Home Uncategorized Αλετράρης: Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν

Αλετράρης: Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν

0
Αλετράρης: Λεφτά ΔΕΝ υπάρχουν
ΑΦΗΣΑΝ ΕΛΕΥΘΕΡΑ ΖΩΑ ΟΙ ΑΙΓΟΠΡΟΒΑΤΟΤΡΟΦΟΙ
Απάντηση στις κατηγορίες που οι αιγοπροβατοτρόφοι διατυπώνουν κατά της Κυβέρνησης, έδωσε το πρωί της Δευτέρας ο Υπουργός Γεωργίας Σοφοκλής Αλετράρης. Την ώρα που οι αιγοπροβατοτρόφοι ετοιμάζονταν να εγκαταλείψουν άλλα περίπου 1000 ζώα, ο κ. Αλετράρης ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να δοθεί πέραν του 50% της κεφαλικής επιδότησης. Κάποια κόμματα «κοροϊδεύουν», πρόσθεσε, τους κτηνοτρόφους, ότι «αν βγουν στην κυβέρνηση θα συνεχίσουν να δίνουν την επιδότηση», γεγονός που το χαρακτήρισε ως «μπούρδες», αφού η κεφαλική επιδότηση μέχρι το 2012 αποτελεί, όπως είπε, πρόνοια στη συνθήκη προσχώρησης.
«Έχουμε δώσει δείγματα γραφής», τόνισε ο Υπουργός, αναφέροντας ότι έχει γίνει αγώνας για το χαλούμι. «Πέρασαν μέχρι σήμερα 5 κυβερνήσεις και δεν τόλμησαν να το προωθήσουν, ενώ αυτή τη στιγμή υπάρχει διάταγμα που καθορίζει ελάχιστo ποσοστό αιγοπρόβιου γάλακτος για την παραγωγή χαλουμιού», δήλωσε ο κ. Αλετράρης στο Ράδιο Πρώτο.

Προτάθηκαν μέτρα
Προτάθηκαν μέτρα, τόνισε ο Υπουργός, προκειμένου να βοηθηθούν οι κτηνοτρόφοι, όπως νέα τιμολόγηση για το ρεύμα και το νερό για κτηνοτροφική χρήση, προμήθεια αρνίσιου κρέατος στην Εθνική Φρουρά, συμβουλές από το ινστιτούτο γεωργικών ερευνών για μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της παραγωγικότητας και οργάνωση των ιδίων σε ομάδες παραγωγών ώστε να έχουν μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη.
Για «κοροϊδία από μέρους κάποιων πολιτικών κομμάτων προς τους αιγοπροβατοτρόφους», έκανε επίσης λόγο ο κ. Αλετράρης, αναφέροντας ότι «είναι η τελευταία χρονιά που δίδεται αυτή η κεφαλική επιδότηση. Τους κοροϊδεύουν κάποια κόμματα ότι θα τους τα δίνουν μέχρι το 2020, όταν θα γίνουν κυβέρνηση. Αυτή είναι πρόνοια στη συνθήκη προσχώρησης, άρα να μην λένε μπούρδες στον κόσμο. Χρειάζονται μέτρα στήριξης και όχι το άλλο μισό της επιδότησης».
Τα μέλη του συνδέσμου της Πάφου που κάνουν την φασαρία είναι μόνο 109, πρόσθεσε ο Υπουργός, σημειώνοντας ότι «αυτοί κάνουν τη φασαρία και αυτοί ακούγονται». Με τους υπόλοιπους 2900 τα βρίσκουμε λίγο πολύ, είπε ο κ. Αλετράρης, σημειώνοντας ότι οι παφίτες «ταλαιπωρούν τα ζώα τους και χάνουν και τη κοινή γνώμη».
Άφησαν ελεύθερα ζώα οι αιγοπροβατοτρόφοι 
Εξάλλου, οι αιγοπροβατοτρόφοι το απόγευμα της Δευτέρας επέλεξαν να αφήσουν ελεύθερα τα ζώα τους στην ύπαιθρο, αφού, όπως ανέφεραν, η Κυβέρνηση δεν ικανοποίησε το αίτημά τους για καταβολή του 100% της κεφαλικής επιδότησης.
Γύρω στις 2.30 το απόγευμα οι αιγοπροβατοτρόφοι, χωρίς να έχουν πάρει απάντηση από τον Υπουργό Γεωργίας αναφορικά με χώρο όπου μπορούν να οδηγήσουν τα ζώα τους, κατευθύνθηκαν στην περιοχή Αρχιμανδρίτας όπου άφησαν ελεύθερα στα χωράφια περισσότερα από χίλια ζώα, μεταξύ αυτών γίδια και ερίφια.
Ο Πρόεδρος των αιγοπροβατοτρόφων Ευαγόρας Χρυσάνθου ανέφερε ότι οι αιγοπροβατοτρόφοι θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις μέχρι να ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Όπως είπε, «καθημερινά θα αφήνουμε ζώα στην ύπαιθρο αφού δεν μπορούμε να τους προσφέρουμε την αναγκαία τροφή».
Νωρίτερα, περισσότεροι από 50 αιγοπροβατοτρόφοι από διάφορες Επαρχίες της Κύπρου μαζεύτηκαν στις 11.30 το πρωί στην περιοχή «πέρασμα» του χωριού Τίμη και στη συνέχεια με τη συνοδεία ισχυρής Αστυνομικής Δύναμης κατευθύνθηκαν με τα αυτοκίνητά τους, στα οποία μετέφεραν ερίφια και γίδες, προς την κτηνοτροφική έπαυλη Αχέλειας.
Ο κ. Χρυσάνθου ζήτησε από τον Υπεύθυνο της Κτηνοτροφικής Έπαυλης Αχέλειας Γιώργο Ασπρομάλλη να αφήσουν τα ζώα τους εκεί αφού – όπως ανέφερε – δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν τροφή. Ο κ. Ασπρομάλλης ανέφερε στον κ. Χρυσάνθου ότι η Κτηνοτροφική Έπαυλη Αχέλειας δεν μπορεί να δεχθεί τα ζώα τους.
Οι αιγοπροβατοτρόφοι παρέμειναν στην Έπαυλη περίπου δύο ώρες, αναμένοντας από τον Υπουργό Γεωργίας να τους υποδείξει χώρο στον οποίο θα μετέφερναν τα ζώα τους.
Λόγω των κινητοποιήσεων των αιγοπροβατοτρόφων, άνδρες της Αστυνομίας απέκοψαν μέρος του κύριου δρόμου Αχέλειας – Πάφου για δύο περίπου ώρες.
Έξω φρενών το Κίνημα Δικαιοσύνης για τα Ζώα 
Σε μια άλλη εξέλιξη, έξω φρενών εμφανίζεται το Κίνημα Δικαιοσύνης για τα Ζώα με τους αιγοπροβατοτρόφους, δίνοντας νομική υπόσταση στο ζήτημα. Καταδικάζει «ανεπιφύλακτα» την υλοποίηση της απόφασης τους, να αφήσουν τα κοπάδια τους «μέσα στους κάμπους και τα παραρά».
Exit mobile version