Home Uncategorized Για μειωμένες χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος

Για μειωμένες χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος

0
Για μειωμένες χρεώσεις ηλεκτρικού ρεύματος

O Χειμώνας που μας πέρασε δημιούργησε στα νοικοκυριά έντονες αντιδράσεις για τους ψηλούς λογαριασμούς στο ρεύμα. Για πρώτη φορά, και μάλιστα εν καιρό οικονομικής κρίσης, ο Κύπριος καταναλωτής βρέθηκε στη δυσάρεστη θέση να επιβαρύνεται με την ακριβότερα ποσά στο λογαριασμό ρεύματος στην Ευρωπαϊκή Ένωση, νιώθοντας αδικημένος όχι μόνο από τον μοναδικό προμηθευτή ρεύματος στη χώρα του, την ΑΗΚ, αλλά και από την πολιτεία, που οφείλει να προστατεύει τους πολίτες της από τέτοιες αιφνίδιες οικονομικές αρπαγές.


Ας μην ξεχνούν οι κυβερνώντες πως σε αυτόν τον τόπο υπάρχουν και οι οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα, που το θέρος της κρίσης τα έχει χαμηλώσει ακόμη πιο πολύ, αν δεν έχει κάποια ήδη σταματήσει , με την ανεξέλεγκτη ανεργία να καλπάζει.
Όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών από την πολιτεία, με αναφορά στο τι θα έπρεπε η πολιτεία να πράξει και δεν το έκανε, παραθέτουμε τμήμα από σχετικό άρθρο του Επίτροπου Περιβάλλοντος, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, όπου θίγονται σημαντικότατα ζητήματα:
 
Η αλήθεια είναι ότι έχουμε αφήσει τους καταναλωτές χωρίς βοήθεια, ενώ έπρεπε:


Να γίνεται συνεχείς ενημέρωση ως προς την κατανάλωση των διαφόρων συσκευών στο σπίτι και για πρακτικές μείωσης της κατανάλωσης. Στο εξωτερικό οι βιβλιοθήκες και μερικές Τοπικές Αρχές δανείζουν σε ενοίκους μηχάνημα το οποίο δείχνει την κατανάλωση της κάθε συσκευής στο σπίτι.
Πολλοί καταναλωτές δεν γνωρίζουν πως λειτουργούν οι θερμοσυσσωρευτές με αποτέλεσμα να σπαταλούν ενέργεια και να καταλήγουν με ψηλούς λογαριασμούς.
Η εκστρατεία που έπρεπε να κάνουμε για την πιο αποδοτική χρήση και την εξοικονόμηση ενέργειας είναι ανύπαρκτη και όλοι επικεντρώνονται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ).
 
Τα προγράμματα επιχορηγήσεων για θερμομονώσεις οροφών, τοιχοποιίας και αλλαγές παραθύρων δεν εφαρμόζονται πλέον.
Θα πρέπει νομίζω να επανεξετάσουμε τον τρόπο κοστολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας ούτως ώστε αυτή να είναι πιο βοηθητική για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα. Η επανεξέταση αυτή πρέπει να επικεντρωθεί στον τρόπο που γίνεται η σταδιακή αύξηση της χρέωσης της τιμής της KWh η οποία φαίνεται και στον πίνακα πιο κάτω για περίοδο 2 μηνών και κατανάλωση 1048KWh που αντιστοιχεί στη μέση κατοικίαμε βάση τα στοιχεία του Τμήματος Στατιστικής:

Κατανάλωση σε KWh

Χρέωση σε €

Σύνολο
120
0,1371
16,452
200
0,1453
29,06
180
0,1498
26,964
500
0,1541
77,05
48
0,1558
7,4784

1048

Σύνολο
:

157,0044
Αναπροσαρμογή
0,057722
60,492656
ΥΔΩ
0,00134
1,40432
Σταθερή Επιβάρυνση
5,87
5,87
 
Σύνολο:
224,771376
Προσαύξηση
6,96
15,64408777
 
Σύνολο:
240,4154638
ΦΠΑ
17
40,87062884
ΑΠΕ
0,005
5,24
 
Σύνολο:
286,5260926

Ο λογαριασμός πιο πάνω είναι αυτός που παίρνει o μέσος καταναλωτής στην Κύπρο. Η χρέωση αυξάνεται σταδιακά όπως αυξάνεται η κατανάλωση. Με τη σημερινή κατάσταση οι πρώτες 500KWh που χρεώνονται σε πιο χαμηλή τιμή δεν αρκούν και θα πρέπει να γίνει αναπροσαρμογή ούτως ώστε να επωφελούνται οι φτωχές οικογένειες.
Αυτό μπορεί να γίνει με τη μείωση των τιμών στις πρώτες 500KWh και με αύξηση των τιμών για καταναλώσεις πέραν των 1000KWh ανα διμηνία ούτως ώστε να μην δημιουργηθεί οικονομικό πρόβλημα στην ΑΗΚ.
 
Επιπλέον θα ήθελα να σημειώσω και τα πιο κάτω:


Αυτή τη στιγμή η ΑΗΚ στέλνει λογαριασμούς κάθε 2 μήνες όταν είναι πλέον αργά για οποιονδήποτε να πάρει μέτρα για να κρατήσει το λογαριασμό του χαμηλό. Η εισαγωγή έξυπνων μετρητών με άμεση ενημέρωση της κατανάλωσης ακόμη και από το διαδίκτυο θα βοηθήσει πολύ τους καταναλωτές. Τα έξοδα εγκατάστασης μπορούν να κατανεμηθούν στους λογαριασμούς μέσα σε ένα χρόνο.
Η εισαγωγή των έξυπνων μετρητών θα βοηθήσει επίσης την χρέωση της κατανάλωσης όχι μόνο ανάλογα με το πόσες Κιλοβατώρες αλλά και ανάλογα με την ώρα. Για παράδειγμα το μεσημέρι που είναι η μέγιστη ζήτηση η τιμή θα είναι φυσικά πιο ψηλή και το βράδυ κατά τις 10μμ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα την πιο ομαλή κατανομή της κατανάλωσης ενέργειας κατά τη διάρκεια του 24ώρου με μείωση
των εξόδων.
Τα κυβερνητικά κτήρια καταναλώνουν πολύ μεγάλες ποσότητες ενέργειας και έπρεπε ανάμεσα στα μέτρα περισυλλογής να τεθεί και αυτό το θέμα γιατί οι σπατάλες είναι τεράστιες. Χρειάζεται επίσης προσθήκη στον τρόπο που παρουσιάζονται οι προϋπολογισμοί στη βουλή ούτως ώστε να υπάρχει ξεχωριστό κεφάλαιο σε κάθε υπουργείο που να παρουσιάζει τη συνολική κατανάλωση ενέργειας ανά κτήριο!
Πρόσφατα είχα συνάντηση με την Επιτροπή Ενοικίων κυβερνητικών κτηρίων στη Λευκωσία και τους ζήτησα να λαμβάνουν σοβαρά υπόψη το κόστος ενέργειας ενός κτηρίου πριν ενοικιαστεί αλλά και να απαιτούν το Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης του κτηρίου ως προϋπόθεση για να ενοικιαστεί το κτήριο όπως ακριβώς προβλέπει και η νομοθεσία.

Θα πρέπει να ετοιμαστεί το συντομότερο δυνατό το πρόγραμμα επιχορηγήσεων και κινήτρων για την ενεργειακή αναβάθμιση των ιδιωτικών κτηρίων που υπάρχουν τώρα και να γίνονται σταδιακά πιο αυστηρές οι ενεργειακές προδιαγραφές των νέων κτηρίων ούτως ώστε να φτάσουμε ομαλά στο 2020 όπου όλα τα νέα κτήρια θα πρέπει πλέον να είναι σχεδόν ενεργειακά αυτόνομα.

Όλα τα θέματα που αφορούν την παραγωγή, τη χρέωση, την «καθαρή μέτρηση» των ΑΠΕ (Net metering), την ανάπτυξη δικτύων μεταφοράς και διανομής και τους μετρητές είναι θέματα για τα οποία το κράτος πρέπει να προγραμματίσει και να αναλάβει τη νομοθέτηση τους.
Αυτό θα πρέπει να γίνει προτού εμφανιστούν στην αγορά ιδιώτες παραγωγοί για να είναι ήδη γνωστό το περιβάλλον του ανταγωνισμού>>.
Exit mobile version