Γιατί η κακοποιημένη γυναίκα συχνά μένει στη σχέση
O σύζυγός μου με ζηλεύει αφόρητα, με ελέγχει διαρκώς και ξεσπάει πάνω μου με βία. Με κακοποιεί και μπροστά στα παιδιά. Τον φοβάμαι, αλλά νιώθω ανήμπορη να αντιδράσω. Μήπως φταίω και κάνω κάτι λάθος; Ελπίζω μέσα μου ότι θα αλλάξει και θα σταματήσει. Αυτά είναι τα λόγια μιας κακοπιοημένης γυναίκας που όμως δεν αποφασίζει να πάρει την ζωή της στα χέρια της και να σώσει τον εαυτό της και τα παιδιά της.
Μία στις 5 γυναίκες σήμερα κακοποιείται από τον σύντροφό της, ενώ σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από συζυγική βία παρά από καρκίνο.
Η βία κατά της γυναίκας είναι σιωπηλή και αθέατη. Ο βίαιος άνδρας δεν πάσχει από κάποια ψυχική νόσο, όπως πολύς κόσμος λανθασμένα πιστεύει, αντίθετα πρόκειται συνήθως για άτομο «ευυπόληπτο» που ζει μια φυσιολογική ζωή. Θεωρεί απόλυτο κεκτημένο του το δίχως όρια και μετάνοια δικαίωμα να σας εξουσιάζει, επειδή πιστεύει στην ανωτερότητα του εαυτού του και του φύλου του.
Ο ψυχολογικός μηχανισμός της «μαθημένης αβοηθησίας» ενδεχομένως σας έχει εγκλωβίσει στα πλοκάμια του φαύλου κύκλου της βίας. Είναι σχεδόν αδύνατον να προβλέψετε την επόμενη στιγμή που θα σας χτυπήσει, γιατί κάθε φορά ο λόγος είναι διαφορετικός. Νιώθετε αβοήθητη, χωρίς έλεγχο πάνω σε αυτό που βιώνετε, απόγνωση, θλίψη, παθητικότητα και αδυναμία να αντιδράσετε. Σκεφτείτε την λύση να φύγετε από αυτήν την σχέση.
Η συμβουλευτική στήριξη κρίνεται απαραίτητη όταν μια γυναίκα είναι θύμα βίας. Μια τέτοια διαδικασία θα σας εμψυχώσει, θα σας απενοχοποιήσει και θα σας βοηθήσει να διεκδικήσετε το βασικότερο ανθρώπινο δικαίωμά σας: το δικαίωμα στη ζωή.