Home Uncategorized Αντιδράσεις για τη γραμή υψηλής τάσης

Αντιδράσεις για τη γραμή υψηλής τάσης

0
 ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΡΑΜΜΗ ΥΨΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ
Κραυγή απόγνωσης από το Λιμνάτι.

«Αλλότρια συμφέροντα βλέπουν το κοινοτικό συμβούλιο και οι
κάτοικοι του χωριού Λιμνάτι Σκληρή η απάντηση της ΑΗΚ»

Το Κοινοτικό Συμβούλιο του χωριού Λιμνάτι της επαρχίας Λεμεσού έχει μαζέψει πέραν των 400 εκλογικών βιβλιαρίων τα οποία πολύ σύντομα θα παραδώσει στο γραφείο του Επάρχου Λεμεσού, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την όδευση γραμμής υψηλής τάσης της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, Ύψωνα – Κουκάς, μέσω Λιμνατίου. Σε ανακοίνωσή του, το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιμνατίου αναφέρει ότι «οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας των κατοίκων όχι μόνο δεν είναι αδικαιολόγητες αλλά πέρα για πέρα δικαιολογημένες, γιατί κα- νένας Κύπριος δεν πηγαίνει από τη Λεμεσό στη Λευκωσία μέσω Τροόδους, ενώ η ΑΗΚ σχεδιάζοντας την όδευση της γραμμής υψηλής τάσης από την κοινότητά μας αυτό ακριβώς κάνει».

Δεν υπάρχει άνθρωπος που μόλις ρίξει μια ματιά στο χάρτη που φαίνεται η υφιστάμενη γραμμή, η πρώτη σχεδιασμένη από την ΑΗΚ όδευση και η τελική όδευση, και να μην βγάλει το συμπέρασμα ότι την τελική όδευση τη χάραζαν τα ατομικά συμφέροντα που επηρεάζονταν από τον πρώτο σχεδιασμό της ΑΗΚ, συνεχίζει το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιμνατίου. Διερωτάται, επίσης, «πώς είναι δυνατόν ο υποσταθμός της ΑΗΚ στην Τριμίκλινη να μετακινείται 10 χιλιόμετρα δυτικά και όλως παραδόξως οι πυλώνες να μετακινούνται δέκα χιλιόμετρα ανατολικά, να πηγαίνουν δώδεκα χιλιόμετρα βόρεια και μετά άλλα δώδεκα χιλιόμετρα δυτικά, μήπως αυτοί που σχεδίασαν αυτή τη γραμμή δεν μπορούσαν να προσανατολιστούν;».

Απάντηση της ΑΗΚ
Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου, σε ανακοίνωση της, αναφέρεται στην πρόσφατη ανακοίνωση του Κοινοτικού Συμβουλίου Λιμνατίου για την υπό κατασκευή εναέρια γραμμή μεταφοράς Τριμίκλινη – Σαϊττάς, και αναφέρει «ότι η πορεία της γραμμής δεν αποφασίζεται από την ΑΗΚ αλλά συναποφασίζεται μαζί με όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες και Κοινοτικά Συμβούλια».

Η ΑΗΚ προσθέτει ακόμα ότι «η αίτηση για εξασφάλιση της σχετικής Πολεοδομικής Αδειας για τη γραμμή υποβλήθηκε το Μάρτιο του 2001 και η πορεία η οποία αδειοδοτήθηκε ήταν το αποτέλεσμα πολύχρονων διαβουλεύσεων με όλες τις εμπλεκόμενες Κυβερνητικές Υπηρεσίες (έξι τον αριθμό) και όλα τα εμπλεκόμενα Κοινοτικά Συμβούλια της ευρύτερης περιοχής (8 τον αριθμό), σε μια προσπάθεια να εξασφαλιστεί η αποδοχή όλων των εμπλεκομένων. Η αρχικά προταθείσα από την ΑΗΚ πορεία της γραμμής διαφοροποιήθηκε από την Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, για καθαρά περιβαλλοντικούς λόγους και όχι για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα, όπως αστήρικτα υποστηρίζει το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιματίου». Το τμήμα γραμμής το οποίο το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιμνατίου απαιτεί όπως μετακινηθεί δυτικότερα, δεν ευρίσκεται καν εντός των ορίων του χωριού Λιμνάτι αλλά ευρίσκεται εντός των ορίων του χωριού Λάνια, το Κοινοτικό Συμβούλιο του οποίου δεν αποδέχεται τη διαφοροποίηση στην πορεία της γραμμής, αναφέρεται. «Ως εκ τούτου γίνεται αντιληπτό ότι το Κοινοτικό Συμβούλιο Λιμνατίου δεν έχει ούτε το νομικό αλλά ούτε καν το ηθικό έρεισμα για οποιεσδήποτε αντιδράσεις» προστίθεται στην ανακοίνωση.

ΑΗΚ αναφέρει ακόμα ότι «το επιχείρημα που προτάθηκε από ανθρώπους του Κοινοτικού Συμβουλίου Λιματίου σε κατ’ ιδίαν διαβουλεύσεις με την ΑΗΚ ότι μπορεί μεν η γραμμή να μην περνά εντός των ορίων του χωριού Λιμνάτη, όμως επηρεάζει περιουσία εντός των ορίων του χωριού Λάνια, η οποία ανήκει σε κατοίκους του Λιμνατίου, είναι άκρως διαφωτιστικό για τους λόγους των αντιδράσεων».

Η απαίτηση του Κοινοτικού Συμβουλίου Λιμνατίου για να τοποθετηθεί υπόγειο καλώδιο αντί εναέρια γραμμή δεν είναι πραγματοποιήσιμη για τεχνικούς λόγους, αναφέρει η ΑΗΚ και εξηγεί ότι «λόγω της μεγάλης χωρητικότητας που παρουσιάζουν τα υπόγεια καλώδια ψηλής τάσης, η χρησιμοποίηση τους είναι δυνατή μόνο για μικρές αποστάσεις. Ένα υπόγειο καλώδιο ψηλής τάσης μεταξύ Πολεμιδιών και Τριμίκλινης θα καθιστούσε ασταθές ολόκληρο το ηλεκτρικό σύστημα της ΑΗΚ». «Αυτός εξάλλου είναι και ο λόγος που αποτελεί παγκόσμια πρακτική όπως για μεγάλες αποστάσεις χρησιμοποιούνται εναέριες γραμμές» καταλήγει.

Exit mobile version