Home Uncategorized Επέστρεψαν στην Ελλάδα σημαντικές αρχαιότητες από το Μουσείο Γκετί

Επέστρεψαν στην Ελλάδα σημαντικές αρχαιότητες από το Μουσείο Γκετί

0

Στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκονται δύο τμήματα επιτύμβιου αναγλύφου και μία ενεπίγραφη στήλη, που επαναπατρίστηκαν από το Μουσείο Γκετί. Τον περασμένο Σεπτέμβριο ο υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος και ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Μουσείου Γκετί, Τζέιμς Γκούνο, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο εξασφαλίζει ένα σαφές και θεσμοθετημένο πλαίσιο συνεργασίας και ανταλλαγών πολιτιστικών αγαθών.

Στο επιτύμβιο απεικονίζονται δύο γυναικείες μορφές, η κυρία καθισμένη αριστερά και η δούλα μπροστά της και ακουμπά το δεξί της χέρι στο μάγουλο. Το έργο αποτελεί ένα εξαιρετικό δείγμα γλυπτικής αττικού εργαστηρίου. Το ανάγλυφο χρονολογείται στο τέλος του 5ου αιώνα π.Χ.

Η ενεπίγραφη στήλη φέρει κείμενο και στις δύο πλευρές της, την κύρια όψη και τις δύο πλαϊνές. Πρόκειται για ημερολόγιο θυσιών και εορτών που τελούνταν στον Θορικό, στη ΝΑ Αττική, προς τιμήν θεοτήτων και τοπικών ηρώων. Χρονολογείται στο 430 – 420 π.Χ. Η επιγραφή αποτελείται από 65 στίχους. Το κείμενο είναι ελλιπές κατά το άνω αριστερό τμήμα του. Η στήλη περιήλθε στην κατοχή του Μουσείου το 1979. Εκ του περιεχομένου της η επιγραφή συγκαταλέγεται στα πολύ σημαντικά κείμενα του είδους της.

Οι δύο αρχαιότητες θα παραμείνουν για μικρό χρονικό διάστημα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και στη συνέχεια, η ενεπίγραφη στήλη θα μεταφερθεί για έκθεση στο Επιγραφικό Μουσείο και το επιτύμβιο ανάγλυφο θα επανενωθεί και θα εκτεθεί στο Μουσείο Κανελλοπούλου.  

Exit mobile version