31.3 C
Nicosia

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δημοφιλή Άρθρα

Έντονη η αύξηση των κρουσμάτων Κορωνοϊού, συναγερμός προς όλη τη Κύπρο!

Όλο και αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Κορωνοϊού μιας και χθες Τρίτη 20/10 καταγράφηκαν 152 νέα περιστατικά της νόσους. Απανωτές ήταν οι προειδοποιήσεις από...

Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Κύπρος – Ελλάδας – Τουρκίας

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε: συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο...

ΣΟΚ! – Στέρησαν από ηλικιωμένο ασθενή το τροχοκάθισμα του

ΣΟΚ προκαλεί η ενέργεια που έγινε προς ηλικιωμένο στην στέγη ευγηρίας όπου διαμένει, αφού του στέρησαν το τροχοκάθισμα του με δικαιολογία ότι είχε ανεκπλήρωτα...

Κων.Τσιούτης: Μείωση προσωπικού στους χώρους εργασίας

Τη περασμένη Παρασκευή μετά την πραγματοποίηση της παρουσίασης του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούτη, με παρουσία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου αναφέρθηκε στις εργοδοτικές οργανώσεις, συντεχνίες και...

fotovoltaiko-parko

Στις 19 – 21/9 η έκθεση SAVENERGY & ENVIROTEC 2014

Την εξειδικευμένη έκθεση εξοικονόμησης ενέργειας “SAVENERGY 2014” διοργανώνουν για 10η συνεχή χρονιά, 19-21 Σεπτεμβρίου, οι ΟΕΒ, ΑΗΚ και η Υπηρεσία Ενέργειας του Υπουργείου Ενέργειας,Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Παράλληλα με την “SAVENERGY 2014”, η ΟΕΒ και το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος διοργανώνουν για 7η συνεχή χρονιά την 7η έκθεση τεχνολογιών νερού και περιβάλλοντος “ENVIROTEC 2014”.


Στη “SAVENERGY 2014”,85 εκθέτες σε ένα χώρο 6,500 τ.μ. θα παρουσιάσουν προϊόντα και υπηρεσίες που κάθε επισκέπτης θα μπορεί να αξιοποιήσει για να μειώσει το ενεργειακό κόστος της επιχείρησης ή/και του σπιτιού του. Ανάμεσα στα προϊόντα που θα παρουσιαστούν περιλαμβάνονται συστήματα θέρμανσης και ψύξης με τη χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), φωτοβολταϊκά συστήματα, αιολικά συστήματα, ηλιακοί θερμοσίφωνες, θερμομονωτικά υλικά, πληροφοριακά συστήματα ελέγχου της τάσης του ηλεκτρικού ρεύματος, συστήματα αξιοποίησης της βιομάζας, ηλεκτρικά και υβριδικά οχήματα, παροχείς υπηρεσιών για εξοικονόμηση ενέργειας σε βιομηχανίες/ξενοδοχεία/σπίτια και άλλα προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας.

Από την άλλη στην “ENVIROTEC 2014” 20 επιχειρήσεις θα παρουσιάσουν καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες που ο κάθε επισκέπτης θα μπορέσει να αξιοποιήσει για να εξοικονομήσει νερό και να προστατεύσει το περιβάλλον, προϊόντα όπως συστήματα διαχείρισης και επεξεργασίας νερού, διαχείρισης και επεξεργασίας υγρών και στερεών αποβλήτων, βιολογικό καθαρισμό – χημικά νερού, αφαλάτωση – φίλτρανση – αποσιδήρωση – αποσκλήρυνση, φίλτρα νερού, επιχειρήσεις/συστήματα/εξοπλισμός ανακύκλωσης, υπηρεσίες ασφάλειας και υγείας, τεχνολογίες περιβάλλοντος, αντλίες – αντλητικά συστήματα και διάφορες άλλες τεχνολογίες και υπηρεσίες νερού και περιβάλλοντος.

Στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Πήλικος επεσήμανε ότι αποτελεί θέση της ΟΕΒ πως ο κλάδος των ΑΠΕ και της εξοικονόμησης ενέργειας (ΕΞΕ) μπορεί έμπρακτα να στηρίξει την κυπριακή οικονομία στη δύσκολη περίοδο που διέρχεται και κάλεσε το κοινό να επισκεφτεί τις δύο εκθέσεις και να αξιοποιήσει τα προϊόντα/υπηρεσίες των εκθετών για δικό του όφελος.

Σημείωσε ακόμη ότι κατά την τελετή των εγκαινίων των δύο εκθέσεων θα απονεμηθεί το Βραβείο Εξοικονόμησης Ενέργειας τόσο για επιχειρήσεις όσο και για οικιακούς καταναλωτές που επενδύουν σε προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.


Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ Στέλιος Στυλιανού υπέδειξε ότι για την ΑΗΚ, η εξοικονόμηση ενέργειας είναι κεφαλαιώδες θέμα για την οικονομία και πως για το λόγο αυτό η Αρχή δίνει ιδιαίτερη σημασία στην εμπέδωση ενεργειακής συνείδησης σε όλο το καταναλωτικό κοινό.

Ο κ. Στυλιανού ανέφερε ότι το 2012 και το 2013 το κόστος καυσίμων έφθασε το 60% των συνολικών εξόδων της ΑΗΚ για κάθε έτος, γεγονός που καταδεικνύει το πόσο σημαντικό είναι το κόστος αυτό για την ΑΗΚ και γενικότερα για τον τόπο.

Εξήγησε πως ως εκ τούτου στην κορυφή της ιεραρχίας των εργασιών της ΑΗΚ τα τελευταία χρόνια κυριαρχούν σημαντικά έργα με κοινό παρονομαστή την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Υπενθύμισε ότι το καλοκαίρι, ολοκληρώθηκε το μεγαλεπήβολο έργο της πλήρης αποκατάστασης και λειτουργίας του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού στο Βασιλικό, γεγονός που θα βοηθήσει την ΑΗΚ στην εξοικονόμηση ενέργειας, αφού με τις Μονάδες Παραγωγής του Η/Σ Βασιλικού και ιδιαίτερα τις ατμοηλεκτρικές, που λειτούργησαν, τέθηκαν εκτός λειτουργίας οι παλιές και ενεργοβόρες ατμοηλεκτρικές Μονάδες Παραγωγής του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού Μονής.

Ένα ακόμα σημαντικό έργο στο οποίο εστιάζει αυτό τον καιρό η ΑΗΚ είναι, σύμφωνα με τον ΓΔ της Αρχής, το πιλοτικό έργο εξοικονόμησης ενέργειας στον οδικό φωτισμό που μπορεί να επιφέρει εξοικονόμηση ενέργειας μέχρι και 48% από το 2014.

Η ΑΗΚ, πρόσθεσε ο κ. Στυλιανού συμμετέχει επίσης ενεργά στην ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών συστημάτων ενώ στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης και σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην προσπάθεια εξοικονόμησης ενέργειας, έχει προσφέρει και μικρά φωτοβολταϊκά συστήματα σε ευάλωτους καταναλωτές, σε χαμηλή τιμή και με ειδικούς όρους.

Όπως ανέφερε, το σχετικό πρόγραμμα αφορούσε την προμήθεια 200 συστημάτων δυναμικότητας 3kW έκαστο και τα οποία τοποθετούνται στις οροφές των κατοικιών των ευάλωτων καταναλωτών.

Σύμφωνα με τον κ. Στυλιανού μέχρι το τέλος τουχρόνου ολοκληρώνεται η αξιολόγηση διεθνούς Διαγωνισμού που προκηρύχθηκε για το συγκεκριμένο έργο και αναμένεται ότι η πιλοτική εγκατάσταση, 3000 και πλέον έξυπνων μετρητών θα είναι μια πραγματικότητα την πρώτη τριμηνία του 2015.

Ο Εκπρόσωπος του Υπουργείου Ενέργειας, Λειτουργός Ανδρέας Λιζίδης τόνισε ότι για την περίοδο 2014-2020, το Υπουργείο ζήτησε και εξασφάλισε κονδύλι ύψους 53 εκ. ευρώ από τα Διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ, για εφαρμογή προγραμμάτων ενεργειακής αναβάθμισης και εγκατάστασης συστημάτων ΑΠΕ σε οικίες, επιχειρήσεις, δημόσια κτίρια και κτίρια του ευρύτερου δημόσιου τομέα και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σημειώνοντας ότι για τις κατοικίες και τις επιχειρήσεις, ετοιμάστηκε ήδη η πρώτη προκήρυξη των Σχεδίων Χορηγιών, που προνοεί την παροχή χορηγιών για συνολική ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών, εφαρμογή μεμονωμένων μέτρων σε υφιστάμενες κατοικίες, όπως είναι η θερμομόνωση οροφής και η εγκατάσταση ηλιακών συστημάτων, εφαρμογή μεμονωμένων μέτρων σε καινούριες κατοικίες, όπως είναι ηεγκατάσταση συστημάτων ΑΠΕ για θέρμανση/ψύξη χώρων, ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων και εγκατάσταση αυτόνομων φωτοβολταϊκών συστημάτων για οδικό φωτισμό, άντληση ή ανακύκλωση νερού κλπ.

Ανέφερε ότι τα ποσοστά χορηγίας κυμαίνονται μεταξύ 40-55% ανάλογα με την κατηγορία της επένδυσης ενώ οι ευάλωτοι καταναλωτές θα μπορούν να λάβουν ποσοστό χορηγίας μέχρι και 75%.

Παράλληλα, πρόσθεσε, συνεχίζεται το πρωτοποριακό πρόγραμμα εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων στις οροφές κατοικιών με τη μέθοδο net-metering και στις οροφές επιχειρήσεων με τη μέθοδο της αυτοπαραγωγής, που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2013.

Ανέφερε ακόμη ότι μέσω του σχεδίου με τίτλο «Ηλιακή Ενέργεια για Όλους» που βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, στοχεύεται η υλοποίηση 5.000 πρόσθετων φωτοβολταϊκών σε οροφές κατοικιών με τη μέθοδο του net-metering με συνολική δυναμικότητα 15 μεγαβάτ, και η προώθηση της αυτοπαραγωγής με φωτοβολταϊκά στις επιχειρήσεις με την αδειοδότηση από την ΡΑΕΚ πρόσθετων 5 μεγαβάτ.

Όπως είπε ο κ. Λιζίδης, μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί πέραν των 6200 αιτήσεων, από τις οποίες οι 2488 αφορούν ευάλωτους καταναλωτές, οι οποίοι δικαιούνται χορηγία ύψους 900 ευρώ ανά κιλοβάτ από το Ταμείο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας, το οποίο έχει για τον σκοπό αυτό συνολικό προϋπολογισμό 6 εκατομμυρίων ευρώ για τη διετία 2013-2014.

Σημείωσε δε πως 4108 συστήματα συνολικής δυναμικότητας 12,2 μεγαβάτ έχουν ήδη εγκατασταθεί και λειτουργούν.

Σε χαιρετισμό της τέλος η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Ολυμπία Στυλιανού σημείωσε πως η ανάγκη εξεύρεσης και υιοθέτησης μέτρων που στοχεύουν στην αύξηση των διαθέσιμων υδάτινων πόρων και στην υδατική ασφάλεια αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο πλαίσιο του στόχου για διασφάλιση της πληρέστερης δυνατής κάλυψης των αναγκών σε νερό για οικιακές, γεωργικές, βιομηχανικές, περιβαλλοντικές και άλλες χρήσεις.

Επεσήμανε παράλληλα ότι «η ορθολογική διαχείριση και προστασία των υδάτινων πόρων ήταν, είναι και θα παραμείνουν ψηλά στην ατζέντα του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και είναι εδώ που η εφαρμογή νέων τεχνολογιών και καινοτομιών θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο, παρέχοντας χρήσιμα εργαλεία για τη διαμόρφωση πολιτικής».

Η κ. Στυλιανού σημείωσε τέλος ότι η έκθεση “ENVIROTEC 2014” αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης πάνω σε θέματα περιβάλλοντος, δίνοντας την ευκαιρία στον πολίτη να έρθει σε άμεση επαφή με τις πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις που αφορούν τη διαχείριση των φυσικών πόρων και ειδικότερα την εξοικονόμηση νερού και ενέργειας.

Και οι δύο εκθέσεις θα πραγματοποιηθούν στο χώρο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων 19-21 Σεπτεμβρίου. Τα εγκαίνια θα τελέσει ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης.

Η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη.

Previous articleΕΙΔΗΣΕΙΣ
Next articleΕιδήσεις
- Advertisement -

More articles

- Advertisement -

Τελευταία άρθρα

Έντονη η αύξηση των κρουσμάτων Κορωνοϊού, συναγερμός προς όλη τη Κύπρο!

Όλο και αυξάνονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του Κορωνοϊού μιας και χθες Τρίτη 20/10 καταγράφηκαν 152 νέα περιστατικά της νόσους. Απανωτές ήταν οι προειδοποιήσεις από...

Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Κύπρος – Ελλάδας – Τουρκίας

Ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Παναγιώτης Σεντώνας είπε: συντονισμός, η εμβάθυνση της συνεργασίας και η διαμόρφωση κοινών θέσεων ανάμεσα σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο...

ΣΟΚ! – Στέρησαν από ηλικιωμένο ασθενή το τροχοκάθισμα του

ΣΟΚ προκαλεί η ενέργεια που έγινε προς ηλικιωμένο στην στέγη ευγηρίας όπου διαμένει, αφού του στέρησαν το τροχοκάθισμα του με δικαιολογία ότι είχε ανεκπλήρωτα...

Κων.Τσιούτης: Μείωση προσωπικού στους χώρους εργασίας

Τη περασμένη Παρασκευή μετά την πραγματοποίηση της παρουσίασης του καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούτη, με παρουσία του υπουργού Υγείας Κωνσταντίνου Ιωάννου αναφέρθηκε στις εργοδοτικές οργανώσεις, συντεχνίες και...

Κύπριοι διαδηλώνουν στο οδόφραγμα Δερύνειας

Εκδήλωση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε χθες το Σάββατο 17 Οκτωβρίου , στις 19:30, στο οδόφραγμα Δερύνειας, για την Πρωτοβουλία Μνήμης Ισαάκ-Σολωμού. Η διαμαρτυρία πραγματοποιήθηκε με αφορμή...