Yβριδικό μοντέλο ηλεκτρισμού Net Pool για ΑΠΕ
Στην προώθηση του υβριδικού μοντέλου ηλεκτρισμού, Net Pool, έτσι ώστε να μπορούν και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κυρίως οι πηγές από τον ήλιο να συμμετέχουν στην αγορά με τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα όπως και οι συμβατικές μονάδες, αναφέρθηκε σε ομιλία του στο διεθνές συνέδριο με θέμα “Η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας”, ο Πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕΚ) Γιώργος Σιαμμάς.
Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Κωνσταντίνος Ξήχειλος είπε ότι το Net-Pool θα διασφαλίσει την επαρκή ρευστότητα της αγοράς και τη σταθερότητα του συστήματος και επισήμανε ότι το Υπουργείο Ενέργειας συνεργάζεται με την ΡΑΕΚ και με τον Διαχειριστή Συστήματος Μεταφοράς, προκειμένου οι νέοι κανόνες της αγοράς να λειτουργήσουν μέχρι τα μέσα του 2016.
Σύμφωνα με τον κ. Ξήχειλο, απαιτούνται άμεσα η εφαρμογή των νέων κανόνων της αγοράς, κυρίως για δύο λόγους: Πρώτον, για να διευκολύνει την είσοδο νέων παικτών στις δραστηριότητες παραγωγής και εφοδιασμού της αγοράς, και δεύτερον, για να επιτρέψει στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις και κάτω από ξεκάθαρους εμπορικούς κανόνες με τη συμβατική παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.
Αναφέροντας ότι η αυξανόμενη διείσδυση των ΑΕΠ στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού συνεπάγεται αυξημένους κινδύνους για τη σταθερότητα του συστήματος, ο κ. Ξήχειλος είπε ότι η Κυβέρνηση, σε συνεργασία με την IRENA και το Κέντρο Ερευνών στο Petten Ολλανδίας και με την ενεργό συμμετοχή των τοπικών φορέων εξετάζει διάφορα σενάρια, προκειμένου να εκτιμήσει τη βέλτιστη διείσδυση των ΑΠΕ στο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας.
Εξάλλου, ο κ. Σιαμμάς αναφέρθηκε στην προώθηση του νέου μοντέλου ηλεκτρισμού, λέγοντας ότι η ΡΑΕΚ έχει ξεκινήσει μελέτη μετά την έγκριση της νομοθεσίας στο τέλος του 2012, για να διαπιστώσει κατά πόσον το υφιστάμενο μοντέλο είναι κατάλληλο για τις τοπικές συνθήκες ή χρειάζεται αλλαγή.
Ανέφερε ότι η σύσταση των συμβούλων μας είναι πως πρέπει να προχωρήσουμε σε ένα νέο υβριδικό μοντέλο, αντί τα διμερή συμβόλαια, το λεγόμενο Net Pool και πρόσθεσε ότι σε διαβούλευση που είχαμε με τον Υπουργό Ενέργειας έγινε αποδεκτό το υβριδικό μοντέλο και προωθείται.
Εξήγησε ότι η βάση του υβριδικού μοντέλου θα εξακολουθήσουν να είναι τα διμερή συμβόλαια μεταξύ των παραγωγών και των προμηθευτών αλλά επιπλέον ανοίγει και ένα κομμάτι της αγοράς το οποίο υποχρεωτικά θα είναι το λεγόμενο Pools με το οποίο θα μπορούν να ρίχνουν την παραγωγή τους οι μικροί παραγωγοί Ανανεώσιμων Πηγών και από το οποίο θα μπορούν να αγοράζουν ανεξάρτητοι προμηθευτές ή και η ΑΗΚ για να πωλούν στους πελάτες τους.
“Αυτό αποτελεί ένα περαιτέρω άνοιγμα της αγορά που θα διευκολύνει τον ανταγωνισμό, σύμφωνα με τη γνώμη των συμβούλων η οποία υιοθετήθηκε”, πρόσθεσε.
Ο κ. Σιαμμάς είπε ότι είναι ένας πολύ φιλόδοξος στόχος για να προχωρήσουμε με την ολοκλήρωση των νέων κανόνων αγοράς μέχρι τα μέσα του 2016 “ώστε να μπορούν και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και κυρίως οι πηγές από τον ήλιο που είναι πλέον ανταγωνιστικές έναντι των συμβατικών καυσίμων, να συμμετέχουν στην αγορά με τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα όπως και οι συμβατικές μονάδες”.
“Αυτό προσδοκούμε ότι θα έχει όφελος στον καταναλωτή και κυρίως θα έχει ως αποτέλεσμα να επιτυγχάνει η Κύπρος τους στόχους της για Ανανεώσιμες Πηγές χωρίς να δίνει επιδοτήσεις οι οποίες προκαλούν στρέβλωση στην αγορά”, επισήμανε.
Αναφερόμενος στο έγγραφο “Bridge to 2025” που ενέκρινε την περασμένη εβδομάδα ο οργανισμός των ρυθμιστικών αρχών της Ευρώπης, ACER, στον οποίο μετέχει και η ΡΑΕΚ, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι ο ACER συστήνει προς την Ευρώπη, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τα κράτη μέλη κάποιες πολιτικές που αφορούν την χονδρική αγορά ενέργειας, την περαιτέρω ανάπτυξη των λιανικών αγορών με ενδυνάμωση των καταναλωτών για να μπορούν σταδιακά να συμμετέχουν είτε ως παραγωγοί είτε μέσα από τη διαχείριση της ζήτησης τους, την ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού και την βελτίωση της διαβούλευσης μεταξύ των συμμετεχόντων αλλά και με τρίτα κράτη.ÂÂÂ
Σε ομιλία του ο ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής αναφέρθηκε στο μονοπωλιακό χαρακτήρα της αγοράς ενέργειας, με την ύπαρξη της ΑΗΚ ως κύριου παίκτη στην αγορά, παρά την μερική απελευθέρωση της αγοράς, όπως είπε, που σημειώθηκε τα τελευταία χρόνια.
Ο κ. Τσιακκής εξέφρασε την ανάγκη να επιτραπεί στον ιδιωτικό τομέα να εισέλθει πλήρως στην αγορά, κυρίως στην παραγωγή, διανομή και πώληση ηλεκτρισμού στους τελικούς χρήστες.
Μια τέτοια εξέλιξη θα δημιουργήσει περισσότερο ανταγωνισμό στην αγορά και θα έχει αντίκτυπο στο κόστος ηλεκτρισμού στο νησί, σημείωσε.
Αναφερόμενος στον οδικό χάρτη αποκρατικοποιήσεων της Κυβέρνησης, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ εξέφρασε την βεβαιότητα ότι η ΑΗΚ θα προσελκύσει σοβαρούς επενδυτές οι οποίοι όχι μόνο θα φέρουν φρέσκο χρήμα στον οργανισμό αλλά θα κάνουν τον νέο οργανισμό πιο παραγωγικό, αποτελεσματικό και ανταγωνιστικό.
Ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού είπε ότι η ΑΗΚ ετοιμάζεται από καιρό για τη χρήση εναλλακτικών επιλογών καυσίμων έτσι ώστε να διανέμει φθηνότερη ενέργεια για να βοηθήσει την κυπριακή οικονομία, προσθέτοντας ότι αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την υπο εξέλιξη διαδικασία ανοικοδόμησης της οικονομίας.
Ανέφερε επίσης ότι η ΑΗΚ στηρίζει τη στρατηγική του κράτους για διείσδυση την αγορά ηλεκτρισμού των ΑΠΕ