Home Uncategorized Ειδήσεις

Ειδήσεις

0
Το National Geographic αναφέρεται στο Τρόοδος


Σε ένα εκτενές ρεπορτάζ του το περιοδικό National Geographic κάνει αναφορά στο Τρόοδος και ειδικότερα στην συνεργασία που ενώνει τη μεγαλύτερη οροσειρά της Κύπρου με την Αγία Αικατερίνη της Αιγύπτου.

Σε άρθρο του ο συντάκτης του γνωστού περιοδικού επισημάνει ότι «η περιοχή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά της Αιγύπτου και το Τρόοδος είναι δύο ελκυστικοί προορισμοί της Μεσογείου με πολλά κοινά: είναι αναγνωρίσιμοι ως Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, παρουσιάζουν τουριστικό ενδιαφέρον, ξεχωρίζουν για τον πλούτο των δημιουργών τους, διαθέτουν οικολογικές βιομηχανίες και διακρίνονται για την τοπική γεωργία. Και οι δύο προσφέρουν μοναδικές και παρθένες εμπειρίες τουρισμού. Και οι δύο προορισμοί αγωνίζονται να συνεχίσουν να αυξάνουν τα μοναδικά φυσικά προϊόντα τους κάτω από τις όποιες εμπορικές πιέσεις στο όνομα του εκσυγχρονισμού που επηρεάζουν τη γη και την κοινωνία».

Το ρεπορτάζ αναφέρεται στην νέα οικονομική συνεργασία μεταξύ των δύο περιοχών στο πλαίσιο της οποίας περισσότεροι από το 80 γεω-ταξιδιώτες από την Αγία Αικατερίνη επισκέφθηκαν τις Πλάτρες Τροόδους, την «πράσινη καρδιά της Κύπρου», τον περασμένο Σεπτέμβριο για να συμμετάσχουν σε ένα συνέδριο με τίτλο «From Bio-diversity to Geo-Diversity».

Το κυπροαιγυπτιακό συνέδριο και η ανάλογη έκθεση ήταν προϊόν μιας νέας πρωτο- βουλίας που ονομάζεται Connect to Grow, η οποία χρησιμοποιεί την καινοτόμο ιδέα του γεωτουρισμού για να βοηθήσει τις φτωχές ή ευάλωτες κοινότητες να υιοθετήσουν μια κοινή πλατφόρμα λειτουργικού συστήματος για την εμπορεία των τοπικών γεωργικών προϊόντων διατροφής και των δημιουργικών βιομηχανιών. Το C2G έχει ως στόχο να βοηθήσει τις αγροτικές κοινότητες που έχουν μοναδικές επιχειρηματικές ιδέες και όραμα.

Όπως γράφει ο συντάκτης του άρθρου, «η Expo ξεκίνησε μια πρωτοβουλία που βασίζεται στους πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς μεταξύ της Αιγύπτου και της Κύπρου. Αιγύπτιοι, συμπεριλαμβανομένου του τέως βασιλιά Φαρούκ, έχουν εδώ και καιρό ευνοήσει τα βουνά του Τροόδους ως θέρετρο ενώ και οι δύο χώρες μοιράζονται ένα βρετανικό αποικιακό παρελθόν». Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στο πλαίσιο αυτό, το ίδρυμα MAWARED που υποστηρίζει τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, συνεργάζεται με το Τοπικό Συμβούλιο των Πλατρών. Κατά την επίσκεψη ανταλλάγησαν γνώσεις για τα φαρμακευτικά και αρωματικά βότανα από τους δύο προορισμούς ενώ πάνω από 150 επισκέπτες στο Expo είχαν την ευκαιρία να αγοράσουν παραδοσιακά έργα τέχνης από την Αγία Αικατερίνη, καθώς και οι κύπριοι βότανα και μέλι. Επίσης μια νέα τοπική ομάδα σχεδιαστών που ονομάζεται «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ» μίλησε για καινοτόμες τεχνικές και σχέδια σε ήδη διακριτικά πολιτιστικά προϊόντα.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης υπογράφτηκε επίσης μια κοινή συμφωνία αδελφοποίησης μεταξύ του Κοινοτικού Συμβουλίου Πλατρών και του St Catherine’s Medicinal Plants Association για τη δημιουργία ενός δικτύου έχει ως στόχο:

Την προώθηση των προϊόντων στην αγορά διατηρώντας παράλληλα τον τοπικό αυθεντικό χαρακτήρα τους.

Πώς να κάνει βιώσιμες τις επιχειρηματικές ευκαιρίες και τα συστήματα σχεδιασμού για τον έλεγχο της ποιότητας.

Την ανάπτυξη πολιτιστικής συνείδησης

Την προώθηση προγραμμάτων υποστήριξης για τους δύο προορισμούς.

Επιμέλεια: Μαρία Αριστείδου

Exit mobile version