Μήπως η απαγόρευση της πλαστικής σακούλας δεν ωφελεί το περιβάλλον;
Την προηγούμενη εβδομάδα, η Καλιφόρνια έγινε η πρώτη αμερικανική Πολιτεία που έθεσε σε ψηφοφορία απαγόρευσε τη χρήση της πλαστικής σακούλας μιας χρήσης.
Εάν το μέτρο περάσει, σούπερ μάρκετ, μανάβικα και λοιπά καταστήματα λιανικής θα υποχρεούνται να χρεώνουν τουλάχιστον δέκα σεντς για τη χρήση χάρτινων, βιοδιασπώμενων και επαναχρησιμοποιούμενων πλαστικών τσαντών.
Ο νόμος περιλαμβάνει ακόμα διάταξη που θα προβλέπει τη χρηματοδότηση των εταιρειών κατασκευής πλαστικών τσαντών στην Καλιφόρνια ώστε να αναπτύξουν πιο βιώσιμα προϊόντα στην κατεύθυνση της επαναχρησιμοποίησης.
Μόνο στην Καλιφόρνια, απορρίπτονται 14 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες κάθε χρόνο, αριθμός που αντιστοιχεί σε 123.000 τόνους απορριμμάτων και απροσμέτρητα σκουπίδια στους δρόμους.
—Ωφελεί το περιβάλλον η απαγόρευση;
Οι απαγορεύσεις και η επιβολή προστίμων για τη χρήση της πλαστικής σακούλας είναι μέτρα που δείχνουν να αποδίδουν όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία.
Οι φορολογικές επιβαρύνσεις στη χρήση της πλαστικής σακούλας που θέσπισε από το 2002 ακόμα η Ιρλανδία είχαν ως αποτέλεσμα τη μείωση της χρήσης από 75 ως 90 τοις εκατό. Στην Αυστραλία η επιβολή τέλους στη χρήση της πλαστικής τσάντας είχε ως απέτρεψε σχεδόν έναν στους δύο καταναλωτές από τη χρήση της.
—Το μειονέκτημα
Ωστόσο, υπάρχει ένα σοβαρό μειονέκτημα στις απαγορεύσεις της πλαστικής τσάντας κι αυτό έχει να κάνει με τα υποκατάστατά της ή κυρίως με τη χρήση τους. Σύμφωνα με αυστραλιανά στοιχεία κάθε δέκα μέτρα που διανύει ένα αυτοκίνητο αντιστοιχούν στα καύσιμα που απαιτούνται για την κατασκευή μιας πλαστικής σακούλας.
Ωστόσο τα υποκατάστατα είναι ακόμα πιο ενεργοβόρα: μια επαναχρησιμοποιούμενη πλαστική σακούλα για βαριά χρήση πρέπει να χρησιμοποιηθεί 12 φορές ώστε ο περιβαλλοντικός της αντίκτυπος να είναι χαμηλότερος από τη χρήση τσαντών μιας χρήσης σύμφωνα με μελέτη του βρετανικού Οργανισμού Περιβάλλοντος.
Αντίστοιχα, μια βαμβακερή τσάντα πρέπει να χρησιμοποιηθεί 132 φορές και μια χάρτινη τέσσερεις φορές.
Παρότι η βρετανική μελέτη δεν συνυπολογίζει άλλα οφέλη από τις επαναχρησιμοποιούμενες τσάντες, όπως ο μειωμένος όγκος των απορριμμάτων, υπογραμμίζει το προφανές: οι επαναχρησιμοποιούμενες είναι ωφέλιμες μόνο όταν χρησιμοποιούνται συστηματικά.
Το αυξημένο ενεργειακό αποτύπωμα της πλαστικής τσάντας δεν σημαίνει ότι είναι άχρηστη. Η περιβαλλοντική “δεξαμενή σκέψης” Earth Policy Institute (EPI) που έχει μελετήσει εις βάθος το θέμα της απαγόρευσης της πλαστικής σακούλας τάσσεται χωρίς περιστροφές υπέρ των επαναχρησιμοποιούμενων.
Κανείς δεν γνωρίζει πόσος χρόνος χρειάζεται για να διασπαστεί μια πλαστική τσάντα. Οι εκτιμήσεις κυμαίνονται από 500 ως ακόμα και 1000 χρόνια. Ακόμα και τότε, ποτέ δεν βιοδιασπάται πλήρως, απλά τεμαχίζεται σε ακόμα μικρότερα σωματίδια.
Κάθε χρόνο δεκάδες χιλιάδες φάλαινες, πουλιά, φώκιες και χελώνες πεθαίνουν εξαιτίας μιας πλαστικής σακούλας είτε γιατί μπλέχτηκαν είτε γιατί την κατάπιαν και πνίγηκαν.
Δύο φορές κάθε μέρα, οι πλαστικές σακούλες μπλοκάρουν τη λειτουργία του εξοπλισμού στις μονάδες ανακύκλωσης.
ΠΗΓΗ: ΕCONEWS