13.9 C
Nicosia

Ειδήσεις

Δημοφιλή Άρθρα

Έντονη η αύξηση των κρουσμάτων Κορωνοϊού, συναγερμός προς όλη τη Κύπρο!

Όλο και αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Κορωνοϊού μιας και χθες Τρίτη 20/10 καταγράφηκαν 152 νέα περιστατικά της νόσους. Απανωτές ήταν οι προειδοποιήσεις από...

Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Κύπρος – Ελλάδας – Τουρκίας

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε: συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο...

ΣΟΚ! – Στέρησαν από ηλικιωμένο ασθενή το τροχοκάθισμα του

ΣΟΚ προκαλεί η ενέργεια που έγινε προς ηλικιωμένο στην στέγη ευγηρίας όπου διαμένει, αφού του στέρησαν το τροχοκάθισμα του με δικαιολογία ότι είχε ανεκπλήρωτα...

Κων.Τσιούτης: Μείωση προσωπικού στους χώρους εργασίας

Τη περασμένη Παρασκευή μετά την πραγματοποίηση της παρουσίασης του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούτη, με παρουσία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου αναφέρθηκε στις εργοδοτικές οργανώσεις, συντεχνίες και...

Σε λίγα 24ωρα αρχίζει η ENI/KOGAS στα 2,3,9

PLATFORMA

Η κοινοπραξία ENI/KOGAS αρχίζει στα αμέσως επόμενα εικοσιτετράωρα το πρόγραμμά της για ανόρυξη ερευνητικών γεωτρήσεων στα τεμάχια 2, 3 και 9 της κυπριακής ΑΟΖ, δήλωσε ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Γιώργος Λακκοτρύπης.

Σε ομιλία του χθες στη Γενική Συνέλευση του ΕΒΕ Λάρνακας, ο Υπουργός Ενέργειας είπε  αναφορικά με τη χρήση του λιμανιού Λάρνακας για την υποστήριξη των δραστηριοτήτων αυτών, ότι “αυτή δεν συγκρούεται με την προτιθέμενη ανάπτυξη της μαρίνας Λάρνακας και σχετική είναι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ημερομηνίας 30 Ιουλίου 2014, που αναφέρει ότι η Αρχή Λιμένων Κύπρου, με τη λήξη των αδειών παραχώρησης χρήσης των χώρων και εν πάση περιπτώσει σε περίοδο που δεν θα υπερβαίνει τους 26 μήνες, θα παραχωρήσει σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της εξόρυξης υδρογονανθράκων εναλλακτικούς χώρους στο λιμάνι Λεμεσού”.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ότι “η Κυβέρνηση, εν μέσω των δύσκολων συνθηκών που διανύουμε, συνεχίζει με αμείωτη ένταση τις προσπάθειες για προώθηση της Κύπρου ως έναν ασφαλή επενδυτικό προορισμό και ένα αξιόπιστο επιχειρηματικό κέντρο δραστηριοποίησης ξένων εταιρειών”.

Σημείωσε ότι “ιδιαίτερα μετά την ανακάλυψη υδρογονανθράκων εντός της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι ξένοι επενδυτές άρχισαν να επιδεικνύουν μεγάλο ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τόπο μας και πρέπει απαραίτητα να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες μας για να τους διευκολύνουμε – Κύπριους και ξένους – στην υλοποίηση των έργων τους”.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “ήδη οι ενέργειές μας φαίνεται να έχουν φέρει τα πρώτα χειροπιαστά αποτελέσματα – από τον Ιούνιο μέχρι τον Αύγουστο του 2014 οι εγγραφές νέων εταιρειών αυξήθηκαν κατά 13%”.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε ότι “η μείωση του κόστους του ηλεκτρισμού τόσο στα νοικοκυριά όσο και στις επιχειρήσεις αποτελεί για την Κυβέρνηση βασική προτεραιότητα, εξού και το Υπουργείο Ενέργειας, σε συνεργασία με τη Ρυθμιστική Αρχή και τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς, δρομολογεί σήμερα ενέργειες για την εφαρμογή των κατάλληλων Κανόνων Αγοράς που θα επιτρέψουν την προώθηση του ανταγωνισμού στην αγορά ηλεκτρισμού”.

Πρόσθεσε ότι “αυτό θα επιτευχθεί μέσω της δραστηριοποίησης νέων παιχτών στην παραγωγή και προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας και θα αφορά στην παραγωγή τόσο από Ανανεώσιμες Πηγές όσο και από συμβατικά καύσιμα”.

“Με τα μέτρα που έχουμε λάβει μέχρι σήμερα, αλλά και με τη μείωση στο κόστος καυσίμου που έχει επέλθει, έχει ήδη επιτευχθεί κατά τον τελευταίο ενάμισι χρόνο μια μείωση στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος που φτάνει το 22%”, είπε ο κ. Λακκοτρύπης, σημειώνοντας ωστόσο ότι “αυτό δεν είναι αρκετό, εξού και καταβάλλουμε προσπάθειες για περαιτέρω μείωση του κόστους καυσίμου για ηλεκτροπαραγωγή, καθώς και για διαφοροποίηση του ενεργειακού μας μείγματος με την ενδιάμεση λύση για έλευση του φυσικού αερίου στην Κύπρο”.

Επίσης, συνέχισε, “εντατικοποιούμε τις προσπάθειές μας για περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ και προώθηση της Εξοικονόμησης Ενέργειας, κυρίως μέσω της υλοποίησης έργων και σχεδίων χορηγιών με ευρωπαϊκά κονδύλια που έχουν ήδη εξασφαλιστεί για την περίοδο 2014-2020”.

Ο Υπουργός Ενέργειας χαρακτήρισε “εξαιρετικής σημασίας για την επαρχία της Λάρνακας την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 16ης Ιουλίου του 2014, για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου από την Λάρνακα, γεγονός που αποτελεί ουσιαστικό βήμα προς την εκπλήρωση του διαχρονικού αιτήματος του Δήμου Λάρνακας”.

“Δεδομένου δε ότι θα τερματιστεί η λειτουργία της Κυπριακής Εταιρείας Αποθήκευσης Πετρελαιοειδών (ΚΕΤΑΠ), η Εταιρεία θα προβεί σε αφαίρεση των οικοδομών και κάθε μορφής άλλων σχετικών εγκαταστάσεων που περιλαμβάνονται στο τεμάχιο της στη Λάρνακα και μετά το Διάταγμα Τερματισμού Χρήσης που εξέδωσε ο Δήμος Λάρνακας και επικύρωσε ο Υπουργός Εσωτερικών στις 30 Ιανουαρίου 2014, η απόφαση αυτή είναι το δεύτερο ουσιαστικό βήμα για τη μετακίνηση των εγκαταστάσεων πετρελαιοειδών και υγραερίου εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λάρνακας”, είπε ο Υπουργός Ενέργειας.

Ανέφερε, επίσης, ότι “μετά από οδηγίες του Υπουργείου Ενέργειας, ο Κυπριακός Οργανισμός Διαχείρισης Αποθεμάτων Πετρελαιοειδών βρίσκεται στο τελικό στάδιο προκήρυξης διαγωνισμού για τη μετακίνηση των στρατηγικών αποθεμάτων που αποθηκεύονται στην ΚΕΤΑΠ, νωρίτερα από την ολοκλήρωση των δικών του εγκαταστάσεων στην περιοχή Βασιλικού”.

Αναφερόμενος στον τουρισμό και στο γεγονός ότι η Κυβέρνηση αναγνωρίζει πλήρως τη σημασία του τουρισμού για την κυπριακή οικονομία, είπε ότι αυτή “έχει θέσει τη στήριξη του τουρισμού στις πρώτες προτεραιότητες”, σημειώνοντας ότι “έχοντας ήδη καταγράψει αυξήσεις για φέτος – 11,6% στα έσοδα μέχρι τον Ιούνιο και 5,9% στις αφίξεις μέχρι τον Αύγουστο, συνεχίζουμε την υλοποίηση της στρατηγικής μας για αναβάθμιση και εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος με τη δημιουργία σημαντικών έργων υποδομής, όπως το πολυθεματικό καζίνο”.

Ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι “παρά τις όποιες δημόσιες αντεγκλήσεις και αντιπαραθέσεις για το θέμα, στηρίζουμε έμπρακτα τη βούληση των κατοίκων της Λάρνακας για την ανάπτυξη του λιμανιού και της μαρίνας”.

Ανέφερε ότι μετά από αίτημα της Κοινοπραξίας «Ζήνων» προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, “το Υπουργικό Συμβούλιο έχει αποφασίσει την παραχώρηση νέας παράτασης μέχρι το τέλος του χρόνου”.

Όπως είπε ο Υπουργός Εμπορίου, “ήδη έχουν ξεκινήσει οι συναντήσεις μεταξύ της Διαχειριστικής Επιτροπής και εκπροσώπων της Κοινοπραξίας, με στόχο ακριβώς το οικονομικό κλείσιμο της πρότασης που απαιτείται για να αρχίσει το έργο”.

Στην ομιλία του ο Υπουργός Εμπορίου είπε ακόμα ότι “η Κυβέρνηση αποδίδει τεράστια σημασία στην προώθηση της καινοτομίας και στην αξιοποίηση της γνώσης, έχοντας ήδη υιοθετήσει μια στρατηγική ανάπτυξης της καινοτομίας σε όλους τους τομείς”.

Ο κ. Λακκοτρύπης είπε ότι “στο Σχέδιο Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Καινοτομίας, 39 επιχειρήσεις έχουν υπογράψει Συμφωνία Δημόσιας Χρηματοδότησης για την ανάπτυξη καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών και υλοποιούν σήμερα τα έργα τους σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα ενώ συνολικά εκταμιεύθηκαν €4 εκ. υπό μορφή χορηγίας από τα Διαρθρωτικά Ταμεία και δύο επιχειρήσεις έχουν ήδη ολοκληρώσει με επιτυχία το έργο τους, με τη μία από αυτές να έχει μάλιστα υπογράψει συμβόλαια εξαγωγών ύψους €1 εκ. για το καινοτόμο προϊόν που έχει αναπτύξει”.

Ο Υπουργός Ενέργειας τόνισε πως “είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στο πλαίσιο των Διαρθρωτικών Ταμείων για την περίοδο 2014-2020, έχουν προγραμματιστεί Σχέδια Ενίσχυσης της Επιχειρηματικής Καινοτομίας ύψους €30 εκ ευρώ”.

Εξήγησε ότι “το πρώτο από αυτά τα Σχέδια, με ενισχύσεις που ανέρχονται στα €10 εκ., θα προκηρυχθεί εντός Οκτωβρίου και μέσα στο 1ο εξάμηνο του 2015 τα υπόλοιπα”.

“Είναι πάντως βέβαιο πως οι συνεχείς προωθητικές και στοχευμένες δράσεις του Υπουργείου Εμπορίου, σε συνάρτηση και με τις δικές σας επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, έχουν συμβάλει ουσιαστικά στη βελτίωση των εξαγωγών αγαθών”, είπε ο Υπουργός Ενέργειας αναφέροντας ότι “συγκεκριμένα, κατά το 2013 οι εγχώριες εξαγωγές προϊόντων σημείωσαν αύξηση 10,5% σε σχέση με το 2012 και ανήλθαν σε €716,2 εκ ευρώ”.

Ο Υπουργός Ενέργειας αναφέρθηκε και στην κυβερνητική πολιτική για έμπρακτη στήριξη της ανάπτυξης των Βιομηχανικών μας Ζωνών και είπε ότι στην επαρχία Λάρνακας, “η Κυβέρνηση κάλυψε τη δαπάνη που απαιτήθηκε για την κατασκευή του δεύτερου οδικού άξονα της Βιομηχανικής Ζώνης Αραδίππου”.

Το έργο, που ολοκληρώθηκε τον Οκτώβριο, “εξυπηρετεί ήδη τις βιομηχανίες που βρίσκονται εγκατεστημένες στη Ζώνη και αποτελεί σίγουρα κίνητρο και για νέες επενδύσεις”, είπε καταλήγοντας ο Υπουργός Ενέργειας.

Previous articleΕιδήσεις
Next articleΕιδήσεις
- Advertisement -

More articles

- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Έντονη η αύξηση των κρουσμάτων Κορωνοϊού, συναγερμός προς όλη τη Κύπρο!

Όλο και αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Κορωνοϊού μιας και χθες Τρίτη 20/10 καταγράφηκαν 152 νέα περιστατικά της νόσους. Απανωτές ήταν οι προειδοποιήσεις από...

Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Κύπρος – Ελλάδας – Τουρκίας

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε: συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο...

ΣΟΚ! – Στέρησαν από ηλικιωμένο ασθενή το τροχοκάθισμα του

ΣΟΚ προκαλεί η ενέργεια που έγινε προς ηλικιωμένο στην στέγη ευγηρίας όπου διαμένει, αφού του στέρησαν το τροχοκάθισμα του με δικαιολογία ότι είχε ανεκπλήρωτα...

Κων.Τσιούτης: Μείωση προσωπικού στους χώρους εργασίας

Τη περασμένη Παρασκευή μετά την πραγματοποίηση της παρουσίασης του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούτη, με παρουσία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου αναφέρθηκε στις εργοδοτικές οργανώσεις, συντεχνίες και...

Κύπριοι διαδηλώνουν στο οδόφραγμα Δερύνειας

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το Σάββατο 17 Οκτωβρίου , στις 19:30, στο οδόφραγμα Δερύνειας, για την Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε με αφορμή...