Διόρθωσαν μετάλλαξη με βλαστικά κύτταρα
Η τεχνολογία των βλαστοκυττάρων και η εξατομικευμένη θεραπεία, τα δύο “ιερά δισκοπότηρα” της ιατρικής, όπως αποκαλούνται, ενώθηκαν για πρώτη φορά σε ανθρώπους.
Η τεχνολογία των βλαστοκυττάρων και η εξατομικευμένη θεραπεία, τα δύο “ιερά δισκοπότηρα” της ιατρικής, όπως αποκαλούνται, ενώθηκαν για πρώτη φορά σε ανθρώπους. Βρετανοί επιστήμονες κατάφεραν με τη βοήθεια βλαστοκυττάρων ασθενούς να επιδιορθώσουν μια μετάλλαξη που ευθύνεται για κληρονομικές ασθένειες, κάνοντας ένα σημαντικό βήμα προς την εξατομικευμένη ιατρική και τη θεραπεία των κληρονομικών νόσων.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στο μέλλον ασθενείς με γενετικές (κληρονομικές) ασθένειες θα μπορούν να θεραπεύονται με τα ίδια τους τα κύτταρα.
Σύμφωνα με το άρθρο των επιστημόνων του Ινστιτούτου Wellcome Trust Sanger και του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ στην επιθεώρηση Nature, κατάφεραν να επιδιορθώσουν σε βλαστικά κύτταρα ασθενούς μια μετάλλαξη στο γονίδιο της α1-αντιτρυψίνης, πρωτεΐνης που προστατεύει τα ηπατικά κύτταρα από την έντονη φλεγμονή.
Συνέπεια των μεταλλάξεων του γονιδίου της είναι η κίρρωση του ήπατος και το πνευμονικό εμφύσημα.