Home Uncategorized Αρνητική βαθμολογία της Κύπρου σε θέματα περιβαλλοντικά

Αρνητική βαθμολογία της Κύπρου σε θέματα περιβαλλοντικά

0

Σε αρνητικά επίπεδα βρίσκεται η Κύπρος σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες όσον αφορά την κατάσταση του περιβάλλοντος, δηλώνει η Γενική Διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος Jacqueline McGlade, εκφράζοντας ιδιαίτερη ανησυχία για την κατάσταση της βιοποικιλότητας στη χώρα.


Η κ. McGlade η οποία πραγματοποιεί μονοήμερη επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, αναφέρει ότι η ποιότητα του αέρα στην Κύπρο είναι σε μέτρια επίπεδα και βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση. Ωστόσο, η κατάσταση όσον αφορά τα λύματα, το νερό, τη βιοποικιλότητα και το έδαφος βρίσκεται σε αρνητικά επίπεδα σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Ιδιαίτερη αναφορά κάνει στο γεγονός ότι υπάρχει μεγάλη ρύπανση στο 17% περίπου των υδροστρωμάτων της Κύπρου, σημειώνοντας την ανάγκη να προστατευθεί το οικοσύστημα και να γίνεται πιο σωστή διαχείριση του νερού, με τη συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για το νερό του κοινωνικού συνόλου.

Σύμφωνα με την κ. McGlade κατά τη διάρκεια της κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ αναμένεται να καταλήξουν στα τελικά έγγραφα για το περιβαλλοντικό πρόγραμμα δράσης, σημαντική θεματική του οποίου είναι ο σχεδιασμός για το νερό, κάτι που κατά την ίδια προσφέρει μια ευκαιρία στην Κύπρο να καταστεί παράδειγμα προς μίμηση και να δείξει πώς αναπτύσσεται η οικονομία μιας χώρας με έλλειψη νερού, χρησιμοποιώντας τους φυσικούς της πόρους και όχι βιομηχανικά υποκατάστατα, όπως οι αφαλατώσεις.

Η κ. McGlade θεωρεί πως στην Κύπρο χρειάζεται να υπάρξει πιο μεγάλος βαθμός πληροφόρησης για το περιβάλλον και προτρέπει στην παραγωγή ενδημικών φυτών στη γεωργία και στην κηπουρική αντί ξένων φυτών που χρειάζονται πολύ νερό, ενώ αναπτύσσει και την ιδέα ενός νέου είδους υψηλής μαγειρικής στην Κύπρο.

Exit mobile version