Home Uncategorized Αυτόλογα βλαστοκύτταρα διορθώνουν τις βλάβες μετά το έμφραγμα

Αυτόλογα βλαστοκύτταρα διορθώνουν τις βλάβες μετά το έμφραγμα

0

Οι βλάβες που προκαλούνται στην καρδιά εξαιτίας εμφράγματος αντιμετωπίστηκαν με χρήση βλαστικών κυττάρων τα οποία προέρχονταν από τον ίδιο τον ασθενή που είχε υποστεί το επεισόδιο. Το αισιόδοξο αυτό νέο στέλνουν με δημοσίευσή τους στην ιατρική επιθεώρηση «The Lancet» ερευνητές του Καρδιολογικού Ινστιτούτου Cedars-Sinai στις ΗΠΑ.

Όπως είδαν οι ερευνητές, η ποσότητα ουλώδους ιστού μειώθηκε κατά 50% μετά την εφαρμογή της βλαστοκυτταρικής θεραπείας σε μικρή ομάδα 25 καρδιοπαθών. Παράλληλα παρουσιάστηκε μια άνευ προηγουμένου «γέννηση» νέου καρδιακού μυός.

Τα καρδιακά επεισόδια συμβαίνουν όταν η καρδιά στερείται οξυγόνου εξαιτίας π.χ ενός θρόμβου που εμποδίζει την απρόσκοπτη ροή του αίματος προς το όργανο. Καθώς ο καρδιακός μυς «αναρρώνει» από το επεισόδιο τα νεκρά τμήματά του αντικαθίστανται από ουλώδη ιστό ο οποίος όμως δεν πάλλεται όπως ο φυσιολογικός με αποτέλεσμα να μειώνεται η ικανότητα άντλησης αίματος της καρδιάς. Έτσι οι ειδικοί αναζητούν τρόπους «αναγέννησης» του καρδιακού μυός και σε αυτό το πλαίσιο τα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα φαίνεται ότι αποτελούν πολύ καλούς «υποψηφίους» για θεραπεία.

Exit mobile version