Home Uncategorized Θέλουν να Εργαζόμαστε Μέχρι το Θάνατο

Θέλουν να Εργαζόμαστε Μέχρι το Θάνατο

0
ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΕΡΓΑΖΟΜΑΣΤΕ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ
Συνέντευξη με τον Γ.Γ. της ΕΔΟΝ Χάρη Καράμανο
 
 
Επεκτάσεις των ορίων αφυπηρέτησης σημαίνουν περισσότερη ανεργία για τους νέους.
Να συνεχιστεί η προσπάθεια για καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στη νεολαία.
Θέλουμε οι νέοι μας να έχουν άποψη, ρόλο και όχι να είναι άβουλοι και υποταγμένοι.
 
Για το ρόλο της νεολαίας, το περιβάλλον, τη μετανάστευση και τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία μιλά στην Πράσινη Ασπίδα ο ΓΓ της ΕΔΟΝ Χάρης Καραμάνος. Καταγγέλλει τις προσπάθειες ορισμένων να αυξήσουν το όριο συνταξιοδότησης και εξηγεί τις συνέπειες που θα έχει για τους νέους η εφαρμογή αυτού του μέτρου. Στην συνέντευξη που μας παρέθεσε, ο κ. Καραμάνος αναπτύσσει τις ιδέες του πάνω σε σημαντικά ζητήματα για τον τόπο και την κυπριακή νεολαία. Αναφέρεται επίσης στο ρόλο της ΕΔΟΝ, τους στόχους και τις αξίες που η οργάνωση υπηρετεί και εξηγεί ποιες προτεραιότητες έχει θέσει ως υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ…
 
Ποια πιστεύεται ότι είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζετε ως Γ.Γ. της ΕΔΟΝ;
Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζω ως Γ.Γ. της ΕΔΟΝ είναι ο καθημερινός αγώνας και η ενίσχυση της δράσης των νέων για την επανένωση και απελευθέρωση του τόπου και του λαού μας, την υπεράσπιση της ανεξαρτησίας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας στην πατρίδα μας, την υπεράσπιση και επέκταση των δικαιωμάτων και των ωφελημάτων των νέων για μια πιο δίκαιη κοινωνία και την περαιτέρω ενίσχυση και δραστηριοποίηση της ΕΔΟΝ μέσα στην κοινωνία και ειδικότερα στην νέα γενιά του τόπου. Μια άλλη πρόκληση είναι να συνεχιστεί αυτή η συναγωνιστική, συντροφική ενότητα στους κόλπους της Οργάνωσης. Στη δική μας την Οργάνωση είμαστε συναγωνιστές, μοιραζόμαστε κοινά οράματα, μοιραζόμαστε τη ζωή μας. Είμαστε αδέλφια. Αυτή την αξιοζήλευτη ενότητα πρέπει να τη διατηρήσουμε «ως κόρη οφθαλμού».
 

Συνεπώς, αυτές οι προσκλήσεις χρειάζονται θυσίες, αγώνες και δράση που να δημιουργεί εκείνες τις προϋποθέσεις για να κερδηθούν συνειδήσεις, μα και η συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας της οργανωμένης πάλης για τον καθένα ξεχωριστά. Όλα αυτά είναι μια πρόκληση καθημερινή, με όραμα μας ένα καλύτερο αύριο για το μέλλον της Κύπρου και για την Κύπρο του μέλλοντος.
 
Ποιος είναι ο ρόλος γενικά της ΕΔΟΝ στην κοινωνία;
Ο ρόλος την ΕΔΟΝ στην κοινωνία είναι πρωταγωνιστικός, καθημερινός, διεκδικητικός και στο επίκεντρο του είναι ο νέος, η νέα και οι ανάγκες τους. Η ΕΔΟΝ, όπως ξέρετε, δεν είναι μια ευκαιριακή Οργάνωση. Είναι μια Οργάνωση που υπάρχει εδώ και 65 χρόνια. Εμείς δεν θυμηθήκαμε τώρα τη νέα γενιά. Έχουμε αρρήκτους δεσμούς με τον μαθητή, τον φοιτητή, τον στρατιώτη και τον νέο εργαζόμενο. Αυτοί οι δεσμοί εδράζονται πάνω στους ιστορικούς δεσμούς, που η Αριστερά οικοδόμησε με τη νέα γενιά στους αγώνες της για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και των κατακτήσεων της νεολαίας και εκτείνεται στους σύγχρονους αγώνες και διεκδικήσεις των νέων. Εμείς θέλουμε οι νέοι μας να έχουν άποψη, ρόλο και όχι να είναι άβουλοι και υποταγμένοι. Ρόλος μας είναι να αγωνιζόμαστε για την διασφάλιση των προϋποθέσεων σε κάθε νέο και νέα για την απόκτηση στέγης, την ενδυνάμωση κατά των μεθοδεύσεων για επέκταση του ορίου αφυπηρέτησης, τη συγκρότηση ενός πλατιού κοινωνικού μετώπου κατά των ναρκωτικών, την υλοποίηση μιας συνολικής φοιτητικής πολιτικής που η μόρφωση να μην είναι προνόμιο, αλλά δικαίωμα.
Ως Οργάνωση Νεολαίας έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε στην αντιμετώπιση της βίας και της νεανικής παραβατικότητας, με έμφαση στην πρόληψη και την διαπαιδαγώγηση. Η ΕΔΟΝ αγωνίζεται για την περαιτέρω αναβάθμιση του ρόλου της νέας γενιάς στην οικονομία και την κοινωνία, την αντιμετώπιση των προβλημάτων των στρατιωτών μας για δημιουργική θητεία, την ενίσχυση του πολιτισμού και του μαζικού αθλητισμού για τους νέους μας. Εξαιρετικής σημασίας για τη νέα γενιά του τόπου και την ΕΔΟΝ είναι η προωθούμενη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, που παίρνει σάρκα και οστά και στοχεύει σ’ ένα ανθρώπινο, σύγχρονο και δημοκρατικό σχολείο. Εμείς δεν συμφωνούμε με την ισοπεδωτική προσέγγιση του «εν ούλλοι οι ίδιοι», γιατί δυστυχώς αυτό το οποίο καλλιεργείται σήμερα προσβάλλει πρώτιστα την νέα γενιά και ειδικότερα την ΕΔΟΝ που αγωνίζεται για υλοποίηση αυτών των ζητημάτων.
 
Ο δικός μας ρόλος στην κοινωνία έχει στόχους και κοινά οράματα για την νέα γενιά, που δεν αποτυπώνονται στα κούφια, ψεύτικα και μεγάλα λόγια, μα και τις λαϊκίστικες, υποκριτικές προσεγγίσεις. Αποτυπώνονται στους αγώνες, στις κατακτήσεις των νέων, που αγωνίζονται και δεν βολεύονται με τα κατεστημένα. 
 
Πόσο ψηλά στις προτεραιότητες της ΕΔΟΝ είναι τα περιβαλλοντικά ζητήματα;
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η Αριστερά έχει ιδιαίτερες ευαισθησίες στα ζητήματα οικολογίας και περιβάλλοντος. Τα ζητήματα οικολογικής κρίσης βρίσκονται στην κορυφή της επικαιρότητας σε όλο τον πλανήτη. Δυστυχώς, από την αρχή της εμφάνισης του καπιταλιστικού συστήματος, η βιομηχανοποίηση της παραγωγής συνδυάστηκε με αλόγιστη κατάργηση των φυσικών πόρων της γης, όπως είναι η ενέργεια, το νερό, τα δάση κλπ. Το αναφέρω αυτό για να γίνει αντιληπτό από οργανώσεις που δήθεν κόπτονται για το Περιβάλλον, την ίδια στιγμή που αρνούνται να αντιπαλέψουν το «σύστημα» και απλά μάχονται για το δέντρο αφήνοντας το τεράστιο δάσος να φλέγεται.
 
Τα τελευταία χρόνια υπήρξε μια ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τα οικολογικά θέματα και προς αυτή την κατεύθυνση συνέβαλε το ΑΚΕΛ, η ΕΔΟΝ και άλλες περιβαλλοντικές οργανώσεις, με προτάσεις και διεκδικήσεις που δεν αρκούνται σε ένα γενικόλογο ευχολόγιο, αλλά βασίζονται σε μια συνολική κριτική προσέγγιση και αναπτυξιακή διαδικασία. Η Κυβέρνηση Χριστόφια με την ευαισθησία που την διακρίνει πάλεψε και πέτυχε πολλά. Μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα.
 
Ως ΕΔΟΝ έχουμε ολοκληρωμένες θέσεις για την αναβάθμιση και προστασία του περιβάλλοντος. Ένας τομέας που μπορούν να γίνουν πολλά και ένα μεγάλο – ειδικό βάρος ευθύνης είναι η διαπαιδαγώγηση και διαφώτιση των νέων για τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Θέση μας είναι η εντατικοποίηση του αγώνα για διεθνή ειρήνη και αφοπλισμό, με στόχο την αποφυγή πολέμων και εγκατάσταση στρατιωτικών βάσεων – πυρηνικών σταθμών που καταστρέφουν το φυσικό μας περιβάλλον. Η δημιουργία Κεντρικού Φορέα Περιβάλλοντος θα βοηθήσει στη βελτίωση των μηχανισμών λήψεων αποφάσεων με συμμετοχή όλων των κοινωνικών εταίρων που έχουν λόγο στο σχεδιασμό, την ανάπτυξη και τον συντονισμό της περιβαλλοντικής πολιτικής.
 
Επίσης επιβάλλεται αυστηρή εφαρμογή των νομοθεσιών για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, την εντατικοποίηση της λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού προβλήματος και της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την περαιτέρω ενθάρρυνση για τη δημιουργία βιομηχανιών για επεξεργασία και ανακύκλωση σκυβάλων και ανάληψη πρωτοβουλιών διαφώτισης του κοινού για την μείωση των σκυβάλων. Θα πρέπει να συνεχιστεί η προσπάθεια για καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στη νεολαία, σε όλες τις βαθμίδες του εκπαιδευτικού συστήματος, καθώς και μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης πυρκαγιών και αναδάσωση των κατεστραμμένων περιοχών. Ως ΕΔΟΝ θα συνεχίσουμε ως μπροστάρηδες και βασικοί προασπιστές του φυσικού περιβάλλοντος στη βάση της δικής μας κοσμοαντίληψης.
 
Η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης σας βρίσκει αντίθετους. Ποια λύση εσείς προτείνετε στο συνταξιοδοτικό πρόβλημα και την εξασφάλιση βιωσιμότητας των ταμείων κοινωνικών ασφαλίσεων; Το ζήτημα της επέκτασης του ορίου αφυπηρέτησης ήταν το σοβαρότερο ζήτημα το οποίο αντιμετώπισε τα τελευταία χρόνια το νεολαιίστικο κίνημα. Επεκτάσεις των ορίων αφυπηρέτησης σημαίνουν περισσότερη ανεργία για τους νέους. Ως ΕΔΟΝ, μαζί με το Οργανωμένο Μαθητικό, Φοιτητικό Κίνημα και τον «Φορέα Ενάντια στην Επέκταση του Ορίου Αφυπηρέτησης», όχι μόνο ήμασταν ενάντια, αλλά θα συνεχίσουμε να «πολεμούμε» αυτό το νεοφιλελεύθερο και αντινεανικό μέτρο, έτσι ώστε να μην επεκταθεί το όριο αφυπηρέτησης που επιδιώκουν κάποιοι.
 
Τα τελευταία χρόνια το οργανωμένο νεολαιίστικο κίνημα πραγματοποίησε αρκετές και μαζικές κινητοποιήσεις έξω από την Βουλή, όπου με μπροστάρη τον ΔΗΣΥ και ακολουθώντας τα υπόλοιπα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, προωθείτο ετσιθελικά και αντιδημοκρατικά αυτό το μέτρο πλήττοντας την νέα γενιά. Έχουμε χρέος και καθήκον να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, γιατί όπως βλέπουμε και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες αδελφά κόμματα του ΔΗΣΥ που βρίσκονται στις κυβερνήσεις προωθούν τα όρια αφυπηρέτησης όχι στο 63ο και 65ο έτος, που είναι στην Κύπρο, αλλά στο 67ο και 69ο έτος. Με λίγα λόγια κάποιοι με τις νεοφιλελεύθερες τους συνταγές μας θέλουν να εργαζόμαστε μέχρι το θάνατο. Αυτό δεν θα περάσει.
 
Για το ζήτημα της βιωσιμότητας των Ταμείων Κοινωνικών Ασφαλίσεων, αυτή η Κυβέρνηση, χωρίς να επεκτείνει το όριο αφυπηρέτησης, διασφάλισε το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων μέχρι το 2048. Για το ζήτημα του συνταξιοδοτικού ήδη η Κυβέρνηση έχει ξεκινήσει ένα κοινωνικό διάλογο με όλους τους εταίρους και έχει καταρτίσει ένα νομοσχέδιο που θα επιλύει διάφορες στρεβλώσεις, χρόνια προβλήματα του παρελθόντος και θα δίνει λύσεις τόσο για τους υφιστάμενους μας συνταξιούχους, όσο και για την νέα γενιά.
 
Ποιες είναι οι θέσεις σας πάνω στο μεταναστευτικό ζήτημα;
Προτού αναφέρουμε τις θέσεις μας στο μεταναστευτικό ζήτημα θα πρέπει να δούμε τα πράγματα από ένα άλλο φακό. Το φακό της πραγματικότητας, της αλήθειας και όχι του λαϊκισμού. Το ερώτημα το οποίο μπαίνει είναι γιατί κάποιος άνθρωπος σήμερα μεταναστεύει; Και ποιοι είναι οι λόγοι που το αναγκάζουν να φύγει από την χώρα του. Η όξυνση της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της ανεργίας, οι καταστροφικοί πόλεμοι και η κοινωνική αστάθεια είναι αποτέλεσμα της μαζικής μετανάστευσης. Αυτά τα ζήσαμε και εμείς στην Κύπρο το 1974. Να μην τα ξεχνούμε. Είναι με λύπη που θα αναφερθώ σε αυτό αλλά έτσι είναι, εδώ στην Κύπρο, όπως και στα πλείστα αναπτυγμένα κράτη, το φαινόμενο της μετανάστευσης αξιοποιείται από το κοινωνικό – οικονομικό κατεστημένο ως ο αποδιοπομπαίος τράγος που ευθύνεται για όλα τα κακώς έχοντα στην κοινωνία, όπως είναι η αύξηση της ανεργίας και της εγκληματικότητας.
 
Επιπρόσθετα, διάφοροι κύκλοι δε διστάζουν να κινδυνολογούν, ισχυριζόμενοι ότι από την παρουσία των μεταναστών διαβρώνονται τα ήθη, τα έθιμα και ο πολιτισμός μας. Ξεχνούν βέβαια ότι ο ελληνισμός ήταν ο πρώτος που έμαθε σε άλλους λαούς να σέβονται την διαφορετικότητα και τις παραδόσεις μιας χώρας. Στην Κύπρο τα θέματα μετανάστευσης και ασύλου αντιμετωπίζονταν από τις εκάστοτε κυβερνήσεις με αποσπασματικό τρόπο. Η κυβέρνηση Χριστόφια, αναγνωρίζοντας την σημασία της ύπαρξης ολοκληρωμένης μεταναστευτικής πολιτικής, έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα προσηλοποίησης του στόχου αυτού. Θέσεις της ΕΔΟΝ είναι:
α) η ρύθμιση της μετανάστευσης στη βάση της εθνικής στρατηγικής απασχόλησης και γενικότερα των αναγκών της αγοράς εργασίας,
β) η επίτευξη κοινωνικής συνοχής μέσω της ένταξης των μεταναστών και των μελών της οικογένειας τους στην κυπριακή κοινωνία,
γ) η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης,
δ) η παροχή διεθνούς προστασίας στα πρόσωπα που την έχουν ανάγκη, με την παράλληλη αντιμετώπιση του φαινομένου της κατάχρησης του  συστήματος ασύλου,
ε)  η πάταξη της εμπορίας προσώπων,
ζ) η προσήλωση και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας,
η) η προώθηση της πολυπολιτισμικότητας,
θ) η δημιουργία χώρων υποδοχής των μεταναστών που θα υποβοηθήσει την ενσωμάτωση και ένταξη τους στην κοινωνία.
 
Αν θέλουμε να παραμείνουμε μια χώρα φιλοξενίας, η οποία έζησε πολέμους και κακουχίες, οφείλουμε να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη και να αντιμετωπίσουμε τα φαινόμενα του ρατσισμού, του εθνικισμού-σοβινισμού.
 
Θεωρείται ότι στον τομέα της Παιδείας υπάρχει περιθώριο εκσυγχρονιστικών αλλαγών;
Η Παιδεία για την ΕΔΟΝ είναι ένα από τα πολυτιμότερα αγαθά του τόπου μας. Ήταν πάντοτε στις προτεραιότητες μας ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Αυτός ο εκσυγχρονισμός έχει όνομα και ταυτότητα. Ονομάζεται Εκπαιδευτική Μεταρρύθμιση.
 
Πάντοτε πιστεύαμε ότι υπάρχουν περιθώρια για ριζοσπαστικές αλλαγές στην δομή και στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης, αλλά και για μια πιο δημοκρατική και ευέλικτη διοίκηση. Σήμερα, εδώ και τρία χρόνια σχεδόν συνεχίζεται ένας ανοικτός, δομημένος, κοινωνικός διάλογος για την υλοποίηση της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης, μέσω του Συμβουλίου Παιδείας, του Συμβουλίου Δημοτικής και Μέσης και του Συμβουλίου Ανώτατης Εκπαίδευσης. Αυτά τα Συμβούλια διαδραματίζουν ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής και αγωνίζονται για μια δημόσια, δημοκρατική, ανθρωποκεντρική παιδεία με πολυπολιτισμικό χαρακτήρα, με ίσες ευκαιρίες μόρφωσης και με ίσες ευκαιρίες επιτυχίας. Να αναφερθούμε στον μεγαλύτερο εκσυγχρονισμό των αναλυτικών προγραμμάτων, σημείο που για την ΕΔΟΝ αποτελεί τον πιο βασικό άξονα της μεταρρύθμισης, αφού τα νέα προγράμματα θα αποτελέσουν την ουσία και το περιεχόμενο της κυπριακής Παιδείας. Στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης έγιναν σημαντικά βήματα όπως:
– Μειώθηκε ο αριθμός μαθητών στους 25 κατά τμήμα
– Ιδρύθηκε και λειτούργησε το Μουσικό και το Αθλητικό Σχολείο
– Εκσυγχρονίστηκαν οι κανονισμοί λειτουργίας των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης
– Επεκτάθηκε ο θεσμός των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας
– Διπλασιάστηκαν οι Δήμοι που εντάχθηκαν στο θεσμό του Ανοικτού Σχολείου
– Ιδρύθηκε το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας και Αξιολόγησης
– Παραχωρήθηκε σε όλους τους μαθητές της δευτέρας γυμνασίου ηλεκτρονικός υπολογιστής
– Εφαρμόστηκε ο θεσμός του σχολικού λεωφορείου
– Διαμορφώθηκε για πρώτη φορά ολοκληρωμένη πολιτική για την ένταξη των αλλόγλωσσων μαθητών
– Αναβαθμίστηκε και εκσυγχρονίστηκε ο εξοπλισμός των ειδικών σχολείων και των ειδικών μονάδων.
 
Όλα αυτά και άλλα πολλά αποδεικνύουν πως προωθείται αποφασιστικά από τη μια η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και από την άλλη δείχνει ότι το εκπαιδευτικό μας σύστημα συνολικά αλλάζει προς το καλύτερο, χωρίς να παραγνωρίζουμε ότι χρειάζεται ακόμη να γίνουν πολλά, για να φτάσει η κυπριακή εκπαίδευση εκεί που της αξίζει. Ως ΕΔΟΝ, είναι στόχος και όραμα μας η μεταμόρφωση του κυπριακού σχολείου, όχι σε σχολείο της οικονομίας της αγοράς, αλλά σε δημοκρατικό σχολείο της αγοράς του δήμου, σε δημοκρατικό σχολείο – Πανεπιστήμιο των νέων.
 
Ποιες προτεραιότητες έχετε θέσει ως υποψήφιος βουλευτής του ΑΚΕΛ;
Θεωρώ κατ’ αρχήν μεγάλη τιμή τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ, είναι επίσης ένα σαφές μήνυμα αναγνώρισης του ρόλου που η νέα γενιά μπορεί να διαδραματίσει. Συνάμα είναι και μήνυμα ανανέωσης και εκσυγχρονισμού των δικών μας προσεγγίσεων ως κόμμα και υπογράμμιση του ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει η νέα γενιά γενικότερα και ειδικότερα η νέα γενιά στελεχών του κόμματος.
 
Ως γνωστό η κοινοβουλευτική ομάδα του ΑΚΕΛ και ο κάθε βουλευτής ξεχωριστά δεν καθορίζουν αυτόνομα τις προτεραιότητες τους, αλλά τούτο γίνεται συντεταγμένα στη βάση των συλλογικών αποφάσεων των καθοδηγητικών οργάνων του κόμματος και ειδικότερα των συνεδριακών αποφάσεων. Από εκεί και πέρα ο κάθε βουλευτής δραστηριοποιείται περισσότερο σ΄ εκείνους τους τομείς στους οποίους έχει συσσωρευμένες εμπειρίες και ουσιαστική εμπλοκή. Στη δική μου την περίπτωση, η δεκαπενταετής διαδρομή μου στο ΕΔΟΝίτικο οικοδόμημα, αναπόφευκτα έχει οδηγήσει στην ενασχόληση μου με το σύνολο σχεδόν των ζητημάτων που απασχολούν την κυπριακή κοινωνία και το λαό μας. Πέραν από το κυπριακό, το οποίο αποτελεί πρώτη πολιτική προτεραιότητα της οργάνωσης αλλά και του κινήματος ευρύτερα, είναι τα προβλήματα με τα οποία βρίσκονται αντιμέτωποι οι νέοι, είτε αυτοί είναι εργαζόμενοι, είτε φοιτητές, στρατιώτες ή μαθητές.
 
Όταν αναφερόμαστε για προβλήματα της νέας γενιάς είναι φυσιολογικό αυτά να αφορούν ένα ευρύ πεδίο ζητημάτων όπως οι εργασιακές σχέσεις, η ανεργία, το στεγαστικό πρόβλημα, η αξιοκρατία, τα θέματα Παιδείας και ειδικότερα η αποφασιστική προώθηση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης, η πολιτιστική ανάπτυξη και η δημιουργική αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου, η νεανική παραβατικότητα και η χρήση των εξαρτησιογόνων ουσιών αλλά και ζητήματα όπως το περιβάλλον και ο ρατσισμός. Η πολύχρονη ενασχόληση μου μ΄ αυτά τα θέματα νομίζω ότι θα μου επιτρέψουν να συμβάλω, σε περίπτωση εκλογής μου, στην παραγωγή κοινοβουλευτικού έργου διαμέσου την Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ. Θα ήθελα επίσης να συμβάλω στην συλλογική προσπάθεια που καταβάλλει το κόμμα, πρωτοστατώντας όλα αυτά τα χρόνια στην αντιμετώπιση των προβλημάτων του προσφυγικού κόσμου και στη στήριξη των ασθενέστερων οικονομικά στρωμάτων του πληθυσμού. 

Exit mobile version