Home Uncategorized ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ

ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ

0
ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ
Συνέντευξη με τον Πρόεδρο της Οργάνωσης

Οι Εθελοντές Γιατροί είναι η σημαντικότερη ανθρωπιστική οργάνωση της Κύπρου στο εξωτερικό. Οι Εθελοντές Γιατροί αγωνίζονται να δώσουν χαμόγελο και ελπίδα προς το συνάνθρωπο μας που πεινά, που δεν έχει στέγη, που δεν έχει την δυνατότητα εκπαίδευσης, που δεν έχει την σωστή και την στοιχειώδη ιατρική περίθαλψη, που βίωσε την βία από συρράξεις ή  φυσικές καταστροφές. Γι’ αυτό και εμείς ως εφημερίδα «Πράσινη Ασπίδα» προβάλλουμε την ανθρωπιστική αυτή οργάνωση ενημερώνοντας τον κόσμο για τις δραστηριότητες τους. Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Γιώργος Γεωργίου, πρόεδρος της οργάνωσης, απαντά σε κάποια από τα ερωτήματα μας.

Τι είναι η οργάνωση «Εθελοντές Γιατροί» και πότε ιδρύθηκε;
Οι Εθελοντές Γιατροί -Κύπρος είναι μια μη κυβερνητική, μη κερδοσκοπική, ανθρωπιστική οργάνωση με ιατρικό και ανθρωπιστικό έργο που επεκτείνεται σε όλο το κόσμο. Έχει έτος ίδρυσης το 1994 κάτω από την ονομασία και την προστασία των Γιατρών του Κόσμου όπου σήμερα αριθμεί γύρω στα 800 ενεργά μέλη και χιλιάδες υποστηρικτές από την Κύπρο και το εξωτερικό. Είναι η σημαντικότερη ανθρωπιστική οργάνωση της Κύπρου στο εξωτερικό. Αντιπροσωπεύουμε ιατρικά το νησί μας σε κάθε είδους εθελοντική, ιατρική ανθρωπιστική αποστολή.
Στις κυριότερες εκκλήσεις βοηθείας, στις σημαντικότερες εξελίξεις των τελευταίων χρόνων στο  παγκόσμιο σκηνικό οι Γιατροί του Κόσμου ήταν από τις πρώτες οργανώσεις που έλαβαν δράση με θάρρος και αγωνιστικότητα για βοήθεια και στήριξη των συνανθρώπων μας ανεξαρτήτου χρώματος, θρησκείας και πολιτικών πεποιθήσεων ανά τον κόσμο.
Οι τελευταίες εξελίξεις, όμως, στην παγκόσμια οργάνωση «Γιατροί του Κόσμου» μας έφεραν το 2008 με νέα ονομασία και καινούργιο καθεστώς ως «Εθελοντές Γιατροί –Κύπρος». Ο σκοπός μας, όμως, παραμένει πάντοτε ο ίδιος. Η προσφορά στον συνάνθρωπό μας,η στήριξη και η παροχή βοήθειας με κάθε τρόπο. Σήμερα είμαστε μια αμιγώς Κυπριακή, ανεξάρτητη, εθελοντική, ανθρωπιστική οργάνωση με την εμπειρία και την ωριμότητα μιας παλαιάς ανθρωπιστικής οργάνωσης που ανοίγει τα φτερά της σε νέους ορίζοντες χωρίς περιορισμούς στην δράση της και χωρίς ενδοιασμούς στη φύση του έργου της ανά το κόσμο

Ποιος ήταν και είναι ο σκοπός και η φιλοδοξία της ίδρυσης σας;
Σκοπός μας ήταν, είναι και θα παραμείνει ο ίδιος, να σώζουμε ζωές σε ένα κόσμο όπου τα ανθρώπινα δικαιώματα πρέπει να διαφυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού. Έχουμε ταξιδέψει από την Ζιμπάπουε μέχρι την Αρμενία στα φτωχότερα μέρη του κόσμου. Από τους καταστροφικούς τυφώνες στην Σρι Λάνκα και την Ινδονησία στις εμπόλεμες ζώνες στο Ιράκ και την Παλαιστίνη για να παράσχουμε ιατρική βοήθεια στους συνανθρώπους μας που υποφέρουν.
Προσφέρουμε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τρόφιμα στους πληγέντες διαφόρων περιοχών στον κόσμο και το κυριότερο είμαστε οι φορείς της ελπίδας για αυτόν το δίκαιο κόσμο που πρεσβεύουμε. Είμαστε οι αυτόπτης μάρτυρες της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και οι πρώτοι διαμαρτυρόμενοι και διεκδικητές της δικαιοσύνης όπου γίνεται αυτό.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα σας;
Ότι έχουμε καταφέρει μέχρι σήμερα το θεωρούμε ως μεγάλο επίτευγμα γιατί όλη ανθρωπιστική βοήθεια που μπορούμε να δώσουμε γίνεται κάτω από αντίξοες συνθήκες όμως παρόλα αυτά, ίσως, το γεγονός ότι ξεπεράσαμε τα προβλήματα και τις αντιξοότητες και καταφέραμε να κτίσουμε  ορφανοτροφείο στην Κένυα να είναι ένα από τα μεγαλύτερα επιτεύγματα μας. Όπως επίσης και το γεγονός ότι, διαχειριζόμαστε πέραν των 800 αναδοχών παιδιών εκ του μακρόθεν στην Ζιμπάπουε, την Κένυα και την Γάζα.

Ποια είναι η δράση σας σήμερα;
Οι Εθελοντές Γιατροί έχουν μια μακρά δράση καθώς εργάζονται αμερόληπτα ώστε η ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια να φθάνει χωρίς διάκριση στους πάσχοντας συνανθρώπους μας. Εξασκώντας την ιατρική και χειρουργική κάτω από αντίξοες συνθήκες μέσα σε καταυλισμούς, παράγκες, σε πεδία μαχών, σε υποστατικά καταστραμμένα από φυσικές καταστροφές πολλές φορές με πενιχρά μέσα αλλά πάντοτε αφιλοκερδώς, με ανιδιοτέλεια και καλή διάθεση. Προσπαθούμε να δημιουργούμε υποδομές για καλύτερες και υγιεινότερες συνθήκες διαβίωσης, και να δίνουμε ευκαιρίες εκπαίδευσης και απασχόλησης σε νέους ανθρώπους.
Από το 1994 η Οργάνωση έχει πραγματοποιήσει πάνω από 200 αποστολές σε περισσότερες από 40 χώρες.
Sri Lanka: Οι Κύπριοι ¨Γιατροί του Κόσμου ήταν η πρώτη ξένη αποστολή που έφτασε στην Σρί Λάνκα σε λιγότερο από τρεις μέρες μετά το καταστροφικό τσουνάμι της 26ης Δεκεμβρίου 2004. Για δύο μήνες 45 εθελοντές προσέφεραν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε περισσότερους από 6000 πληγέντες και διανεμήθηκαν τρόφιμα σε περισσότερους από 20000 άστεγους. Υλοποιήθηκαν διάφορα έργα υποδομής, παροχής ποσίμου νερού σε 6 σχολεία, κτίσιμο αποχωρητηρίων σε οικισμούς, επάνδρωση, ανακαίνιση και εξοπλισμό 3 νοσοκομείων. Αγοράστηκαν συσκευές Υπερηχογραφήματος, Doppler, Αξονικός Τομογράφος, Κυστεοσκόπιο, Ακτινολογικό μηχάνημα, Αναπνευστήρας, χειρουργικό κρεβάτι, χειρουργική λάμπα με την δορυφορική της, Καρδιογράφος. Επίσης για ένα χρόνο οργανώθηκε πρόγραμμα σίτισης 1200 παιδιών ενός σχολείου.
Σε αυτή την αποστολή η συνεργασία και η οικονομική ενίσχυση από την Εκκλησία της Κύπρου αλλά και από τον απλό πολίτη ήταν ουσιαστική.
Maldives
: Αποστολή ψυχολογικής στήριξης πληγέντων από το τσουνάμι Δεκεμβρίου 2004, Απρίλιος 2006.
Σεϋχέλλες
: Αποστολή ιατροφαρμακευτικού υλικού συνολικά 80,000 δολαρίων , για ανακούφιση πληγέντων από το τσουνάμι του 2004.
Τανζανία
: Εξοπλίστηκε ένα ιατρικό κέντρο στην περιοχή Ιρίγκα στο Κινταμάλι το οποίο ανεγέρθη με πρωτοβουλία ιατρών από την Θεσσαλονίκη.
Παλαιστίνη
: Πραγματοποιήθηκαν πέραν των 30 αποστολών στην Λωρίδα της Γάζας, εξετάστηκαν πέραν των 3000 ατόμων και χειρουργήθηκαν 1050 παιδιά και ενήλικες. Οι αποστολές στην Γάζα φέρουν το όνομα της Επίτιμης Προέδρου της οργάνωσης Δρ Ελένης Θεοχάρους. Η Δρ Ελένη Θεοχάρους μετέβαινε στην Γάζα κάθε φορά που υπήρχε πολεμική κρίση, ένταση , ή ανθρωπιστική κρίση και εργαζόταν εντατικά μαζί με τους Παλαιστίνιους συναδέλφους, συνεργάτες και φίλους της στην προσπάθεια ανακούφισης του Παλαιστινιακού λαού.
Με δική της πρωτοβουλία Κύπριοι εκπαιδευτικοί μετέβησαν στην Λωρίδα της Γάζας και δίδαξαν σύγχρονες εκπαιδευτικές μεθόδους ειδικής αγωγής σε Παλαιστινίους δασκάλους. Κύπριοι ζωγράφοι εργάστηκαν με Παλαιστίνιους και δημιούργησαν σημαντικά έργα. Τέλος μαζί με Κύπριους οικολόγους δενδροφύτευσε το έλος του WADI με στόχο την αποξήρανση του. Δυστυχώς όλοι οι ευκάλυπτοι που φυτεύτηκαν αποκόπηκαν από τον Ισραηλινό στρατό.
Κατά την διάρκεια της πρόσφατης κρίσης στην Γάζα, επιχειρήθηκε να μεταφερθεί φαρμακευτική βοήθεια στην Γάζα με το πλοιάριο το οποίο εμβολίσθηκε από Ισραηλινή Κανονιοφόρο σε διεθνή ύδατα 73 χιλιόμετρα δυτικά της Χάιφα. Το πλοιάριο υπέστη μεγάλο ρήγμα και υποχρεώθηκε να κατευθυνθεί στην Τύρο του Λιβάνου καταδιωκόμενο από τα Ισραηλινά πολεμικά σκάφη.
Στη Λωρίδα της Γάζας αρχίσαμε μέσα στα πλαίσια του προγράμματος « Αναδοχής εκ του Μακρόθεν» ένα σχέδιο χορηγίας που ονομάσαμε «Το Όνομα Μου Είναι Γάζα». Είναι ένα πρότυπο πρόγραμμα που στοχεύει να βελτιώσει το επίπεδο και την ποιότητα ζωής των παιδιών της Γάζας που υποφέρουν από καρκίνο, ή που είναι ορφανά. Το σχέδιο γίνεται σε συνεργασία με την « Γυναικεία οργάνωση για Παγκόσμια Ειρήνη» ( Women’s Federation for World Peace ).
Το πρόγραμμα αυτό θα ενισχυθεί σημαντικά αν καταφέρουμε να στείλουμε ιατροφαρμακευτική βοήθεια και ιατρικά μηχανήματα στα νοσοκομεία που περιθάλπουν τα παιδιά αυτά.
Λίβανος
: Κατά την διάρκεια του πολέμου του καλοκαιριού του 2006 η Δρ Ελένη Θεοχάρους πραγματοποίησε αποστολή και εργάστηκε σε νοσοκομεία της Βηρυτού, της Σιδώνας και της Τύρου καθώς επίσης και στο νοσοκομείο του παλαιστινιακού προσφυγικού οικισμού της Ρασιτίγια, επί της Λίβανο-ισραηλινής μεθορίου. Πολλές φορές κάτω από συνεχή κανονιοβολισμό.
Στη Ζιμπάμπουε δημιουργήθηκε ένα αγρόκτημα όπου έχουν φυτευτεί ελαιόδεντρα από την Κύπρο, δένδρα τροπικών φρούτων και όπου εκτρέφονται αιγοπρόβατα. Οι άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί να καλλιεργούν και να φτιάχνουν χαλούμια. Έχουν μάθει ότι υπάρχουν τρόποι επιβίωσης. Διακόσια πενήντα παιδιά μπορούν να πηγαίνουν σχολείο να φορούν καινούργια ρούχα και παπούτσια μέσα από το πρόγραμμα αναδοχής που η οργάνωση μας λειτουργεί στη χώρα. Μπορούν να χαμογελούν σε ένα φωτεινότερο αύριο.
Στη Κένυα έχει δημιουργηθεί ιατρικό κέντρο με πλήρως εξοπλισμένο οδοντιατρείο, μικροβιολογικό εργαστήριο, παιδιατρικό τμήμα. Έχουν οργανωθεί προγράμματα Αναδοχής σε 3 διαφορετικές περιοχές όπου 500 παιδάκια έχουν εξασφαλισμένο το φαγητό τους και την εκπαίδευση τους. Ένα ορφανοτροφείο κτίζεται για να αγκαλιάσει και να δώσει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο σε 100 παιδιά.
Στη Κύπρο άμεσος στόχος είναι η αγορά, εξοπλισμός και επάνδρωσης αυτοκινήτου Ιατρικής Μονάδας για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη συνανθρώπων μας αδιακρίτως εθνικότητας ή θρησκείας που αδυνατούν να επισκεφθούν ιατρικά κέντρα λόγω αναπηρίας ή ελλείψεως μέσου διακίνησης ζώντας σε απομακρυσμένες περιοχές στις ελεύθερες ή κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου.

Τα μέλη των γιατρών είναι σε εθελοντικό επίπεδο, Από πού πηγάζουν και ποιοι είναι, οι πόροι της οργάνωσης; 
Οι Εθελοντές Γιατροί, ως μη κερδοσκοπική εθελοντική οργάνωση, στηρίζεται στη συμμετοχή γιατρών, νοσηλευτών, άλλων ιατρικών και παραϊατρικών ειδικοτήτων και τη βοήθεια απλών ανθρώπων κάθε ηλικίας που ενώνουν τις δυνάμεις τους με σκοπό να προσφέρουν όπου υπάρχει ανάγκη. Αποτελείται από εθελοντές που σε κάθε κάλεσμα και με κάθε ευκαιρία, δίνουν βροντερό παρόν επιβεβαιώνοντας ότι ο εθελοντισμός αποτελεί μία ευγενική ιδέα, ένα ακλόνητο πιστεύω, έναν τρόπο ζωής, έναν τρόπο σκέψης, μία επιτακτική ανάγκη της κοινωνίας μας. Σε αυτόν  τον κοινό στόχο κανείς δεν  περισσεύει! Σημαντική είναι η συνεισφορά όλων όσοι θέλουν να προσφέρουν μέσα από τη δική τους επαγγελματική δραστηριότητα τις υπηρεσίες τους αφιλοκερδώς. Πολύ σημαντική είναι και η οικονομική στήριξη της οργάνωσης, καθώς οι μόνοι πόροι για τη λειτουργία των προγραμμάτων μας είναι οι εισφορές και δωρεές των μελών της και του απλού κόσμου.

Τι είναι το πρόγραμμα αναδοχής παιδιού από τη Κένυα, την Ζιμπάμπουε και την Γάζα και ποιος ο σκοπός του;
Η αναδοχή παιδιού εμπίπτει εμπίπτει στο πρόγραμμα δημιουργίας υποδομών για καλύτερη διαβίωση και για υγιεινότερες συνθήκες. Ένα από αυτά είναι το ορφανοτροφείο που κτίζεται στην Κένυα για να αγκαλιάσει και να δώσει ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο σε 100 παιδιά. Στη Ζιμπάμπουε δημιουργήθηκε ένα αγρόκτημα όπου έχουν φυτευτεί ελαιόδεντρα από την Κύπρο, δένδρα τροπικών φρούτων και όπου εκτρέφονται αιγοπρόβατα. Οι άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί να καλλιεργούν και να φτιάχνουν χαλούμια! Έχουν μάθει ότι υπάρχουν τρόποι επιβίωσης. Διακόσια πενήντα παιδιά μπορούν να πηγαίνουν σχολείο να φορούν καινούργια ρούχα και παπούτσια μέσα από το πρόγραμμα αναδοχής που η οργάνωση μας λειτουργεί στη χώρα.  Μπορούν να χαμογελούν σε ένα φωτεινότερο αύριο. Στη Κένυα έχει δημιουργηθεί ιατρικό κέντρο με πλήρως εξοπλισμένο οδοντιατρείο, μικροβιολογικό εργαστήριο, παιδιατρικό τμήμα. Έχουν οργανωθεί  προγράμματα Αναδοχής σε 3 διαφορετικές περιοχές όπου 500 παιδάκια έχουν εξασφαλισμένο το φαγητό τους και την εκπαίδευση τους. Έχουν ξαναβρεί το χαμόγελο τους.
Ο κόσμος της Κύπρου ή των άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, με την αναδοχή ενός παιδιού από μακριά μας δίνει την δυνατότητα, να μπορούμε να του παρέχουμε την στοιχειώδη δημοτική εκπαίδευση, το καθημερινό φαγητό του επί μόνιμης βάσης αλλά και την ενδυμασία του. Για το κάθε παιδί που αναλαμβάνει κάποιος συνάνθρωπος μας την αναδοχή του, του στοιχίζει 20 ευρώ τον μήνα. Ένα ασήμαντο ποσό  για εμάς αλλά σημαντικό για αυτά τα παιδιά.

Πως διακρίνονται τα μέλη της οργάνωσης;
Ο οποιαδήποτε εθελοντική βοήθεια, που μπορεί ο οποιεσδήποτε να προσφέρει προς την οργάνωση και κατά συνέπεια προς τον κόσμο που καλούμαστε να βοηθήσουμε είναι εξίσου σημαντική. Μπορούν να γίνουν μέλη της οργάνωσης και να λαμβάνουν μέρος στα προγράμματα βοήθειας και απλοί πολίτες καθώς και γιατροί κάθε ειδικότητας.

Τι σας έκανε πιο μεγάλη εντύπωση σε όλα τα ταξίδια που κάνατε για βοήθεια και το θυμάστε μέχρι σήμερα;
Σε ένα από τα ταξίδια μας στην Κένυα σε κάποιο από τους αυτοσχέδιους καταυλισμούς, είχαμε δώσει μπισκότα στα παιδιά εκεί. Το πρώτο πράγμα που είχαν κάνει μόλις έπιασαν τα μπισκότα στα χέρια τους ήταν να ανοίξουν τα κουτιά και αντί να αρχίσουν να τρώνε τα ίδια τα προσέφεραν σε εμάς για κέρασμα. Αυτό ήταν κάτι που με εντυπωσίασε και σίγουρα θα το θυμάμαι. Διότι δεν είναι κάτι που συναντάς τις «δικές» μας κοινωνίες, τις ευμάρειας και της καλοπέρασης. Αυτά τα παιδιά παρ’ όλη την στέρηση, την πείνα και τα προβλήματα που βιώνουν έχουν μάθει να σκέφτονται πρώτα τον συνάνθρωπο τους, τους γύρω τους και μετά τον εαυτό τους. Ενώ τα δικά μας τα παιδιά, δυστυχώς, τα μεγαλώνουμε εγωκεντρικά, και δεν ξέρουν να προσφέρουν απλόχερα αγάπη χωρίς αντάλλαγμα, και φυσικά δεν ξέρουν να μοιράζονται.   

Exit mobile version