Home Uncategorized Διαπραγματεύσεις για νέα συνάντηση Ιράν – Δύσης για πυρηνικά

Διαπραγματεύσεις για νέα συνάντηση Ιράν – Δύσης για πυρηνικά

0

Σε εξέλιξη βρίσκονται τις τελευταίες μέρες οι διαπραγματεύσεις για την πραγματοποίηση νέων συνομιλιών μεταξύ των δυτικών δυνάμεων και του Ιράν για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, ενώ το πιο πιθανό είναι αυτές οι συνομιλίες να διεξαχθούν στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Ali Akbar Salehi, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής τους.

«Είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις για το χώρο και την ημερομηνία. Θα θέλαμε να πραγματοποιηθούν αυτές οι διαπραγματεύσεις», ανέφερε, όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους ο κ. Salehi κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Τουρκία, όπου αναμένεται να συναντηθεί με την τουρκική ηγεσία.

Ο κ. Salehi είπε επίσης ότι ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου είναι σε επαφή με την επικεφαλής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής, η οποία ηγείται της λεγόμενης P5+1 αντιπροσωπίας και με τον επικεφαλής διαπραγματευτή για πυρηνικά του Ιράν Saeed Jalili σε μια προσπάθεια να διευθετηθεί η ημερομηνία και ο χώρος διεξαγωγής των συνομιλιών.

«Η προσωπική μου άποψη είναι ότι αυτές (οι συνομιλίες) πρέπει να γίνουν στην Κωνσταντινούπολη», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται ακόμη. Ο συνάδελφος μου κ. Νταβούτογλου είναι σε επαφή με την Λαίδη Αστον και τον Jalili έτσι ώστε να οριστικοποιηθούν η ημερομηνία και ο χώρος (διεξαγωγής)».

Το πιο πιθανό, ανέφερε, είναι ότι ο χώρος που θα γίνουν οι συνομιλίες θα είναι η Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας ότι δεν είναι ακόμη σίγουρος γι αυτό.

«Η ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμη, αλλά αυτό θα γίνει σύντομα», συμπλήρωσε.

Οι τελευταίες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν πριν από ένα χρόνο, έγιναν στην Κωνσταντινούπολη, αλλά κατέληξαν σε αδιέξοδο, καθώς οι συμμετέχοντες δεν μπόρεσαν καν να συμφωνήσουν ως προς την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών.

Exit mobile version