Home Uncategorized Κίνητρα πρόσληψης ανέργων

Κίνητρα πρόσληψης ανέργων

0

Πρόσθετα μέτρα και κίνητρα για πρόσληψη ανέργων σε συνδυασμό με την ενίσχυση της ανάπτυξης, προωθούνται από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με ιδιαίτερη έμφαση στις επαρχίες, μεταξύ των οποίων και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, δήλωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση με την Αντιπροσωπεία Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Αμμοχώστου στο Γραφείο της Υπουργού, συνάντηση στην οποία συμμετείχαν επίσης βουλευτές Αμμοχώστου του ΑΚΕΛ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εργασίας Γεώργιος Παπαγεωργίου και άλλοι υπηρεσιακοί λειτουργοί, η κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι καταβάλλονται πολλές και συντονισμένες προσπάθειες για πάταξη του φαινομένου της αδήλωτης και της παράνομης εργοδότησης.

”Είχαμε συνάντηση με την κ. Υπουργό μαζί με τους βουλευτές της επαρχίας Αμμοχώστου”, δήλωσε ο Επαρχιακός Γραμματέας ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, Νίκος Ιωάννου, ”για να συζητήσουμε τα προβλήματα της απασχόλησης που αντιμετωπίζει η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου”.

”Είναι γεγονός”, πρόσθεσε ο κ. Ιωάννου, ”ότι το πρόβλημα της ανεργίας είναι πολύ σοβαρό στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου, υπάρχει μία συνεχής αύξηση ανεργίας στην περιοχή και θελήσαμε ακριβώς να θέσουμε αυτά τα ζητήματα και να τα συζητήσουμε με την κ. Υπουργό”.

”Προβλήματα παρουσιάζονται», όπως ανέφερε ο κ. Ιωάννου, «τόσο στον κατασκευαστικό τομέα με την αύξηση της ανεργίας, όσο και στον τομέα του τουρισμού, παρά το γεγονός ότι η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου παρουσιάζει αύξηση στις τουριστικές αφίξεις”.

”Μετά από αίτημα της Επαρχιακής Επιτροπής του ΑΚΕΛ Αμμοχώστου, είχαμε την ευκαιρία σήμερα”, είπε η Υπουργός Εργασίας, ”να συζητήσουμε μαζί τους τα ζητήματα της απασχόλησης γενικά, αλλά και ειδικότερα για την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου”.

Δυστυχώς, συνέχισε η κ. Χαραλάμπους, ”τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και ο μονόπλευρος προσανατολισμός της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, σε ό,τι αφορά την οικονομική δραστηριότητα, έχουν οδηγήσει στο φαινόμενο να έχουμε υψηλό ποσοστό ανεργίας σε αυτή την περιοχή”.

”Ως Υπουργείο, στο πλαίσιο των γενικότερων μας σχεδιασμών αλλά και εξειδικεύοντας τη δράση μας κατά επαρχία”, δήλωσε η κ. Χαραλάμπους, ”καταβάλλουμε πολλές και συντονισμένες προσπάθειες για πάταξη του φαινομένου της αδήλωτης και της παράνομης εργοδότησης, που επιδρά στις δυνατότητες απασχόλησης ανέργων από τον εντόπιο πληθυσμό”.

”Είναι γνωστό”, πρόσθεσε, ”ότι, καθημερινά, τα κλιμάκια των επιθεωρητών μας ευρίσκονται στους χώρους εργασίας, σε μίαν προσπάθεια εντοπισμού εκείνων των περιπτώσεων, όπου είτε δεν εγγράφουν οι εργοδότες στο Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων τους εργοδοτουμένους τους είτε τούς εργοδοτούν παράνομα”.

Ταυτόχρονα, είπε η Υπουργός Εργασίας, ”προβαίνουμε σε επιθεωρήσεις στην ξενοδοχειακή βιομηχανία, που είναι ένας από τους κεντρικούς άξονες δραστηριότητας της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου, για ό,τι αφορά τα ζητήματα της εφαρμογής των νομοθεσιών, ειδικότερα της νομοθεσίας για την ισότητα μεταχείρισης εργαζομένων λόγω κοινοτικής καταγωγής, έτσι ώστε να περιορίσουμε, να τιθασεύσουμε και να καταπολεμήσουμε το φαινόμενο του αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ εργαζομένων και της προτίμησης σε κοινοτικούς, με κίνητρο τους υποδεέστερους όρους απασχόλησης”.

”Είχαμε, επίσης”, συνέχισε η κ. Χαραλάμπους, ”την ευκαιρία να ενημερώσουμε την αντιπροσωπεία για τα πρόσθετα μέτρα, τα οποία προωθεί το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, μέτρα τα οποία στρέφονται προς δύο κατευθύνσεις”.

”Ο ένας άξονας των μέτρων μας”, δήλωσε η Υπουργός, ”είναι να θέσουμε ασφαλιστικές δικλίδες σε κάποιες νομοθεσίες ή και αποφάσεις, έτσι ώστε, εκεί και όπου χρειάζεται, για ένα έργο του Δημοσίου να υπάρξει πρόσθετη πρόσληψη εργατικού δυναμικού, οι επιχειρήσεις να καταφεύγουν στις δημόσιες υπηρεσίες απασχόλησης, διότι μόνον με αυτό τον τρόπο θα εκφρασθεί η ανάπτυξη και με μείωση της ανεργίας”.

”Αυτήν τη στιγμή η Κυβέρνηση”, είπε η κ. Χαραλάμπους, ”εδώ επικεντρώνει την προσοχή της, σε κίνητρα για την ανάπτυξη και, για εμάς, αυτά τα κίνητρα, για να έχουν αποτέλεσμα, πρέπει να εκφρασθούν και σε μείωση της ανεργίας”.

”Ο δεύτερος άξονας των ενεργειών, που αυτήν τη στιγμή προωθεί το Υπουργείο, στη βάση και των σχετικών αποφάσεων που λήφθηκαν στη σύσκεψη με τα πολιτικά κόμματα”, δήλωσε η κ. Χαραλάμπους, ”είναι πρόσθετα μέτρα και κίνητρα για πρόσληψη ανέργων”.

”Μέσα σε αυτό το πλαίσιο”, πρόσθεσε η Υπουργός, ”σαφώς στη διαδικασία επεξεργασίας αυτών των πρόσθετων σχεδίων -που είναι πρόσθετα αυτών των σχεδίων που ήδη εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας- θα δούμε και τις κατά επαρχία ιδιαιτερότητες, με την έννοια ότι αυτά τα σχέδια θα λαμβάνουν υπ’ όψη και την ιδιαίτερη στήριξη που πρέπει να δοθεί σε κίνητρα πρόσληψης ανέργων και σε κάποιες επαρχίες, μεταξύ των οποίων είναι και η ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου”.

Exit mobile version