Home Uncategorized Ειδήσεις

Ειδήσεις

0

Κύπρος και Ισραήλ υπογράφουν περιβαλλοντική συμφωνία

Κουγιάλης: Στόχος να αντιμετωπίσουμε κοινά προβλήματα από τους υδρογονάνθρακες


Κύπρος και Ισραήλ βρίσκονται στο τελικό στάδιο για υπογραφή μια σημαντικής περιβαλλοντικής συμφωνίας μεταξύ τους, με στόχο την αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων από τις υπεράκτιες δραστηριότητές τους σε σχέση με τους υδρογονάνθρακες, που θα μπορούσαν να απειλήσουν τόσο το θαλάσσιο όσο και το παράκτιο περιβάλλον των δυο χωρών. Αυτό ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Νίκος Κουγιάλης σε ομιλία του στην εναρκτήρια σύνοδο του 3ου Ενεργειακού Συμποσίου στη Λευκωσία, με θέμα «Η Συμβολή της Κύπρου στη νέα Ευρωπαϊκή Ενεργειακή Στρατηγική». Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησε με τον Υπουργό Περιβάλλοντος του Ισραήλ συζητήσεις προκειμένου να συναφθεί μια συμφωνία μεταξύ των δυο χωρών «ώστε να είμαστε από κοινού σε θέση να αντιμετωπίσουμε κοινά προβλήματα από τους υδρογονάνθρακες από υπεράκτιες δραστηριότητες  που θα μπορούσαν να απειλήσουν τόσο το θαλάσσιο όσο και το παράκτιο περιβάλλον των χωρών μας. Και οι δύο αναγνωρίζουμε ότι έχουμε κοινά συμφέροντα και η συνεργασία είναι απαραίτητη».

«Έχοντας λάβει την πολιτική απόφαση να συμμετάσχουμε σε ένα τέτοιο διάλογο που θα οδηγήσει σε συμφωνία μεταξύ των χωρών μας, τεχνοκράτες και από τις δύο πλευρές άρχισαν άμεσα συζητήσεις και είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω ότι οι περισσότερες λεπτομέρειες έχουν συμφωνηθεί και είμαστε στα τελικά στάδια για υπογραφή αυτής της τόσο σημαντικής περιβαλλοντικής συμφωνίας με το Ισραήλ», ανέφερε. Ο κ. Κουγιάλης είπε πως «επειδή πιστεύουμε ότι μια τέτοια συμφωνία δεν πρέπει να είναι ασαφής και να έχει μόνο πολιτική αξία, αλλά να είναι συγκεκριμένη και προσανατολισμένη προς τη δράση, διασφαλίσαμε ότι μέσο αυτής θα συνταχτεί ένα πολύ λεπτομερές σχέδιο δράσης για αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης από υδρογονάνθρακες». Ανέφερε πως η συμφωνία αυτή είναι μόνο το σημείο εκκίνησης. «Η πρόθεσή μας είναι να προχωρήσουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, ώστε οι άλλες γειτονικές μας χώρες να συμμετάσχουν στη συμφωνία αυτή ή τουλάχιστον να υπογράψουμε ξεχωριστές συμφωνίες μαζί τους, και έτσι να εξασφαλιστεί ότι πιθανά ατυχήματα ρύπανσης από υπεράκτιες δραστηριότητες θα αντιμετωπίζονται πλήρως», υπογράμμισε.

«Φιλοδοξία μας είναι να ενεργήσουμε ως συνδετικός κρίκος στη διαμόρφωση μιας ενιαίας περιφερειακής συμφωνίας με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, και ως εκ τούτου, Κύπρος να μπει στο χάρτη ως Κέντρο για περιφερειακή συνεργασία στην καταπολέμηση της ρύπανσης από υδρογονάνθρακες από υπεράκτιες δραστηριότητες». Είπε εξάλλου πως κατά τη χθεσινή του συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιάννη Μανιάτη η Ελλάδα εκδήλωσε το ενδιαφέρον της να είναι μέρος μιας τέτοιας περιφερειακής συνεργασίας και ταυτόχρονα να βοηθήσει στη διεύρυνσή της. Είπε πως αυτή η συγκυρία αποτελεί μιας πρώτης τάξης ευκαιρία αυτή τη στιγμή που η Ελλάδα προεδρεύει της ΕΕ για να προωθηθεί μια τέτοια πολιτική που θα είναι προς όφελος όλων μας. Αυτό ενισχύει ακόμα περισσότερο τη συνεργασία Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ, σημείωσε.«Αυτό δεν είναι εύκολο εγχείρημα και η πολιτική αναταραχή στην περιοχή μπορεί να μην βοηθά τόσο πολύ. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι και η ισχυρή πεποίθησή μας ότι μόνο μέσω της περιφερειακής συνεργασίας περιβαλλοντικά ζητήματα, όπως η θαλάσσια ρύπανση, μπορεί να αντιμετωπιστούν με επιτυχία, ενισχύει την αποφασιστικότητα και τη δέσμευσή μας», ανέφερε. Πρόσθεσε πως «το διεθνές ενδιαφέρον που πρόσφατα εξέφρασε τόσο από την ΕΕ όσο και άλλες σημαντικές χώρες για την προώθηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή, μας ενθαρρύνει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, διότι το περιβάλλον δεν αναγνωρίζει εθνότητες, σύνορα ή στρατιωτικές συγκρούσεις».

Ο κ. Κουγιάλης σημείωσε πως η ανακάλυψη υδρογονανθράκων δημιουργεί και ευθύνες για την προστασία της Μεσογείου από τη ρύπανση. «Για να εξασφαλιστεί αυτό όλες οι χώρες της Μεσογείου, και ιδίως εκείνες που ασχολούνται με την υπεράκτια εξερεύνηση υδρογονανθράκων, πρέπει να θεσμοθετήσουν τις κατάλληλες περιβαλλοντικές στρατηγικές που να καλύπτουν όλο τα φάσμα των δραστηριοτήτων της εκμετάλλευσης τους, από την αρχική έρευνα, την παραγωγή και την οριστική αποξήλωση των εγκαταστάσεων», ανέφερε, σημειώνοντας πως υπάρχει ένα ευρύ φάσμα περιβαλλοντικών ανησυχιών. Υπογράμμισε πως «η Κύπρος θεωρεί επιτακτική ανάγκη την περιφερειακή συνεργασία για την αντιμετώπιση περιστατικών ρύπανσης από υδρογονάνθρακες, που εύκολα θα μπορούσε να είναι πέρα από τις τεχνικές και επιχειρησιακές δυνατότητες της κάθε χώρας ξεχωριστά». Το περιβάλλον είναι ένας πυλώνας που η Κύπρος μπορεί να αναδειχθεί ως πόλος σταθερότητας για μια ευρύτερη περιφερειακή συνοχή, επεσήμανε. Σημείωσε πως «η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων, ωστόσο, μπορεί να μετατραπεί σε κατάρα, αν τα έθνη που εμπλέκονται δεν έχουν τη σοφία να τους εκμεταλλευτούν σεβόμενα τις φιλοδοξίες των γειτόνων τους αλλά και το κοινό θαλάσσιο περιβάλλον». Επεσήμανε πως «αναπόσπαστο μέρος των προσπαθειών μας για εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων είναι και η εξασφάλιση ότι η Μεσόγειος, την αξία της όποιας όλοι γνωρίζουμε, παραμένει ένα μοναδικό περιβάλλον με τη βιοποικιλότητα που τη χαρακτηρίζει, για τις επόμενες γενιές».

Σημειώνοντας πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δεσμευθεί να προωθήσει την περιφερειακή συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, της προστασίας του περιβάλλοντος και της ασφάλειας, ο κ. Κουγιάλης ανέφερε πως «η Κύπρος και το Υπουργείο μου είναι υπέρμαχος της πολιτικής αυτής και θα καταβάλει κάθε προσπάθεια ώστε να λειτουργήσει ως καταλύτης για να επιτευχθεί αυτή η περιφερειακή συνεργασία, με άξονα το περιβάλλον, η οποία χωρίς αμφιβολία, είναι προς όφελος όλων των λαών της Ανατολικής Μεσόγειου, για τη διασφάλιση της αμοιβαίας εμπιστοσύνης, την ασφάλειας και της ειρήνης».

Exit mobile version