Home Uncategorized Ελλάδα: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα στην Αττική

Ελλάδα: Στάχτη χιλιάδες στρέμματα στην Αττική

0

Θυελλώδεις άνεμοι, εγκληματικές αμέλειες, πολιτική αστάθεια. Oλα τα…«συστατικά» για την εκδήλωση πυρκαγιών φαίνεται πως «ευδοκίμησαν» το Σαββατοκύριακο στην Ελλάδα.

Για μία ακόμη φορά, η χώρα μετράει τις πληγές της μετά τις καταστροφικές φωτιές που εκδηλώθηκαν σε ολόκληρη την επικράτεια. Περισσότερες από 63 τις μέτρησε επίσημα η Πυροσβεστική Υπηρεσία, με σημαντικότερες αυτές που έπληξαν την Αττική, την Κορινθία, αλλά και την Κύθνο. Πέντε άτομα συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη με τη διαδικασία του αυτοφώρου για εμπρσμό από αμέλεια. Οι τέσσερις συνελήφθησαν για την πυρκαγιά που ξέσπασε στην Κερατέα, ενώ ο πέμπτος για τη φωτιά στο Κάτω Σούλι (Γραμματικό). Οι συλληφθέντες της Κερατέας βαρύνονται επιπλέον με την κατηγορία του εμπρησμού, από τον οποίο προέκυψε κίνδυνος για ξένες περιουσίες.
 

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, χθες το απόγευμα, οι περισσότερες πυρκαγιές βρίσκονταν σε ύφεση, αλλά εξακολουθούσαν να εμπνέουν ανησυχία τα μέτωπα στο Στεφάνι και το Σοφικό Κορινθίας. Σε ύφεση βρίσκονταν τα πύρινα μέτωπα στην ευρύτερη περιοχή της Κερατέας και στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, υπό μερικό έλεγχο οι εστίες στην υπόλοιπη Αττική.

Πιο αναλυτικά, η ένταση της φωτιάς σε Δροσιά, Συντερίνα, Αγιασμό, Καταφύγι, Παλαιά Φώκαια, Λεγρενά, Θυμάρι, Αγιο Κωνσταντίνο – Καμάριζα έχει πέσει, ενώ στην περιοχή επιχειρούσαν 180 πυροσβέστες με 60 οχήματα, 18 εθελοντές με εννέα οχήματα, 30 ιδιωτικές υδροφόρες, 25 οχήματα ΟΤΑ και 70 άτομα πεζοπόρος δύναμη. Από αέρος επιχειρούν τρία πυροσβεστικά αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο.
 
Στην ίδια φάση το μέτωπο στο Κάτω Σούλι Μαραθώνα, όπου επιχειρούσαν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα και τρεις υδροφόρες ΟΤΑ. Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η πυρκαγιά στη Λουμπάρδα, Αγίας Μαρίνας Κορωπίου, όπου επιχειρούν 12 πυροσβέστες με τέσσερα οχήματα. Από αέρος επιχείρησαν συνολικά τέσσερα αεροσκάφη, ενώ εξακολουθεί να κάνει ρίψεις ένα ελικόπτερο.

Επίσης υπό μερικό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στο Ντράφι Παλλήνης, όπου επιχειρούν 15 πυροσβέστες με πέντε οχήματα. Σε κατάσβεση ήταν το μέτωπο στους Αγίους Αποστόλους Καλάμου.
 
Συνολικά, στα μέτωπα της νοτιοανατολικής Αττικής επιχείρησαν το Σάββατο 12 αεροσκάφη και τέσσερα ελικόπτερα, μεταξύ των οποίων και ένα σινούκ του στρατού. Μαίνεται ανεξέλεγκτη η πυρκαγία στο Στεφάνι

 

63 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα


Η πυρκαγιά στο Στεφάνι Κορίνθου εξακολουθούσε να μαίνεται ανεξέλεγκτη. Στην περιοχή επιχειρούσαν 30 πυροσβέστες με 13 οχήματα, δύο αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Δεύτερη «πληγή» στην Κορινθία η φωτιά που ξεκίνησε χθες το μεσημέρι (στις 15.15) στο Σοφικό, όπου χρειάστηκε να «επιστρατευθούν» 17 οχήματα, 36 πυροσβέστες, 16 άτομα πεζοπόρο, 4 αεροσκάφη και 1 ελικόπτερο.

Στην υπόλοιπη Ελλάδα, σε ύφεση ήταν η φωτιά που εκδηλώθηκε το πρωί του Σαββάτου στη θέση Μεγάλη Σπηλιά στον Δήμο Μονεμβασίας, όπου οι 26 πυροσβέστες με τα 10 οχήματα, τα 20 άτομα πεζοπόρο και η υδροφόρα ΟΤΑ έκαναν καλή δουλειά. Σε ύφεση και η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στη θέση Τρύβλακας Κύθνου, όπου επιχειρούν 12 άτομα πεζοπόρο, που μετέβησαν με ελικόπτερο Σινούκ, και ομάδα 15 εθελοντών. Επίσης, μετέβησαν και δύο πυροσβεστικά οχήματα προκειμένου να συνδράμουν στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.
 
Υπό μερικό έλεγχο η πυρκαγιά, η οποία εκδηλώθηκε το Σάββατο, στις 17:50, στο Κεφαλόβρυσο Πάτρας. Στην κατάσβεση συμμετείχαν 14 πυροσβέστες με έξι οχήματα, εννέα άτομα πεζοπόρο, δύο οχήματα ΟΤΑ και δύο ιδιωτικά υδροφόρα. Στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, η Ιταλική Πολιτική Προστασία απέστειλε δύο CL-415 για να συνδράμει στην κατάσβεση των πυρκαγιών της Αττικής. Βοήθεια ζήτησε η αρμόδια Αρχή από τη Γαλλία και από την Κροατία.
 
Επειδή οι ισχυροί άνεμοι αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες μέρες, η Πυροσβεστική συμβουλεύει για μία ακόμη φορά τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τις υπαίθριες εργασίες που ενδέχεται να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως οξυγονοκολλήσεις, χρήση τροχού ή άλλου εργαλείου που προκαλεί σπινθήρες, αιτίες για τις οποίες ήδη συνελήφθησαν συνολικά πέντε άτομα για τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Κερατέα και στο Κάτω Σούλι.
 
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ
Exit mobile version