Home Uncategorized Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τώρα

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τώρα

0

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τώρα

Η στροφή προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας είναι πια αναπόφευκτη, ειδικά μετά την τραγωδία της έκρηξη στην Ναυτική Βάση στο Μαρί και την δραματική εξέλιξη της: Με το χαμό δεκατριών συμπατριωτών μας, με τις διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος, που πήρε την Κύπρο κάτι χρόνια πίσω στο παρελθόν και με την οικονομία να παίρνει την κατρακύλα.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες η επιδιόρθωση του ηλεκτροπαραγωγικού σταθμού Βασιλικού υπολογίζεται σε €3 δισεκατομμύρια. Με τη κοινή λογική, λοιπόν, δεν νοείται να ξαναφτιάξουμε ένα σταθμό που θα είναι πιο ακριβός, παράγει λιγότερο και θέλει πολύ συντήρηση, αφού έτσι κι αλλιώς είμαστε υπόχρεοι στα επόμενα χρόνια σιγά σιγά να τον αντικαταστήσουμε με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Προχωρώντας, όμως, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας τώρα, αφού έτσι κι αλλιώς έχει ξεκινήσει χωρίς επιλογή τα τελευταία χρόνια μια επίπονη προσπάθεια μετατροπής από ιδιώτες, αναιρούμε όλη τη ζημία που έχουμε υποστεί στην οικονομία και επίσης σταματάμε να έχουμε πρόστιμα ρύπων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αντίθετα αν πάμε σε επιδιορθώσεις θα συνεχίσουμε να χουμε πιέσεις και πρόστιμα από Ε.Ε. μέχρι να πάμε σε 100% ανανεώσιμες και θα αναγκαστούμε να πληρώσουμε δυο φορές τη ζημία που έγινε, κάνοντας κύκλους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Reuters η Ινδία, μέχρι το Δεκέμβριο θα παράγει, 700MWενέργειας, περισσότερη από αυτή που χρειαζόμαστε σαν Κυπριακή Δημοκρατία, με φωτοβολταϊκά με ένα κόστος $2.2 δισεκατομμυρίων.

Αιολικά πάρκα
Η εκμετάλλευση της ενέργειας του ανέμου από τον άνθρωπο αποτελεί μία πρακτική που βρίσκει τις ρίζες της στην αρχαιότητα: ιστιοφόρα, ανεμόμυλοι κλπ. Σήμερα, για την αξιοποίηση της αιολικής ενέργειας χρησιμοποιούμε τις ανεμογεννήτριες, οι οποίες μετατρέπουν την κινητική ενέργεια του ανέμου σε ηλεκτρική και στη συνέχεια, την διοχετεύουν στο ηλεκτρικό δίκτυο της χώρας.

Χρησιμοποιούνται επίσης και για την κάλυψη ή και τη συμπλήρωση των ενεργειακών αναγκών απομακρυσμένων εξοχικών κατοικιών, βιομηχανικών μονάδων, ιστιοφόρων πλοίων κ.λπ.

Σε περιπτώσεις άπνοιας ή και αυξημένων ενεργειακών αναγκών, η ενέργεια αποθηκεύεται σε ηλεκτρικούς συσσωρευτές (μπαταρίες) και χρησιμοποιείται όταν χρειάζεται, ενώ συχνά γίνεται και χρήση ντηζελογεννητριών παράλληλα με τις ανεμογεννήτριες (υβριδικά συστήματα).

Τα αιολικά πάρκα σχεδιάζονται ώστε να συνυπάρχουν αρμονικά με το τοπίο της κάθε περιοχής, ενώ η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας των ανεμογεννητριών έχει καταστήσει πρακτικά αθόρυβη τη λειτουργία τους.

Η αιολική ενέργεια είναι μια πρακτικά ανεξάντλητη πηγή ενέργειας, που στηρίζεται στην εκμετάλλευση της μηχανικής ενέργειας των ανέμων μέσω ανεμογεννητριών. Η ενέργεια αυτή χαρακτηρίζεται ως «ήπια μορφή ενέργειας» και περιλαμβάνεται στις «καθαρές» πηγές όπως συνηθίζονται να λέγονται οι πηγές ενέργειας που δεν εκπέμπουν ή δεν προκαλούν ρύπους.

Ονομάζεται αιολική γιατί στην ελληνική μυθολογία ο Αίολος ήταν ο θεός του ανέμου.

Τα περιβαλλοντικά οφέλη από την παραγωγή ενέργειας από τα αιολικά πάρκα είναι σίγουρο πολύ πιο μεγάλα σε αντίθεση με την παραγωγή ενέργειας από τους υφιστάμενους ηλεκτροπαραγωγικού σταθμούς από χρησιμοποιούν ως καύσιμο το πετρέλαιο.

* 1 MW
αιολικής ενέργειας καλύπτει τις ανάγκες περίπου 350 οικιακών καταναλωτών ή 1000 ατόμων και εξοικονομεί περίπου 300 τόνους ισοδύναμου πετρελαίου
.
* Μια γιγαβατώρα αιολικής ενέργειας εξοικονομεί 600 τόνους διοξειδίου του άνθρακα (CO2)
* Η ποσότητα CO2 που ελκύεται κατά την κατασκευή και εγκατάσταση μιας ανεμογεννήτριας με χρόνο ζωής τα 20 έτη «αποσβένεται» μέσα στους πρώτους 3 με 6 μήνες λειτουργίας της.
* Οι σύγχρονες αιολικές μηχανές είναι «αθόρυβες».Σε απόσταση 40 μέτρων από μία ανεμογεννήτρια η στάθμη θορύβου είναι 50-60 dB(A). Σε απόσταση 200 μέτρων, μειώνεται στα 44 dB(Α). Συγκριτικά, ο θόρυβος στο εσωτερικό αυτοκινήτου είναι περίπου 80 dB(Α), στο εσωτερικό οικίας 50 dB(A) και σε υπνοδωμάτιο 30 dB(A).
* Ως προς τις ηλεκτρομαγνητικές παρεμβολές, αυτοί που σχεδιάζουν τα αιολικά πάρκα πρέπει να συμβουλεύονται τους αρμόδιους φορείς για να αποφύγουν πιθανά προβλήματα ηλεκτρομαγνητικής παρεμβολής. Για ακόμη μια φορά, ο σωστός σχεδιασμός εξαλείφει τα τυχόν προβλήματα. Σύμφωνα πάντως με το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σπανίως εμφανίζονται προβλήματα, ηλεκτρομαγνητικών παρεμβολών, αφού η νομοθεσία προβλέπει ότι τα αιολικά πάρκα πρέπει να κατασκευάζονται σε αρκετά μεγάλη απόσταση από οικισμούς (ΚΑΠΕ 1997).

Όμως και πάλι υπάρχουν και οι επιπτώσεις. Τα μειονεκτήματα από τα αιολικά πάρκα είναι ότι πολλά επιδημητικά πουλιά προσκρούονται πάνω στις ανεμογεννήτριες, όπου και θανατώνονται. Το θέμα της προστασίας των πουλιών πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά το σχεδιασμό αιολικών πάρκων.

Έτσι, πρέπει να αποφεύγεται η εγκατάσταση ανεμογεννήτριων σε περιοχές προστασίας πουλιών, περιοχές RAMSARή περιοχές ευαίσθητες οικολογικά. Γι’ αυτό και ο ρόλος του σχεδιασμού της εγκατάστασης είναι πολύ σημαντικός. Στα πλαίσια του σχεδιασμού είναι δυνατόν να ελεγχθούν επιπτώσεις από παράγοντες όπως η απόσταση μεταξύ των ανεμογεννητριών, οι επιπτώσεις του δρόμου πρόσβασης στα ενδιαιτήματα των πουλιών, οι επιπτώσεις των εναέριων καλωδίων κ.ά.

Παράλληλα, η ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας έχει θετικές επιπτώσεις στην απασχόληση, για παράδειγμα: Για κάθε MW αιολικής ενέργειας απαιτούνται 17 ανθρωποετή στη φάση κατασκευής και 5 ανθρωποετή στη φάση εγκατάστασης. Για το λόγο αυτό είναι σημαντικό να αναπτυχθεί και στη χώρα μας η βιομηχανία κατασκευή αιολικών μηχανών.

Εκπρόσωπος μεγάλης εταιρείας κατασκευής αιολικών εγκαταστάσεων (VESTASΓερμανίας) εκτιμά ότι η παγκοσμίως εγκατεστημένη αιολική ισχύς, που σήμερα είναι 25.000 Μεγαβάτ, στην επομένη πενταετία θα έχει φτάσει τα 75.000 μεγαβάτ (συγκριτικά, στην Ελλάδα υπάρχει συνολική εγκατεστημένη ισχύ κάθε μορφής ενεργειακών έργων περίπου 11.500 Μεγαβάτ).

Ο κλάδος κατασκευής και προμηθευτών απασχολεί στη Γερμανία πάνω από 35.000 άτομα, με κύκλο εργασιών το 2002 περί τα 3.500.000.000 Ευρώ, κατανεμημένο σε 12 κατασκευαστές.

Τα οικονομικά μεγέθη των αιολικών εγκαταστάσεων:
– Το κόστος εγκατάστασης αιολικής ενέργειας  ανέρχεται σε 700 έως 1100 ευρώ ανά KW.
– Το κόστος της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας των αιολικών σε σύγκριση με άλλες τεχνολογίες είναι:
ΑΙΟΛΙΚΑ: 0,03–0,12 ευρώ ανά  kwh
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: 0,03-0,05 ευρώ ανά kwh
ΛΙΓΝΙΤΗΣ: 0,04-0,05 ευρώ ανά kwh
ΠΥΡΗΝΙΚΑ: 0,06-0,08 ευρώ ανά kwh
– Η διακύμανση του κόστους παραγωγής των αιολικών οφείλεται στις διαφορετικές συνθήκες εγκατάστασης του κάθε έργου, ταχύτητα ανέμου στη θέση εγκατάστασης, κόστος κατασκευής ηλεκτρικού δικτύου, ευκολία πρόσβασης κλπ.) Στις καλύτερες θέσεις, το κόστος παραγωγής των αιολικών είναι συγκρίσιμο (ή και χαμηλότερο) εκείνου των συμβατικών μορφών ενέργειας.
– Το «εξωτερικό» κόστος (περιβαλλοντικό, κοινωνικό κλπ) των παραπάνω τεχνολογιών, όπως υπολογίστηκε (σε λεπτά του ευρώ) από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα EXTERENEείναι:
ΑΙΟΛΙΚΑ: 0,025-0,25 λεπτά ανά kW
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ: 1,00-4,00 λεπτά ανά kW
ΛΙΓΝΙΤΗΣ: 2,00-15,0 λεπτά ανά kW
ΠΥΡΗΝΙΚΑ: 0,20-0,60 λεπτά ανά kW

Φωτοβολταϊκά πάρκα
Ο ήλιος. Μια πρωταρχική πηγή ενέργειας για τον πλανήτη μας. Μια πηγή ζωής. Είναι γνωστό ότι η ηλιακή ακτινοβολία όχι μόνο δίνει φως, αλλά επίσης θερμαίνει τα σώματα στα οποία προσπίπτει.

Λιγότερο γνωστό είναι ότι η ηλιακή ακτινοβολία αλλάζει και τις ιδιότητες κάποιων υλικών (των ημιαγωγών), που, με αυτόν τον τρόπο, παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα. Αυτό είναι και το “κλειδί” για την περαιτέρω αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρισμού. σήμερα, που πραγματοποιείται μέσω θερμικών ηλιακών, παθητικών ηλιακών και φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Όλοι έχουμε συναντήσει φωτοβολταϊκά συστήματα σε μικρούς υπολογιστές και ρολόγια. Πρόκειται για συστήματα που μετατρέπουν την ηλιακή ακτινοβολία σε ηλεκτρική και που, στις μέρες μας, χρησιμοποιούνται για την ηλεκτροδότηση περιοχών που είναι δύσκολο να εφοδιαστούν από το ηλεκτρικό δίκτυο αλλά και απομονωμένα σπίτια, φάροι κ.λπ.

Στην Κύπρο, η προοπτική ανάπτυξης και εφαρμογής των Φ/Β συστημάτων είναι τεράστια, λόγω του ιδιαίτερα υψηλού δυναμικού ηλιακής ενέργειας. Ανάλογα με τη χρήση του παραγόμενου ρεύματος, τα Φ/Β κατατάσσονται σε:
(α) αυτόνομα, όπου η παραγόμενη ενέργεια καταναλώνεται εξολοκλήρου από το χρήστη,
(β) συνδεδεμένα, όπου η τυχόν πλεονάζουσα ενέργεια που παράγεται ή το σύνολο αυτής διοχετεύεται στο ηλεκτρικό δίκτυο της περιοχής.

Τα φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν τα εξής πλεονεκτήματα:
* Τεχνολογία φιλική στο περιβάλλον: δεν προκαλούνται ρύποι από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας
* Η ηλιακή ενέργεια είναι ανεξάντλητη ενεργειακή πηγή, διατίθεται παντού και δεν στοιχίζει απολύτως τίποτα
* Με την κατάλληλη γεωγραφική κατανομή, κοντά στους αντίστοιχους καταναλωτές ενέργειας, τα Φ/Β συστήματα μπορούν να εγκατασταθούν χωρίς να απαιτείται ενίσχυση του δικτύου διανομής
* Η λειτουργία του συστήματος είναι ολοσχερώς αθόρυβη
* Έχουν σχεδόν μηδενικές απαιτήσεις συντήρησης
* Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής: οι κατασκευαστές εγγυώνται τα «κρύσταλλα» για 20-30 χρόνια λειτουργίας
* Υπάρχει πάντα η δυνατότητα μελλοντικής επέκτασης, ώστε να ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες ανάγκες των χρηστών
* Μπορούν να εγκατασταθούν πάνω σε ήδη υπάρχουσες κατασκευές, όπως είναι π.χ. η στέγη ενός σπιτιού ή η πρόσοψη ενός κτιρίου,
*
Διαθέτουν ευελιξία στις εφαρμογές: τα Φ/Β συστήματα λειτουργούν άριστα τόσο ως αυτόνομα συστήματα, όσο και ως αυτόνομα υβριδικά συστήματα όταν συνδυάζονται με άλλες πηγές ενέργειας (συμβατικές ή ανανεώσιμες) και συσσωρευτές για την αποθήκευση της παραγόμενης ενέργειας.
* Επιπλέον, ένα μεγάλο πλεονέκτημα του Φ/Β συστήματος είναι ότι μπορεί να διασυνδεθεί με το δίκτυο ηλεκτροδότησης (διασυνδεδεμένο σύστημα), καταργώντας με τον τρόπο αυτό την ανάγκη για εφεδρεία και δίνοντας επιπλέον τη δυνατότητα στον χρήστη να πωλήσει τυχόν πλεονάζουσα ενέργεια στον διαχειριστή του ηλεκτρικού δικτύου, όπως ήδη γίνεται στο Φράιμπουργκ της Γερμανίας.

Ως μειονέκτημα θα μπορούσε να καταλογίσει κανείς στα φωτοβολταϊκά συστήματα το κόστος τους, το οποίο, παρά τις τεχνολογικές εξελίξεις παραμένει ακόμη αρκετά υψηλό. Μια γενική ενδεικτική τιμή είναι 4000 ευρώ ανά εγκατεστημένο κιλοβάτ (kW) ηλεκτρικής ισχύος.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι μια τυπική οικιακή κατανάλωση απαιτεί από 1,5 έως 3,5 κιλοβάτ, το κόστος της εγκατάστασης δεν είναι αμελητέο. Το ποσό αυτό, ωστόσο, μπορεί να αποσβεστεί σε περίπου 5-6 χρόνια και το Φ/Β σύστημα θα συνεχίσει να παράγει δωρεάν ενέργεια για τουλάχιστον άλλα 25χρόνια.

Ωστόσο, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά, και το ευρύ κοινό έχει αρχίσει να στρέφεται όλο και πιο πολύ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στα φωτοβολταϊκά ειδικότερα, για την κάλυψη ή την συμπλήρωση των ενεργειακών του αναγκών.

Άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας
Φυσικά υπάρχουν και άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως είναι:
1. Γεωθερμική
2.
Υδροηλεκτρική
3.
Βιομάζα

 

Exit mobile version