Home Uncategorized Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάζει και την παραγωγικότητα

Η κλιματική αλλαγή θα επηρεάζει και την παραγωγικότητα

0

Οι καύσωνες που συνδέονται με τα φαινόμενα της κλιματικής αλλαγής ειδικώς του θερμοκηπίου θα επηρεάζουν συνεχώς, πλέον, μεγάλες οικονομίες στον πλανήτη καθώς η πολύωρη εργασία στους χώρους εκτός των γραφείων συν τω χρόνω θα αποβαίνει λιγότερο παραγωγική, τόνισε κλιματολογική μελέτη σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο.


Η κατακόρυφη αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα τα τελευταία έτη με συνοδό άνοδο της μέσης θερμοκρασίας κατά τους θερινούς μήνες, ως τελική συνέπεια έχει να υποχωρεί σε ποσοστό 10% ο παραγωγικός συντελεστής της εργασίας στον εξωτερικό χώρο –εν μέσω θερμικού στρες του εργαζόμενου–, γράφει η βρετανική επιθεώρηση Nature Climate Change δημοσιεύοντας ολόκληρη την μελέτη.

‘Ομως αυτός ο παραγωγικός συντελεστής θα φθίνει διαρκώς από τώρα μέχρι και το 2050. Τη χρονιά εκείνη, αυτός θα μειωθεί ακόμα και σε ποσοστό 20% υπογραμμίζουν οι συντάκτες της βρετανικής μελέτης για το κλίμα και την εργασία στο ύπαιθρο.
Εργασία στον εξωτερικό χώρο κάνουν κατ’εξοχήν οι αγρότες, οι στρατιωτικοί, όσοι εργάζονται στα μεγάλα αναπτυξιακά δημόσια έργα.

Γεωγραφικώς, όλη η αραβική χερσόνησος, όλη η ινδική επικράτεια, η βόρεια Αυστραλία, η νοτιοανατολική Ασία κατά μεγάλα της τμήματα, τέλος η Καραϊβική θάλασσα θα υποστούν –αμείλικτα– τις συνέπειες αυτής της (απότοκου της άνευ περιορισμού εκβιομηχάνισης) κλιματικής αλαγής, επισημαίνει η μελέτη.

Διαπίστωσε, επίσης, καθ’ όλο το 2010 την αισθητή αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαιρα, προκαλούσα από 0,8 βαθμού Κελσίου –μέχρι όμως 5βαθμη– αύξηση της μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας, σε σύγκριση με τα αρχεία από το 1860-1960.

Το 2050, η αύξηση της υγρασίας στην ατμόσφαρια μπορεί να ανέλθει ακόμα και κατά 11 μονάδες με σαφέστατα ανοδική τάση μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας. Επομένως, άκρως αρνητική επίπτωση για την εργασία σε χώρο εκτός των γραφείων, βεβαιώνει η ίδια μελέτη.
Δεν προκύπτει, όμως, από την ανάγνωση της βρετανικής επιστημονικής μελέτης ότι οι συντάκτες της συνυπολόγισαν επαρκώς ότι τα αέρια που συντείνουν στο φαινόμενο θερμοκηπίου κάνουν διαφορετικές εκπομπές –ανά περιοχή του πλανήτη αλλά και ημερολογιακό έτος. 

Εξίσου δεν μοιάζει να συνυπολόγισαν οι ίδιοι το ότι θα έχουν οπωσδήποτε συντελεστεί μεγάλες πρόοδοι στην τεχνολογία τα 35 ερχόμενα έτη.

Χάρη στις προόδους αυτές, ο καύσωνας που δυνητικά αντιπροσωπεύει καίριο κίνδυνο για την υγεία του εργαζόμενου εκτός γραφείου, ενδεχομένως να γίνει τότε λιγότερο κουραστικός για τον εργαζόμενο, αντιτείνουν όσοι πιστεύουν στη διαρκή τεχνολογική εξέλιξη και τη θετική συνδρομή της στην καθημερινή μας ζωή.

Exit mobile version