Home Uncategorized Δίχως Χημικά τα Βιολογικά Τρόφιμα

Δίχως Χημικά τα Βιολογικά Τρόφιμα

0
Χωρίς χημικά τα βιολογικά τρόφιμα
Οι βιοκαλλιεργητές τα έψαλαν στο Τμήμα Γεωργίας
 

Να ενισχυθεί η βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία στην Κύπρο και να προσληφθούν στο δημόσιο άτομα με τεχνογνωσία στη βιολογική καλλιέργεια. Έντονη κριτική στο Τμήμα Γεωργίας άσκησαν βιοκαλλιεργητές για τη στάση που τηρεί έναντι των 850 περίπου

ατόμων που δραστηριοποιούνται στον τομέα, ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας όπου συζητήθηκε θέμα για την ανάγκη ενίσχυσης της βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας στην Κύπρο.

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών Λάκης Πίγγουρας κατάγγειλε ότι υπάρχει αρνητική προσέγγιση λειτουργών του Υπουργείου Γεωργίας προς τη βιολογική καλλιέργεια, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι το Υπουργείο δεν είναι στελεχωμένο με άτομα ειδικευμένα στη βιολογική γεωργία.

 
Τόνισε ότι το σύνολο των βιοκαλλιεργητών δεν έχει μέχρι σήμερα εισπράξει τις επιχορηγήσεις για τη βιολογική γεωργία τα τελευταία δύο έτη. Το ίδιο διάστημα, είπε, κανένας βιοκαλλιεργητής δεν έχει πληρωθεί για την καταβολή εξόδων πιστοποίησης για τη βιολογική γεωργία. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο μονοψώνιο στη διάθεση των βιολογικών δημητριακών που υπάρχει μόνο στην Κύπρο. Όπως είπε, το βιολογικό κριθάρι πωλείται προς €550 στην ΕΕ, ενώ στην Κύπρο οι βιοκαλλιεργητές το πωλούν προς €145 τον τόνο.
 
Ο πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Βιοκαλλιεργητών Βασίλης Κυπριανού αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα των βιολογικών τροφίμων επισημαίνοντας ότι δεν έχουν χημικά, ορμόνες και αντιβιοτικά. Πρόσθεσε ότι οι βιοκαλλιεργητές θα έπρεπε να παίρνουν επιπλέον μοριοδότηση στα σχέδια αγροτικής ανάπτυξης, χαρακτηρίζοντας ακόμα αναγκαίο να υπάρχουν άτομα με τεχνογνωσία στη βιολογική καλλιέργεια στο δημόσιο.
 
Σοβαρές καταγγελίες διατυπώθηκαν και από βιοκαλλιεργητές που παραβρέθηκαν στη χθεσινή συνεδρία σε σχέση με την απόρριψη χωρίς ουσιαστικό λόγο των κυριότερων και σημαντικότερων βιοκαλλιεργητών από το μέτρο για εκσυγχρονισμό των γεωργοκτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων. Ο βιοκαλλιεργητής Κώστας Ησαΐας κατάγγειλε ότι ενώ εγκρίθηκε για αγορά μηχανής ανακύκλωσης κλαδεμάτων, τελικά απορρίφθηκε από την επιδότηση. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε ότι γίνονται σημαντικές προσπάθειες ώστε το δημόσιο μέσω των πράσινων συμβάσεων να αγοράζει βιολογικά προϊόντα. Εκ μέρους της Ένωσης Γεωπόνων ο πρόεδρός της Γιώργος Φωτίου ανέφερε ότι απαιτείται να αυξηθούν τα κονδύλια για προώθηση της βιοκαλλιέργειας στο νέο πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης.
Exit mobile version