Home Uncategorized Επιστροφή των τοιχογραφιών στην Κύπρο

Επιστροφή των τοιχογραφιών στην Κύπρο

0

Είχαν κλαπεί  από τα κατεχόμενα
Επιστροφή των τοιχογραφιών
στην Κύπρο

Την επιστροφή των τοιχογραφιών, του 13ου αιώνα, που βρίσκονταν στο εκκλησάκι του Αγίου Ευφημιανού στην κατεχόμενη Λύση και είχαν πουληθεί στο Μουσείο του Πανεπιστημιακού Ιδρύματος Μενίλ στο Χιούστον του Τέξας στις Ηνωμένες Πολιτείες, ανακοίνωσε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ‘Β.

Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από τη Γεωργία όπου μετέβη ύστερα από πρόσκληση του Πατριάρχη Ηλιού, ο Μακαριότατος είπε ότι «με πολλή χαρά το ίδρυμα Μενίλ μας έχει ανακοινώσει ότι θα επιστραφούν οι τοιχογραφίες. Είχαμε μια μακρά επαφή δύο ετών, είχαμε συνομιλίες και φαίνεται ότι αυτές τελεσφόρησαν» είπε και πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Γεωργία ενημερώθηκε για την επιστροφή των τοιχογραφιών.

Πρόσθεσε ότι «οι τοιχογραφίες προέρχονται από το εκκλησάκι του Αγίου Ευφημιανού στην κατεχόμενη Λύση. Οι τοιχογραφίες έχουν κλαπεί από τους Τούρκους οι οποίοι τις πούλησαν σε ένα Ιδρυμα στην Αμερική» είπε και σημείωσε ότι «μας είχε επισκεφθεί η κόρη του Μενίλ συνοδευόμενη από τον Μητροπολίτη Γαλλίας. Εμείς είπαμε ότι δεν θα δώσουμε άλλη παράταση για επιστροφή των τοιχογραφιών γιατί παράταση είχε δώσει παλαιότερα δύο φορές ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Α’» ανέφερε.

Exit mobile version