Home Uncategorized Καμπανάκι επιστημόνων για τη θερμοκρασία του πλανήτη

Καμπανάκι επιστημόνων για τη θερμοκρασία του πλανήτη

0

Η θερμοκρασία του πλανήτη δεν θα πρέπει να αυξηθεί πλέον των δύο βαθμών Κελσίου. Αυτό διατυπώθηκε στο συνέδριο για την Κλιματική Αλλαγή, που πραγματοποιείται αυτές τις ημέρες στη Ντόχα του Κατάρ. Ωστόσο, νέες μελέτες δείχνουν ότι ο στόχος αυτός δεν είναι ρεαλιστικός. 

Οι ανθρώπινες δραστηριότητες, φταίνε για την αύξηση της θερμοκρασίας, τουλάχιστον κατά πέντε βαθμούς. Από το 2000 οι εκλύσεις CO2 έχουν αυξηθεί κατά 20% λόγω της αύξησης της παγκόσμιας βιομηχανικής παραγωγής.

Η Christiana Figueres, η Κοσταρικανή κορυφαία διπλωμάτης του ΟΗΕ για τις κλιματολογικές αλλαγές, που ως τώρα εξέφραζε την αισιοδοξία της διαπιστώνει πως οι κυβερνήσεις δείχνουν ελάχιστο ενδιαφέρον να προωθήσουν «ριζικές αποφάσεις», όπως είπε και στη διάσκεψη. Και πραγματικά, από το 2010 απαισιόδοξες είναι οι προβλέψεις να αυξηθεί η θερμοκρασία μόλις κατά 2 βαθμούς Κελσίου, προκειμένου να εμποδιστεί δραματικότερες αυξήσεις που προβλέπονται ως το 2100.

Ανάμεσα στα 1990 και το 2011 οι εκλύσεις ρύπων διοξειδίου του άνθρακα αυξήθηκαν κατά 54% και θα αυξηθούν στο 58%, μέσα στο 2012. Οι άνθρωποι είναι υπεύθυνοι για την έκλυση 35,5 γιγατόνων αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα, μόνο για εφέτος. Που σημαίνει μέση αύξηση 3,1% κατ’ έτος. Εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης πάντως, υπάρχει πρόβλεψη για μείωση που θα φτάσει το 2,6%.

Οι εκλύσεις αυτές δημιουργούν το χειρότερο σενάριο για εκλύσεις που θα αυξηθούν κατά 8,5% ως το 2014 σύμφωνα με την παγκόσμια κλιματολογική πρόβλεψη. Και αυτό σημαίνει πως θα χρειαστεί να περάσουν περισσότερα από δέκα χρόνια ώσπου να αρχίσει η μείωση των εκλύσεων CO2.

Τα πρωτεία στη μόλυνση της ατμόσφαιρας κατέχει η Κίνα, που παράγει το 28% της παγκόσμιας μόλυνσης στην ατμόσφαιρα. Ακολουθούν οι ΗΠΑ με 16% οι χώρες της ΕΕ με 11% και η Ινδία με 7%.

Διαδηλωτές στην προηγούμενη Διάσκεψη για το Κλίμα, στην Κοπενχάγη κρατούν πλακάτ με 
το οποίο χαρακτηρίζουν ΝΤΡΟΠΗ για το κλίμα την πολιτική του Μπαράκ Ομπάμα.

Οι παρατηρητές στην διάσκεψη της Ντόχα, υποστηρίζουν πως πρόοδος στις διεθνείς κλιματολογικές διαπραγματεύσεις μπορεί να επιτευχθούν μόνο όταν και οι αναδυόμενες οικονομίες συμμετάσχουν στην προσπάθεια περιορισμού των βιομηχανικών εκλύσεων αερίων υπεύθυνων για το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Αλλά προέχει να αυξηθεί πίεση προκειμένου να μειωθούν οι εκλύσεις από ΗΠΑ και Κίνα, βάσει του σεναρίου που είχε εκπονηθεί στην διάσκεψη του Κιότο.

Θα πρέπει όμως, να εφαρμοστεί ένας πιεστικός πολιτικός μηχανισμός για τον περιορισμό των εκλύσεων δηλητηριωδών αερίων στην ατμόσφαιρα. Κάτι που οι προβλέψεις δεν είναι ευνοϊκές τουλάχιστον ως το 2020. Το κείμενο που διαπραγματεύονταν οι σύνεδροι στη Ντόχα, απέχει πάρα πολύ από τον τελικό στόχο.


Exit mobile version