Banner
Αρχική Καλαμάρι εξουθενώνεται μετά από τρίωρο σεξ

Καλαμάρι εξουθενώνεται μετά από τρίωρο σεξ

Share
Default Featured Image
Share

kalamari

Ένα καλαμάρι ελαφρών ηθών που ζει στα νερά της Αυστραλίας κουράζεται τόσο πολύ από τις τρίωρες συνευρέσεις του ώστε χρειάζεται μισή ώρα ξεκούραση για να μπορέσει να κολυμπήσει και πάλι κανονικά, αναφέρουν ερευνητές που υπέβαλαν το πλάσμα σε τεστ αντοχής.

Η μελέτη του μικρού κεφαλόποδου, με την ονομασία Euprymna tasmanica, προσφέρει νέα στοιχεία για το πώς η ενεργειακή δαπάνη του ζευγαρώματος επηρεάζει τη ζωή και τη μακροβιότητα των ειδών, αναφέρουν Αυστραλοί ερευνητές στην επιθεώρηση Biology Letters.

To Euprymna tasmanica ζει λιγότερο από ένα χρόνο, γεγονός που δεν αποκλείεται να οφείλεται στην κούραση που επιφέρει το φρενήρες ζευγάρωμα με πολλούς συντρόφους.

Όπως αναφέρουν τα Νέα, στη διάρκεια της τρίωρης συνεύρεσης, το αρσενικό τυλίγει το θηλυκό με τα πλοκάμια του και το θωπεύει φυσώντας νερό κάτω από το μανδύα της, το φουσκωτό κάλυμμα που βρίσκεται πίσω από το κεφάλι.

Προκειμένου να εκτιμήσουν πόση ενέργεια δαπανάται σε αυτό το παράξενο τελετουργικό, ερευνητές του Πανεπιστημίου της Μελβούρνης αιχμαλώτισαν καλαμάρια έξω από της δυτικές ακτές της Αυστραλίας και τα μετέφεραν σε δεξαμενές στο εργαστήριό τους.

Σε πρώτη φάση, έκαναν ένα τεστ κόπωσης στα μαλάκια για να δουν πόσο αντέχουν στην άσκηση χωρίς σεξ. Κάθε καλαμάρι τοποθετήθηκε σε μια δεξαμενή με νερό που έρεε προς τη μία κατεύθυνση, οπότε αναγκαζόταν να κολυμπά κόντρα στο ρεύμα για να μην γίνει χαλκομανία στο πίσω τοίχωμα της δεξαμενής.

Την επόμενη ημέρα, 30 καλαμάρια τοποθετήθηκαν ανά ζεύγη σε ξεχωριστές δεξαμενές και αφέθηκαν να απολαύσουν τη συνάντηση όπως προστάζει η φύση. Μετά τη συνεύρεση, τα πειραματόζωα υποβλήθηκαν και πάλι στο τεστ κόπωσης.

«Διαπιστώσαμε ότι μετά το ζευγάρωμα τα καλαμάρια μπορούσαν να κολυμπούν για το μισό μόνο χρόνο. Χρειαζόταν έως και μισή ώρα για να ανακτήσουν την κολυμβητική αντοχή που είχαν πριν από το ζευγάρωμα» αναφέρει η Αμάντα Φράνκλιν, μέλος της ερευνητικής ομάδας. Μάλιστα αυτό ίσχυε όχι μόνο για τα αρσενικά καλαμάρια αλλά και για τα θηλυκά.

Η δαπάνη ενέργειας για το ζευγάρωμα, επισημαίνει η ερευνήτρια, περιορίζει την ικανότητα των καλαμαριών να αναζητούν τροφή, να αποφεύγουν θηρευτές και να βρίσκουν νέους συντρόφους.

Περαιτέρω μελέτες, προσθέτει η Φράνκλιν, θα μπορούσαν να αποκαλύψουν το κατά πόσο οι ενεργειακές απαιτήσεις του σεξ είναι ο βασικός παράγοντας που μειώνει τη διάρκεια ζωής του Euprymna tasmanica.

Πηγή: newsbeast

Share
Σχετικά Άρθρα
Κύριες Ειδήσεις

Το φεστιβάλ που περιμένατε είναι πάλι εδώ: Χέρι με Χέρι, Περιβάλλον Συγγνώμη!

Το θερινό φεστιβάλ που έχει γίνει θεσμός επιστρέφει δυναμικά , ανανεωμένο και...

ΕπικαιρότηταΚαταγγελίες

Εγκληματική αδιαφορία σήμερα ή τραγωδία αύριο;Το Πράσινο κόμμα της Κύπρου καταγγέλλει τμήμα δασών και Δήμο Λευκωσίας

Το Πράσινο Κόμμα Κύπρου καταγγέλλει τη συνεχιζόμενη αδιαφορία του Δήμου Λευκωσίας και...

Uncategorized

Δεντροφύτευση 3000 δέντρων στη Λόφου

Η Πράσινη Ασπίδα, ενώνει δυνάμεις με το Κοινότικό Συμβούλιο Λόφου και προχωρά...

Απόψεις

Kόκκινα Δάνεια και Κίτρινες Ρυθμίσεις:Όχι από τη μια ακρότητα στην άλλη

του Φοίβου Νικολαϊδη Κοινοτάρχη Αγλαντζιάς Μετά από έντονες και συνεχείς αντιδράσεις των...