίας δασικών δέντρων, τόσο σε ιδιωτικά όσο και στα κρατικά δάση, το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος διευκρινίζει ότι ”οι παραβάτες είναι ένοχοι αδικήματος και, σε περίπτωση καταδίκης τους, υπόκεινται σε φυλάκιση για διάστημα που δεν υπερβαίνει το ένα έτος ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες ευρώ, ή και στις δύο αυτές ποινές”.

Το Τμήμα Δασών δηλώνει ότι ”λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καταπολέμηση αυτής της παρανομίας, τόσο κατά τις απογευματινές ώρες όσο και κατά τις αργίες” και ”ήδη έχει καταγγελθεί αριθμός παρανομούντων”.

Από το Τμήμα Δασών, ”προτρέπονται οι ιδιοκτήτες δασικών δέντρων όπως, προτού προχωρήσουν στην υλοτομία τους, εξασφαλίζουν τη σχετική άδεια από τον Διευθυντή του Τμήματος Δασών”.

”Τονίζεται”, συνεχίζει η ανακοίνωση, ”ότι και το κλάδεμα δασικών δέντρων, υπό προϋποθέσεις, απαιτεί εξασφάλιση της σχετικής άδειας” και ”σχετικό έντυπο αίτησης μπορεί να εξασφαλίσουν από τα κατά τόπους γραφεία καθώς και την ιστοσελίδα του Τμήματος Δασών www.moa.gov.cy/forest, για σκοπούς δε ενημέρωσης παρατίθεται κατάλογος δέντρων, τα οποία χαρακτηρίζονται ως δασικά”.

Τα δένδρα αυτά είναι: Αόρατος, Δρυς, Ελατο, Ευκάλυπτος, Καζουαρίνα, Κέδρος, Κονναρκά, Κυπαρίσσι, Λεύκη, Μοσφιλιά, Πεύκο, Πλάτανος, Σκλήδρος, Συκαμινιά, Σφένδαμνος, Τουμπεζιά, Τρέμιθος, Χαρουπιά και Ελιά.

Έκκληση απευθύνει το Τμήμα Δασών προς το κοινό ”για συμβολή στις προσπάθειες των αρμοδίων Αρχών και προστασία του φυσικού πλούτου, καταγγέλλοντας στον πλησιέστερο δασικό, ή αστυνομικό σταθμό, ή στο τηλέφωνο 1407, την όποια παράνομη υλοτομία”.

Exit mobile version