Home Uncategorized Διάβρωση Κυπριακών Παραλιών

Διάβρωση Κυπριακών Παραλιών

0

ΔΙΑΒΡΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

 

Οι κλιματικές αλλαγές με την αύξηση της θερμοκρασίας και με το λιώσιμο των πάγων έχουν επιδεινώσει το πρόβλημα με τη διάβρωση των κυπριακών παραλιών, ανέφερε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος Αντρέας Φακοντής. Σε δηλώσεις του στη Βουλή μετά το τέλος της συνεδρίας της Επιτροπής, ο κ. Φακοντής είπε ότι σύμφωνα με στοιχεία που κατατέθηκαν σήμερα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Βουλής φαίνεται ότι κάθε χρόνο σε κάποιες παράκτιες περιοχές της Κύπρου, η διάβρωση φτάνει το ένα με δύο μέτρα το χρόνο και πρόσθεσε ότι, στην Πόλη Χρυσοχούς η διάβρωση από το 1960 μέχρι σήμερα έχει ξεπεράσει τα 80 μέτρα. «Παραστατικά έχουν κατατεθεί κάποιες φωτογραφίες στην περιοχή των Περβολιών της Επαρχίας Λάρνακας, όπου φαίνεται ότι σπίτια κινδυνεύουν να βρεθούν στην θάλασσα.

   

Η κατάσταση που επικρατεί σήμερα είναι δραματική, γι’ αυτό και επιβάλλεται η λήψη άμεσων και αποτελεσματικών μέτρων. Έχουν τεθεί σε προτεραιότητα οι περιοχές Γεροσκήπου, Πόλη Χρυσοχούς, Κάτω Πύργος, οι περιοχές Κιτίου, Μενεού, Περβολιών και το Ζύγι. Παρουσιάζεται, όμως, ένα σημαντικό πρόβλημα για κάποιες Κοινότητες, το οποίο έχει να κάνει με τη χρηματοδότηση. Με βάση την απόφαση που υπάρχει μέχρι σήμερα, η χρηματοδότηση των έργων αυτών είναι 50% από πλευράς της Κυβέρνησης και 50% από τις Κοινότητες και τους Δήμους. Κάποιες Κοινότητες και Δήμοι έχουν την δυνατότητα να συνεισφέρουν, ενώ κάποιες άλλες αδυνατούν», ανέφερε. Ο κ. Φακοντής είπε, επίσης, ότι χρήζει επανεξέτασης η απόφαση αυτή και θα ζητήσουν από το Υπουργείο Οικονομικών να μελετήσει εκ νέου το θέμα αυτό.

 

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος, στις δηλώσεις του, είπε ότι το πρόβλημα της διάβρωσης των κυπριακών ακτών, το οποίο παίρνει δυστυχώς πολλές ανησυχητικές διαστάσεις, το συζητούν σε διάφορες Επιτροπές της Βουλής, τα τελευταία τεσσερισήμισι χρόνια. «Βλέπουμε δυστυχώς έργα τα οποία ήδη έχουν εκπονηθεί, σχεδιασμοί οι οποίοι έχουν ήδη προχωρήσει, δυστυχώς να μην υλοποιούνται λόγω του ότι το κόστος κατασκευής των έργων αυτών είναι δυσβάστακτο, δεδομένου ότι οι επηρεαζόμενες Κοινότητες θα πρέπει να επωμιστούν το 50% της κατασκευής του συγκεκριμένου έργου. Έχουμε εισηγηθεί, και η εισήγηση αυτή δεν είναι σημερινή, ότι το κόστος θωράκισης των κυπριακών ακτών θα πρέπει να ενταχθεί στο εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς, ώστε να είναι εφικτή η χρηματοδότησή του από ευρωπαϊκά ταμεία και ευρωπαϊκούς πόρους» πρόσθεσε.

 

Ανέφερε ακόμα ότι «η απόφαση αυτή είχε απορριφθεί παλαιότερα, αλλά τώρα που βρισκόμαστε στο στάδιο διαπραγμάτευσης του νέου εθνικού στρατηγικού πλαισίου αναφοράς θεωρούμε ότι τα συγκεκριμένα έργα θα πρέπει να ενταχθούν το ΕΣΠΑ, ώστε να είναι εφικτό να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκούς πόρους χωρίς να επιβαρύνονται οι Κοινότητες οι επηρεαζόμενες ή κάτοικοι των συγκεκριμένων Κοινοτήτων». Καταλήγοντας, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι για το ΔΗΣΥ το θέμα της προστασίας και της θωράκισης της κυπριακής ακτογραμμής, είναι ένα εθνικό πρόβλημα το οποίο δεν αφορά μόνο τις Κοινότητες όπου παρουσιάζεται το πρόβλημα της διάβρωσης.

Exit mobile version